Poslato: 11.11.2011 u 01:58 | IP Prijavljen
|
|
|
http://www.akvaristika.org/forum/forum_posts.asp?TID=14259&a mp;KW=rak ovo sam napisao jos u Julu 2009. A saljem vam i tekst koji koji je prosle godine objavljen u Veterinarskom informatoru... Mislim mogu jer sam ja autor . Pa obratite paznju na nacin zivota ovih rakova i cuvate nase vodene eko-sisteme!
Mermerni rak (Procambarus sp.) - POTECIJALNA OPASNOST ZA NAŠE REKE
Poslednjih godina povećan je uvoz novih vrsta rakova koji se gaje u
akvarijumima.
Kako se među njima
nalaze vrste iz umerenih i hladnijih krajeva, postoji opasnost
da se prilagode i razmnožavaju u našim vodotokovima. U najvećem broju slučajeva iz akvarijuma, nesavesni akvaristi ih puštaju u otvorene vode.
Procambarus
sp. – mermerni rak
Sredinom devedeseth godina u velikim akvarijumskim
centrima, u Nemačkoj, pronađena je nova vrsta raka,
a najsličniji je vrsti P. fallax. U anglosaksonskoj literaturi nazivaju ga mermerni rak, zbog šara na telu koje podsećaju na mermer. Drugi naziv za ovu vrstu, koji se koristi je samoklonirajući ili samoodrživi
rak. Mermerni rak je jedina poznata dekapoda koja se razmnožava partenogenezom. U uslovima koji su stresni
za većinu drugih vrsta rakova, mermerni rakovi su se razmnožavali u plastičnim
posudama zapremine 3l. Jedna jedinka, u zavisnosti od veličine, može da izbaci od 20 do 100 jaja. Odrasli rak dostiže dužinu do 8 cm, podnosi temperaturu od 15 do 30°C, kao i veliki raspon tvrdoće vode i pH vrednosti.
Koristi hranu biljnog i životinjskog porekla (ikra, mlađ). Životni vek mermernog raka je
tri godine.
Potencijalna opasnost
za naše reke
Mermerni rak, zbog svog
načina života, predstavlja invazivnu vrstu. Poznato je da mogu izazvati znatne štete u ekosistemima koje
nasele. Načinom na koji se razmnožava, potrebna je jedna jedinka da oformi celu populacju.
U našim akvarističkm
radnjama ova vrsta raka se nalazi u slobodnoj prodaji već nekoliko godina. Klimatski
uslovi za njegov razvoj su pogodni. Kakve posledice može imati ukoliko se pojavi
u našim rekama? Kakav će to uticaj imati na autohtone vrste koje žive u našim
vodotokovima? Usled svoje prilagodljivosti u kompeticiji za životni prostor, kakve šanse imaju
ugrožene i ranjive vrste naših voda?
Kako u većini
zemalja i kod nas je akvaristika jedan od najpopularnijih hobija. Pojava vrste
koja može da ugrozi naše akvatične eko-sisteme zahteva hitno reagovanje. Trebalo bi uticati na
savest akvarista, kao i njihov odnos prema žaštiti vodene sredine. Ukoliko
mermerni rak (Procambarus sp.) naseli naše
vodotokove trebaće nam mnogo sredstava i rada da bi sve vratilo u prethodno
stanje.
__________________ Zola
|