Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 96
Gostiju: 96
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4372
Najnoviji korisnik foruma: Martin498
Najviše poseta: 209
Dana: 03.03.2022
Članova [0], Gostiju [208]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Pozdrav od Pedje i Sladje
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:42

Vidi zadnju poruku Pozdrav za clanove iz 2003 god
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:32

Vidi zadnju poruku test
Autor: ZorK
Forum: Ostalo

Poslata: 09.12.2021 u: 10:50

Vidi zadnju poruku Armatura za neonke?
Autor: Milandc
Forum: Ostalo

Poslata: 01.03.2021 u: 08:13

Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Tekstovi
 Akvaristika » Tekstovi
Tema Naslov: Uticaj fosfata na alge !!! Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Brainman
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.12.2005
National Flag of Srbija Srbija, Kruševac
Poruka: 1441
Pol: Muški
Poslato: 29.10.2006 u 02:03 | IP Prijavljen Citiraj Brainman

Posto mi je Jancika poslao link, za spravljanje vestackog djubriva za akvarijumske biljke. Pored recepture, nasao se ovaj tekst koji ce verovatno biti potreban ljudima koji imaju ili ce imati probleme sa algama, u ubiljenim akvarijumima, pa resih da ga prevedem...Recepturu nisam preveo, jer smatram da treba da ide u posebnu temu. Izvinjavam se ako se nadje neka gramaticka greska, jer je tekst bio pozamasan.

 

Eksperimentisanje sa ubiljenim akvarijumom pokazuje da rast zelenih, crnih( crvenih)algi i cijanobakterije, se javlja u ubiljenim akvarijumima gde je mogucnost da je fosfat ogranicavajuci faktor u rastu biljaka. Veruje se da, kada je svetlo, CO2, N, K, i ostali mikroelementi i prateci elementi prisutni u odnosu sa fosfatima dostupnim za rast biljaka, tako da odredjene vrste visokih biljaka imaju mogucnost da prestignu alge i cijanobakteriju u trci za fosfate iz vode i time izgladnjuju alge od ovih zivotnih elemenata. Dve studije slucaja predstavljaju dokaz za ovu hipotezu.

 

 UVOD:

Postoje jedna stvar koja frustrira akvariste koji su zainteresovani da uzgajaju biljke, a to su alge. Posto se potrosi malo bogatstvo na rasvetu, aditive za podlogu, tecna djubriva i razne CO2 sisteme u pokusaju da se dobije dobar rast biljaka, a akvaristi su obicno nagradjeni ogromnim tepihom od algi. Biljke u  trci za osvetljenjem i hraljivim materijama, tvrdoglavo se ne predaju, da alge uniste akvarijum koji je ogranicen prostor.

 

U opisu akavarista koji je eksperimentisao sa razlicitim sredstvima sa kontorlu algi, ukljucujuci i algicide, antibiotike za unistavanje cijanobakterije, fizicko uklanjanje i upoznavanje sa svim mogucim algojedima. Hranjenje je smanjeno, fotoperiod je smanjen i razlicite kombinacije medju djubrivima je smanjeno, dok se nije krenulo sa pokusajima i greskama i na tezi nacin se doslo do resenja.

 

U potrazi za resenjem, akvarista je suocen sa totalnom odsutnoscu o informacijama, kakvi su parametri u akvarijumu i kojim redom da sprece algu koja je vec prisutna u akvarijumu i koja jos uvek pruza zadovoljavajuce uslove za povoljan rast biljaka. Ovde su date mnoge promenljive, koje ukljucuju svetlo, tj. jacina, duzina fotoperioda i spekatar svetla, CO2, mikroelementi, makroelementi i koncentracija pratecih elemenata, izmet riba, vrste biljaka i algi kao i njihova kolicina, hemizam vode i naravno temperatura vode. Nekada informacije koje postoje deluju kontradiktorno, u razvijanju cijanobakterije vezuje se poviseni nivo nitrita i nitrata, ali se ovo ipak dogadja u skroz iscikliranim akvarijumima, gde su i nitriti i nitrati nemerljivi.

 

Jedna od opcija koja je dostupna akvaristima sa dubokim dzepom je da prati nacine Dupla sistema, tj. sistem tecnih djubriva, tableta, preparati za obradu vode sa slavine, dodaci za podlogu, grejaci podloge. Velicanstveni biljni akvarijumi su rutinski odradjeni ovim putem, ali ove komponente su mnogo skupe, sastojci se ne prikazuju na pakovanju i veoma malo je opisana veza izmedju biljaka i algi (ili kako treba “podesiti” za optimalne rezultate)

 Kao i mnogi drugi, autori su pokusali da uzgajaju akvarijumske biljke, koristeci tipicnu akvarijumsku konfiguraciju i razlicita komercijalna djubriva i aditive za podlogu. Izfrustrirani svojom nemogucnoscu da dobiju zeljene rezultate, cak i sastavljanje celokupne slike iz raznih literatura, poceli su sistematski da dodaju specificne sastojke u svoje akvarijume i dokumentovali svoje oglede. Iako, lokalizovanje algi nije bilo trenutno resenje njihovih eksperimenata, primetili su da kada se akvarijumska voda jednom obezbedi na dnevnoj bazi sa pratecim elementima, mikroelementima i makroelementima K i N, ali ne fosfatima, ne samo da su biljke pocele ekstremno da rastu, vec su svi tipovi algi pocele ubrzano da odumiru.

Ove studije slucaja su bile pracene diskusijom na dobijene rezultate, da bi se videlo u koliko hipoteza se javljala takva situacija. Ova hipoteza je moguca i laka za testiranje, tako da se nadaju da ce i ostali akvaristi biti voljni da sprovedu kontrolisanu studiju u svom akvarijumu da bi ili podrzali ili osporili datu hipotezu.

 

STUDIJA SLUCAJA #1

Pocetno stanje u Novembru 1993: Akavrijum 500L sa podnim i kanister filterima; 240W flouroscentna rasveta, 12 sati dnaevno, 15W UV sterilizator, 8cm debljina podloge, granulacuje 2mm, bez dodavanja CO2, bez dodavanja djubriva, oko 40 riba velicine od 3-12 cm. Temperatura vode 27C, pH 7.5 GH  100 ppm (oko 6GH), NO3-50mg/l, izmena vode nedeljno oko 25%, zasadjen pretezno sa Hygrophila polysperma i Vallisneria gigantea, sa jos nekoliko Echinodorusa i Cryptocoryne i druge.

Akvarijum je kupljen polovan kao kompletan i bio je u funkciji minimum 6 meseci. Mesec dana nakon premestanja kod novog vlasnika, gust sloj zelenih algi se razvio na podlozi i na staklu. Rast biljaka je bio neprimetan, cak je i H. polysperma koja je imala male listove oko 3 cm se nije sirila. Hygrophila difformis je zasadjen u akvarijumu i ostalo je bez donjih listova.

 

PROMENA: Dvadeset tableta terrapura je dodatu u podlogu i Sera tecno djubrivo je dodato direktno u akvarijum, tokom promene vode. Hydrocotyle leucocephala je dodata u akvarijum.

EFEKAT: Rast H. polyspreme, H. difformis i V. gigantea se popravilo, ali su se zelene alge pocele javljaljati na pozadini. Razni Echinodorusi i Cryptocoryne su pokazali nedovoljan rast. H. leucocephala se brzo izdeformisala ostavljajuci male delove koji rastu pri povrsini. Neke crne alge su primecene na listovima Anubias barteri var.nana i na listovima V.giganteae. Posle nekoliko meseci, javila se modro-zelena alga (cijanobakterija) koja je preklrila dno i neke biljke.

 

 

PROMENA: Eritoromicin sulfat je dodat u vodu tacno 3.2 mg/l

EFEKAT: Cijanobakterija se povukla na nekoliko nedelja, ali se kasnije ponovo vratila

 

PROMENA: Manje hrane (narocito zamrznuta ziva hrana) je ponudjeno ribama i uvedena je upotreba DIY sistema za CO2 u akvarijumu.

EFEKAT: Cijanobakterija je ostala. Nitrati su bili nemerljivi. Biljke su primetno brze rasle. U zavisnosti od stanja kvasca u reaktoru, pH u akvarijumu je varirao od 6.8 do 7.5

 

PROMENA: SERA djubrivo je ukinuto, pod pretpostavkom da je poboljsava rast cijanobakterije. Djubrivo je zamenjeno kupovnim djubrovom koji sadrzi gvozdjei pratece mikroelemente. (1/8 kafene kasicice praska dnevno, ali je ubrzo povecano na ¼ kafene kasicice dnevno).

EFEKTI: Nitrati su skocili oko 20mg/l. Zelena alga je pocela da zamenjuje cijanobakteriju, na podlozi i biljkama. Tester za kolicinu gvozdja je je davao prisustvo ovog elementa na oko 0.25mg/l. Rast biljka je bio ubrzan, ali listovi na H. polyspremi su postali savijeni i donji listovi su poceli da otpadaju. Ovo je bio indikator nedostatka kalijuma.

 

PROMENA: K2SO4 je dodat u akvarijum oko ¼ kasicice dnevno.

EFEKAT: Ubrzo nakon toga, nivo nitrata je posato nemerljiv, dovodeci autora do zakljucka da je sada AZOT, jedan od ogranicavajucih faktora za rast biljaka.

 

PROMENA: KNO3 je uvrsten u listu djubriva i dodavan je u akvarijum u dnevnim dozama. Da bi su uprostilo doziranje, K2SO4 i KNO3 su bili su spojeni zajedno sa tecnim djubrivom. Mesavina je je podesena da nitrati ne predju 10mg/l kada se doda tecno djubrivo (oko12ml) i da zadrzi kolicinu gvozdja 0.1 mg/l.

EFEKAT: U ovoj tacki, rast H.polysperma, H.difformis i V.gigantea su zahtevali, bez izuzetka, nedeljno skracivanje. Kasnije je ubacena i socivica u akvarijum i pocela je da zatvara povrsinu. Cryptocoryne i Echinodorusi su pustali nove listove na nekoliko dana i stvarali su se novi pelceri. Alge svih vrsta su u kratkom roku spale na nivo, gde se moralo vrsiti temeljno pregledanje, da bi se uocile. Echinodorus je imao neobcnu blede listove, uprkos dodavanju gvozdja. Sumnjalo se na nedostatak Magnezijuma.

 

PROMENA: Epsom soli su dodati u djubrivo.

EFEKAT: Za nekoliko dana, novi listovi Echinodorusa su pokazivali normalnu koloraciju.

 

PROMENA: Sistem sa kvascem je zamenjen sistemom sa konstantnim protokom (boca i manometri)

EFEKAT: Smanjene su oscilacije pH od 6.8 do 7.0

 

PROMENA: Posle nekoliko meseci, dok su biljke odlicno rasle i alge stagnirale, dodato je  (Ca(H2PO4)2) radi eksperimenta (tacno 0.1mg/l fosfata)

EFEKAT: Sledeceg dana tackasta zelena alga, se primetila na staklu i na listovima Echinodorusa, nakon 2 dana su bile prisutne i modrozelene alge, koje su rasle na nekim biljkama i na panjevima. Socivica, je zahtevala dnevno izbacivanje iz akvarijuma. Nitrati su bili nemerljivi nekoliko dana od kada su bili ubaceni fosfati, ali su se vratili na 10mg/l nakon nedelju ili dve (tuzno, nisu bili izmereni odmah nakon dodavanja fosfata). Dve nedelje od pocetka ekperimenta, cijanobakterija i zeleno tackaste alge su se povukle, a socivica je povratila normalan rast.

 

 

TRENUTNI STATUS: Rast biljaka je ostao odlican. Neki tragovi algi su ostali, ali u malim kolicinama i najvise zelene tackaste alge.

 

STUDIJA SLUCAJA #2

 

Pocetno stanje, u maju 1994, 160L akvarijum, 12cm podloge, 3mm granulacije sa primesom 1.7kg Terralit na dnu oko 3cm. Kanister sa ugljem, 80W hladnog belog svetla , dodavanje CO2, veoma malo ribljeg izmet (6 tetri). Tvrdoca vode je oko 120 ppm, pH oko 7.0, temperatrua oko 25 stepeni C, izmena vode oko 25% na svakih nekoliko dana.

 

Rast biljaka je usporen, mrke alge koje su se pojavile su ustvari bile forme cijanobakterije, koje su rasle na biljkama i na podlozi. Pokusaji da se izmenama vode i mehanickim putem, odstrane alge, nisu urodile plodom.

 

PROMENA: Djubrivo sa  kalijumom i gvozdjem  je dodato (0.9 mg/l K i 0.06 mg/l FeIII) pri izmenama vode. Riblji izmet se povecao dodavanjem  jos 23 ribe, 17 tetri i 6 otocinklusa. Hladno svetlo je zmenjeno cevima (neonkama) za rast biljaka.

EFEKAT: Nisu primecene promene

 

PROMENA: Dodavanje K/Fe je zaustavljeno i tablete za bolji rast biljaka (10-14-8) su dodate u podlogu, blizu korena biljaki. Ukupno 35g tableta je dodato u periodu od nekoliko nedelja.

EFEKAT: Neke promene u rastu biljaka su primecene. Jednocelijske zelene alge su se proaktivirale i smanjili su vidljivost u vodi na oko 25cm. Cesca izmena vode, imala je mali efetak na ovu algu.

 

PROMENA: Fritz Super Clarifier (Aktivni sastojci nepoznati) je dodato direktno u akvarijum.

EFEKAT: Jednocelijske alge su bile uhvacene u filteru i zamenjena je voda, da se ne bi poremetili parametri vode.

 

PROMENA: Dodaci mikroelemenata (kucna formulacija Fe, Mn, Cu, ZN, B, Mo i EDTA) sa kalijum sulfatom pri izmeni vode. Dozirano kada su dobijeni rezultati 0.1mg/l gvozdja i oko 1mg/l kalijuma u vodi za zamenu. Aktivni ugalj je izbacen iz filtera.

EFEKAT: Rast biljaka je poboljsan, ali se cijanobakterija pojavila i pocela da se siri. Nitrati su bili nemerljivi.

 

PROMENA: Pocelo je sa dodavanjem kalijum nitrata od 1-2 mg/l, jednom u 5 dana, povecavajuci, da je to preraslo u dnevnu dozu. Kalijum sulfat, koji je ranije bio dodavan pri izmenama vode, sada je doziran kao kalijum nitrat i to oko 1-2mg/l. Kupovni elementi (Appendix A) su zamenjeni sa kucnom formulacijom magnezijum sulfat i dodavani do 0.25mg/l

EFEKAT: Primetno bolji rast biljaka, ali ostaci cijanobakterije su ponovo poceli sa razvojem preko biljaka i podloge. Zelene alge su se pojavljivale na osvetljenim delovima biljaka. Primeceno je da nitrati koji su dodati u vodu oko 1-2mg/l nisu bili merljivi dan ili dva kasnije.

 

PROMENA: Uznemiravanje podloge i pri zameni vode su obustavljene. Usisavanje podloge je prekinuto i zamene vode su se dodavale nezno. Posto je evidentno da podloga jos uvek sadrzi fosfate, u formi nerastvorenih tableta i mislilo se da je najbolje da se podloga uznemirava sto je manje moguce.

 

EFEKAT:Sve vrste algi su pocele da se povlace. Vise se nisu pojavljile na listovima brzorastucih biljaka i izgleda da su odumirale i otpadale sa starijih listova spororastucih biljaka.

 

PROMENA: Smanjenje tvrdoce na oko 60mg/l. Sto je rezultiralo padom pH vrednosti na tacno 6.7 ( koji je i bio razlog spustanje tvrdoce) i privremeni skok koncentracije gvozdja u akvarijumi od pocetnih 0.2 mg/l do 2mg/l.

EFEKAT: Sve Cryptocoryne su izgubile po neki list. Alge su nastavljale sa povlacenjem.

 

TRENUTNI STATUS: Sve biljke u akvarijumu rastu dobro, ukljucujuci i Cryptocoryne koje su izgubile neke listove. Neke biljke zahtevaju nedeljno sisanje, a povrsinske biljke su trebala biti proredjivane na nekoliko dana. Jedina alga koja stoje ostaci cijanobakterije na podlozi i malo zelenih algi na osvetljenim delovima  Vallisneria gigantea, Cryptocoryne Balansae i Bacopi Caroliniani. Uznemiravanje podloge (zbog presadjivanja) dovelo je do manjeg rasta algi (zelena alga ako je nivo nitrata svega nekoliko mg/l) Izmena vode je smanjena na 25% svake 2 nedelje.

 

DISKUSIJA:

 

Posmatranje u studiji slucaja insistiraju sa sledecim hipotezama: Kada je svetlo, CO2, N,. K i svi mikroelementi i prateci elementi koji su prisutni u malo vecoj kolicini od odnosa kolicine fosfata koji su dostupni za rast biljaka, odredjene visoke biljke u akvarijumu su u mogucnosti da pobede u trci alge i cijanobakteriju za fosfate u vodi, izgladnjujuci ih od ovog zivotnog sastojka.

 

Zasto tacno, vise biljke pobedjuju alge sto se tice fosfata, jos nije jasno. Mozda, zato sto im koren daje neku prednost ili jednostavno im treba mnogo manje fosfata za rast. Niti je poznato koja je biljka odgovorna za smanjenje fosfata iz vode. Fosfati su ogranicavajuci faktor za rast biljaka i algi u test akvarijumu koji nije dodavan ni kojem slucaju osim u slucaju riblje hrane, osim u namernom dodavanju da bi se videlo stanje i odmah zatim je krenuo nagli razvoj algi i socivice. Posto biljke rastu veoma dobro, one su evidentno dobile trku za dostupnim fosfatima.

 

Prema ovoj hipotezi, ako visoke biljke ne mogu da pokupe fosfate, zbog  nedostatka neke druge materije u vodi, alge ce poceti da se razvijaju. Tip algi zavisi od ostalih elemenata koji se nalaze u vodi. U test akvarijumu, nitrati su bili nemerljivi, ali je cijanobakterija pocela da dominira. Posumnjalo se da nedostatak azota pospesuje razvoj cijanobakterije, zato sto imaju mogucnost da potrose azot iz atmosfere koji se rastvara u akvarijumskoj vodi. Kada su nitrati bili poviseni, zelena alga je dominirala. Crne alge su se nalazile u akvarijumu od 500L pre dodavanja CO2. Sumnja se da neke crne alge imaju mogucnost da koriste bikarbonate , davajuci sebi prednost u akvarijumu, narocito kod akvarijuma sa velikom tvrdocom,  i visokim pH vrednostima.

 

PREPORUKE:

 

Biljke ne mogu da rastu bez fosfata. Kako biste imali ubiljen akvarijum, koji skoro da nema algi, slobodni fosfat u vodi, mora da bude smanjen. Sledece preporuke vam mogu pomoci da postignete taj cilj:

 

 

Dovoljno svetla, CO2, K, N, mikroelementi i prateci elementi moraju da se odrzavaju da bi dozvolilo biljkama da preuzmu dostupne fosfate. Autori ovog teskta preporucuju sledece:

 

20-60 lumena/L  osvetljenje (oko 2-4W flouroscentne rasvete na galon tj. 3.785 L) 12 sati dnevno.

10-15 mg/l CO2

3-5 mg/l NO3

0.1  mg/l Fe

6.5-7.0 pH

 

Neki testovi ne mogu da otkriju stanje mikroelemenata ili kalijum, ovi elementi se dodaju kao i neki merljivi sastojci. Dnevno doziranje je preporucljivo, zato sto mogu spreciti privremene nedostatke kao i pojavljivanje viska fosfata i spreciti rast algi.

 

Sledeca procedura je pozeljna za optimizaciju rasta biljaka i smanjenja algi:

 

  1. Podesiti osvetljenje i nivo CO2
  2. Dodavati djubrivo koje sadrzi gvozde i pratece elemente (pozeljno je da sadrze Mg) u akvarijum svaki dan, podesavajuci kolicinu da dostignete zeljeni nivo gvozdja. Za smese koje ne sadrze Mg, dodavati Epsom soli u razmeri od 1.5-5.0 mg/l Mg do 1mg/l Fe
  3. Nedelju kasnije, nakon sto ste dostigli zeljeni nivo Fe, proveriti nivo nitrata. Ako su nitrati ispod 2mg/l produzite na tacku 4. ukoliko nisu dodajte dovoljno K2SO4 u akvarijum svaki dan dok ne spustite nivo nitrata na sto manji nivo. Ukoliko nivo nitrata ne opada nesto nedostaje u vodi osim kalijuma i malo detektivskog posla ce morati da se odradi da se vidi koji element fali) Dodavanje drugih elemenata ce poceti da uticu na smanjenje nitrata.
  4. Dodavati KNO3 u akvarijum svaki dan da bi imali oko 3-5mg/l nitrata u vodi. Jedan od autora se zadovoljavao i sa 10mg/l

 

 

Gajenje brzorastucih biljaka koje su efikasne da pokupe sastojke direktno iz vode. Ove biljke ce brzo da izcrpe fosfate iz vode i time smanjiti ishranu algama. povrsinske biljke (Lemna minor, Limnobium laevigatum), i biljke koje pustaju korenje, predlazu se sve vrste Hygrophila.

 

Obogacena podloga je najverovatnije najbolji nacin da se dostave fosfati biljkama, ali moraju se preduzeti neki koraci da bi se smanjilo “curenje” fosfata u akvarijumsku vodu. Tablete i ostala sredstva za obogacivanje podloge, moraju se ubaciti duboko u podlogu i to biljkama koje se hrane putem korena . Izbegavati ciscenje podloge tj. truditi se, da se sto manje uznemirava podloga.

 

Uvek ce biti nekih pojava algi u akvarijumu, zato sto je prosto nemoguce da se odrzi voda koja je bez fosfata. Kolicina preostalih algi ce biti mala, ali dobar odabir algara (otocinklusi, farlowele, ancitrusi, Crossocheilus siamensis, kao i Caridina japonica)

 

Ne koristite fosfatne pufere za regulaciju pH, jer ovi puferi mogu da proizvedu fosfate i do 100mg/l i sasvim je sigurno da se mora desiti ogroman rast algi.

Algicide treba izbegavati, jer mogu da nanesu ozbiljnu stetu biljkama i mogu da budu nezdravi za ribu.

Odredjeni preparati za tretman vode nisu preporucljivi (Aquasafe, NovAqua) i treba ih izbegavati jer vezuju za sebe metale, ukljucujuci i gvozdje, tako da kasnije nedostaje biljkama. Preparati koji samo odstranjuju hlor iz vode su mnogo bolji izbor, za tretiranje vode. Filtracija preko aktivnog uglja moze ukloniti potrebne elemente iz vode. Sa redovnom izmenom vode i dobrim rastom biljaka, aktivni ugalj nije potreban i trebalo bi ga izbaciti iz filtera.

 

Iz teksta su izbacene suvisne i ocigledne stvari, da se ne bi ponavljali oko banalnosti.__________________
Aqua Art
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Brainman's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Brainman Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Brainman Poseti Brainman's Homepage
 
Florim
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 29.06.2006
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 329
Pol: Muški
Poslato: 29.10.2006 u 02:35 | IP Prijavljen Citiraj Florim

ODLICAN TEKST BRAINMANE SVAKA TI CAST.

__________________
Planted tank
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Florim's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Florim
 
Draganlav
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 27.10.2005
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 655
Pol: Muški
Poslato: 29.10.2006 u 09:21 | IP Prijavljen Citiraj Draganlav

Svaka cast majstore na trudu i prevodu

__________________
akvaristika je najbolji hobi na svetu
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Draganlav's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Draganlav Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Draganlav
 
Brkic
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 22.06.2004
National Flag of Srbija Srbija, Sombor
Poruka: 226
Pol: Muški
Poslato: 29.10.2006 u 18:32 | IP Prijavljen Citiraj Brkic

jel moze link sa receptom ??
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Brkic's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Brkic
 
TrTa
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.04.2006
National Flag of Srbija Srbija, Vršac
Poruka: 110
Pol: Muški
Poslato: 29.10.2006 u 22:55 | IP Prijavljen Citiraj TrTa

extra text!
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi TrTa's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor TrTa Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor TrTa
 
Brainman
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.12.2005
National Flag of Srbija Srbija, Kruševac
Poruka: 1441
Pol: Muški
Poslato: 30.10.2006 u 13:46 | IP Prijavljen Citiraj Brainman

Evo i linka za tecno djubrivo, ali sa druge strane, gde je detaljno objasnjeno doziranje tj. sastavljanje iz pratecih elemenata. Mislim da ce vise da vam koristiti, na istom sajtu, ako malo bolje pogledate, mozete naci tekst odozgo. Evo, ako je neko voljan da ga prevede, jos bolje...LINK.


__________________
Aqua Art
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Brainman's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Brainman Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Brainman Poseti Brainman's Homepage
 
Chmi
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 05.12.2005
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 856
Pol: Muški
Poslato: 31.10.2006 u 08:54 | IP Prijavljen Citiraj Chmi

Svaka cast na prevodu.Jedino sto mi se ne svidja u tekstu je to sto ovaj nacin zahteva puno ulaganja (jedva sam nasao po pristojnoj ceni testove za pH, kh,gh, NO2 i NO3) i sto se svaki dan moraju ubacivati razne soli ali ko tako voli verujem da ce brzo doci do uspeha (lepo i punu bilja sa jako malo algi).

__________________
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic "Besnilo"
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Chmi's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Chmi Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Chmi
 
Ajduk
Član
Avatar

Član

Član od: 01.01.2007
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 93
Pol: Muški
Poslato: 22.08.2007 u 07:43 | IP Prijavljen Citiraj Ajduk

...uzgred sta je PMDD?

__________________
bolje celog zivota biti lep, bogat i pametan, nego jedan dan ruzan, siromasan i glup

www.fagus.org.yu
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Ajduk's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Ajduk Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Ajduk Poseti Ajduk's Homepage
 
Ajduk
Član
Avatar

Član

Član od: 01.01.2007
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 93
Pol: Muški
Poslato: 22.08.2007 u 08:52 | IP Prijavljen Citiraj Ajduk

...ko cita taj i sazna...ali posto ja citam tako sto preletim sve onda nije ni cudo sto nisam isprva provalio...znaci saznao sam...

__________________
bolje celog zivota biti lep, bogat i pametan, nego jedan dan ruzan, siromasan i glup

www.fagus.org.yu
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Ajduk's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Ajduk Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Ajduk Poseti Ajduk's Homepage
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2646 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2