Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 71
Gostiju: 71
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4374
Najnoviji korisnik foruma: Beren
Najviše poseta: 209
Dana: 03.03.2022
Članova [0], Gostiju [208]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Pozdrav od Pedje i Sladje
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:42

Vidi zadnju poruku Pozdrav za clanove iz 2003 god
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:32

Vidi zadnju poruku test
Autor: ZorK
Forum: Ostalo

Poslata: 09.12.2021 u: 10:50

Vidi zadnju poruku Armatura za neonke?
Autor: Milandc
Forum: Ostalo

Poslata: 01.03.2021 u: 08:13

Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Tekstovi
 Akvaristika » Tekstovi
Tema Naslov: Izvodi iz dnevnika ribogojca Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 24.09.2006 u 18:50 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Zadivljujuća je stvar trajnost nekih prolaznih rešenja. Jedno takvo me je noćas držalo budnog do 6 izjutra u svom osmočasovnom oproštajnom putu u prošlost. U temi koju sam nazvao "More blog" opisao sam deo problema koji se mora rešiti kako bi mi dao prostora za pravljenje morskog akvarijuma. I premda je morski, bar u onoj zamisli koja je tamo izneta, takođe jedan bivši pojam, neke su se stvari ipak morale privesti kraju. Jedna od njih je seljenje biblioteke u ulazni hodnik stana moje porodice u sastavu čega se imalo obaviti i oslobađanje knjiga utamničenih u kese i kutije još 1999, kada smo se iselili iz prethodnog doma.

Taj kubik knjiga i svezaka za koje pri useljavanju nismo imali pristojan prostor, sasvim jasno, nosio je u sebi delove naših života. Istinske, šarenim mastilima ispisane doživljaje i sećanja sačuvana od zaborava premda ne i od prašine, ali i podvučene knjige koje su sakrivale neka davna maštanja.

Gotovo svakog dana u proteklih sedam godina ulazeći u stan prolazili smo pored amputiranih zanimanja i ukrasa svojih života. Sedam privremenih godina; mnogo vremena i mnogo prašine.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 24.09.2006 u 18:54 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

I tako, kao jedan od povratnika u moj život pojavio se manji akvaristički dnevnik u koji sam beležio opažanja onda kada se meni i mojim ljubimcima dešavalo nešto važno. Istina je da u tome nisam bio mnogo revnosan pa je i dnevnik prilično tanak. Ovde ću preneti svoje najgroznije akvarističko iskustvo koje u velikoj meri oslikava nemoć neznanja, pre svega proizašlu iz činjenice da se u devedesetim do znanja i saveta moglo skoro jedino putem ličnog poznanstva sa starim akvarističkim kukama. A meni se to nikako nije sviđalo, naravno ne zbog njihovih godina nego zbog onoga što su im oni sami pridodavali. Kasnije je ispalo, dok sam ih sve više upoznavao, da su, kao i drugde u životu, oni najgori prvi sa kojima se sudaramo. Mudrost i dobrota ne zijaju za kavgom.

Takođe ću dati i neke druge detalje i kratke izvode sa mrestova nekoliko vrsta iz drugih dnevnika na koje me je sve ovo podsetilo.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 24.09.2006 u 18:59 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Mrest jednog para Colisa lalia procenjen je na oko 500 mladih koji su stigli do prosečne veličine preko 1 santimetar. Do te veličine rasli su u trouglastom akvarijumu sa malim unutrašnjim filterom koji je pokretala pumpa od 450 l/h. Ukupna zapremina bila je oko 45 litara vode. Iako do dana današnjeg nemam predstavu šta se tada sve događalo, sasvim sam siguran da je osnovni razlog tragedije nedovoljna količina vode. U dnevniku nije zapisano, ali mislim da sam vodu menjao jednom nedeljno do 1/3 ukupne zapremine. Takođe pošto sam u to vreme studirao neko od ukućana je neophodnu preuzimao brigu. Na taj deo nisam imao zamerke, ali verujem da bih sam ranije primetio problem. Takođe po datumima koji stoje u dnevniku pretpostavljam da sam došao na vikend i produžio boravak kod kuće kako bih lečio ribe. Hranjene su suvom liofilizovanom dafnijom, živim tubifeksom i sa dve vrste Sera tableta - jedne su bile neke vitaminske, a druge sa pojačanim karotenima i biljnim sastavom.

13-15. april 1996.

Prve naznake neregularnog stanja. Strah od svetla, dahtanje pri površini, promene kičmenog stuba i oblika tela primetna iznurenost i neuhranjenost.

15. april 1996.

Pojava žute sluzi na mrkim tačkicama iza škrga (Ne znam više na šta se ovo odnosilo, možda mlade kolize imaju neku tačkicu iz operkuluma. Zaboravio sam.). Lako se odstranjuje i riba lakše diše. Dobar deo legla letargičan, ne reaguju na hranu ili dodir. Drugih promena na koži nema. Tokom poslednjih dana broj uginulih riba porastao sa 0 na desetak.

16. april 1996.

Deset sati izjutra, odbijaju hranu. U 11 časova dobijaju prve napade: prevrtanje tela dok padanju od površine ka dnu, plivanje na leđima, bacanje po dnu, zanošenje i padanja na bok. Konačno umiru u mukama.

17. april 1996.

Već je 2/3 mlađi egzitiralo. Primećena pojava bobičavih izraslina na končastim trbušnim perajima. Pristupam kupanju u soli (4.5 čajne kašike soli po litru). Ribe su u mrežici koju umočem u posudu od nekoliko litara i lagano pomeram. Vrlo brzo kolize se izvrću od osmotskog šoka, tada ih prebacujem u svežu vodu (česmovača) sa Multimedicalom (Ne sećam se šta je ovaj lek bio, mada po imenu nije teško naslutiti da se radi o toniku za zbunjene.)

20. april 1996.

Ponovljen tretman sa kupkom, posle čega su prebačene u čistu vodu. Nije bilo mrtvih, apetiti veliki. (Posle ovog vikenda verovatno sam se vratio za Beograd i tamo ostao do sledećeg dnevničkog zapisa.)

27. april 1996.

Ponovljeni simptomi na samo nekoliko ribica. Ceo tretman od 17. aprila ponovljen uz blagi hipermangan.

28. april 1996.

Simptomi se nastavljaju (trzanje i bacakanje). Primećeni mnogobrojni lebdeći, cevasti objekti, gotovo prozirni. Prečnik im je oko 1mm, a dužina nekoliko do 10 mm. Neki od njih su razgranati. Nalikuju polipima ili kakvim drugim beskičmenjacima. Ovo je primećeno i u prva dva puta, ali tada nisam obratio pažnju na njih.. (Valjda pre kupki.) Da li su to paraziti? So ih najverovatnije ubija, dok lek protiv protozoa i bakterija možda ima samo ulogu u  zaštiti od sekundarnih infekcija. (Lek je valjda pomenuti Multinedical.) Svaki put posle slane kupke delovi trbušnih peraja ispod bobičavih izraslinasu otpadali. Ima li to veze sa prozirnim objektima? (Svakako da nema bila je to vrlo raznovrsna infekcija u čijoj je suštini moralo biti trovanje amonijakom. Ili još verovatnije da parafraziram druga Coa.-u - azotni koktel) Još jedna slana kupka (4.5 čajne kašike soli po litru + hipermangan). Sipaću u akvarijum SERA Snailpur! Posle vraćanja u čistu vodu povećao se broj mrtvih. Loše sam ih temperirao - sa 25°C na 23°C. (Sumnjam u ispravnost ovog zapažanja.)

29. april 1996.

Jedu normalno, strah od svetla prisutan. Cela stvar je verovatno uticaj više činilaca - paraziti (paraziti) uz jednonedeljno menjanje celokupne vode. (Ne mogu da verujem svojim očima!!! Stvarno sam to radio.) Posledica je poremećaj ravnoteže i pad imuniteta, moguće trovanje zbog prenaseljenosti i nedovoljnog filtriranja. (Izvukoh se zaključcima:) Od primene SERA Snailpur-a nije više bilo simptoma bolesti.

27. maj 1996.

Od primene SERA Snailpur-a nije više bilo mrtvih.

29. maj 1996.

Osam mrtvih za 5 sati. Promenjena 1/3 vode, stanje redovno. Kolize ne vole mast. (Šta god to značilo!)

 

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 24.09.2006 u 19:03 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Ovaj deo o odgajanju jednog legla Colisa lalia je i slika mog pristupa akvaristici uopšte kao i pisanju na ovom forumu. Iako suštinski nisam imao pojma šta se dešava u akvarijumu, sva sam svoja nagađanja i zapažanja probao da sučelim i da izvučem neku pouku. Verujem da je to ono što bi trebalo da rade svi koji ovde traže savet u vezi sa nekim iznenadnim i neprijatnim pojavama u svom akvarijumu. Koliko god bio brz ovaj način razmene to ne mora biti dovoljno za spasonosno rešenje, a često i nije jer tema osim poznavaoca često zahteva i dopunska pitanja.

Celu priču preživelo je oko 100 riba. One su kasnije prodate Zoranu, tadašnjem vlasniku Zoo Iguane. Čovek mi nije verovao da sam imao leglo od 500 komada. Znao je celu istoriju kansnije bolesti.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 24.09.2006 u 19:06 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Ovaj izvod se odnosi na akvarijum koji sam u Galeriji akvarijuma postavio pod imenom "Mala Azija". Ako se dobro sećam bilo je to u oktobru 2004. Hteo sam da se igram sa podnim filterom, pa sam jedan takav sam napravio od pleksiglasa i postavio ispod podloge. Zasađen akvarijum, na podlozi koju je Coa. napravio, sačekao je nekoliko nedelja pre ubacivanja prvih riba. Bilo je tu jato barbusa titeja, čije je kasnije stradanje opisano u  "Iako je već sve rečeno - Ich", zatim manje jato razbora, nekoliko kulija, jedan bikolor i ajmonier. Zanimljivo je da nijedna od riba nije uginula tokom ove neverovatne epizode u toku deset dana u kojima sam merio opasno visoke koncentracije (sam test ne meri preko 7 ppm). Vrednosti koje sam dobijao i stajanje riba  doveli su me do toga da prvo sumnjam u kvalitet testa (Ammonia Test, Aquarium Pharmaceuticals), što je kasnije odbačeno. Zatim sam još razmišljao o filteru od pleksiglasa koji sam sam lepio hloroformom i koji možda nije bio najbolje postavljen da bi posle onih preporučenih 2-3 nedelje obezbedio stabilnu filtraciju. Takođe nije nemoguće (a to će Coa. najbolje znati) da je na neki način podloga reagovala u ovom pravcu. U svakom slučaju ovo je jedna od nekoliko većih nerešenih misterija moje akvaristike.

24. decembar 2004.

Prvo merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Redovno menjanje vode. Posle toga sam primetio ihtio na dve od tri novokupljene P.tetrazona.

27. decembar 2004.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Posle merenja NH3/NH4 dodat SERA Costapur.

28. decembar 2004

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm.

29. decembar 2004.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Posle merenja dodat SERA Costapur.

31. decembar 2004.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Nema znakova ihtijoftirijaze.

02. januar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Zamenjena  trećina vode.

03. januar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm.

06. januar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. U četvorostrukom razbalaženju sa vodom koja nije imala merljivog amonijak/amonijuma izmereno je 2-3ppm. Znači maksimalno 12 ppm. U petostrukom razbalaženju  1-2 ppm. To znači da je stvarna koncentracija bila negde između 7-10 ppm. Voda za razblazenje uzeta je iz drugog akvarijuma, kao neka vrsta istovremene provere akvarijuma i samog testa. Posle ovoga ribe su prebačene u drugi akvarijum. Izvađen je i panj.

09. januar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost preko 7 ppm. Dodat rastvor SERA Florena. Voda nije zamenjena.

16. januar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost 3-4 ppm. Zamenjena četvrtina vode posle merenja.

20. januar 2005.

Merenje amonijaka konačno daje vrednost 0 ppm. Vraćena 4 barbusa.

20. januar 2005.

I dalje se nema merljivog amonijaka. Panj ponovo u akvarijumu.

30. januar 2005.

Nema merljivog amonijaka. Vraćeno 8 razbora.

06. februar 2005.

Nema merljivog amonijaka. Vraćen ajmonier i jedan kuli.

19. februar 2005.

Amonijak nije meren. Ubačeni ostali kuliji i bikolor.

20. februar 2005.

Dodato pola čepa (oko 2.5 ml) prihrane za sobno cveće. Početo sa dodavanjem ugljen dioksida generatorom sa kvascem.

21. februar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost 0.5-1 ppm. Nikakve promene u održavanju akvarijuma nisu učinjene u međuvremenu.

23. februar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost 2-3 ppm. To bi valjda bilo dovoljno da reši misteriju o upotrebljivosti jeftinih rešenja u prihranjivanju bijaka.

25. februar 2005.

Amonijak nije meren. Dodato 35 mg ferofumarata. Kapsule neke makedonske farmaceutske kuće namenjene podizanju gvožđa u krvi.

25. februar 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost 0 ppm. Nova tura kvasca. Dodata puna mera Sera Morena.

20. mart 2005.

Merenje amonijaka daje vrednost 0 ppm. Dodato 35mg ferofumarata.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 25.09.2006 u 02:00 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Sledi dnevnik mresta jednog para Pterophyllum scalare, varijetet zmijska koža. Par je živeo u akvarijumu veličine 70x30x35 cm. Unutrašnji filter od oko 10 litara pokretan je stubom vazduha. Voda je menjana jednom nedeljno, a omekšavana po potrebi dodavanjem RO vode tvrdoće 0 °gH. Pred kraj ove priče voda je "popravljana" isklučivo dodavanjem SERA Morena ekstrakta, a kiselost vode nije podešavana. Sami mrestovi su meni se čini pokazali da nije preterano bitno kolika je pH u startu.

03. jun 2003.

Temperatura 25-27 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph se pomerao od 6.5 na početku ka 7.5 pred izvaljivanje. Dodat SERA Micopur. Izvaljivanje je dočekalo oko 60% položene ikre. Na kraju bilo 158 mladih skalara.

29. jun 2003.

Temperatura oko 26 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph se pomerao od 6.4 ka 7.5. Dodat SERA Micopur. Izvaljivanje je dočekalo oko 60% položene ikre. Na kraju bilo 16 mladih skalara, jer ih je prve noći po proplivavanju pojeo puž amazonac ubačen zbog higijene dna.

08. jul 2003.

Temperatura oko 25 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph nije meren. Dodat SERA Micopur. Odličan mrest na osnovu ponašanje roditelja koji su mlade čuvali do proplivavanja.

26. jul 2003.

Temperatura oko 26 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph oko 7.9. Dodat rastvor Rivanola. Miljana (moja mlada) videla roditelje kako jedu mlade posle proplivavanja (Ovo ponašanje možda ima neke veze sa pH?)

Slede dva mresta koja nisam čuvao.

24. avgust 2003.

Voda odstajala oko mesec dana, u međuvremenu menjana delimično, tvrdoća  oko 15 °gH. Dodata SERA Morena.

28. decembar 2003.

Temperatura oko 28 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph oko 7. Dodati SERA Micopur i Morena.Odličan mrest na osnovu ponašanje roditelja koji su mlade čuvali do proplivavanja, a posle odvajanja glavnice nastavili da se brinu o onim a koji supreostalii.Na kraju bilo 400-500 mladih skalara.

11 januar 2004.

Temperatura oko 27 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph oko 7. Ponovo su se mrestili, čuvaju jaja i mlade stare dve nedelje istovremeno. Ženka je uginula tri dana posle mresta.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 25.09.2006 u 02:02 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Slede sporadični zapisi o mrestu nekoliko vrsta.

Betta splendens

30. jun 2003.

Temperatura 28 °C, tvrdoća  ispod 15 °gH, ph 6.5. Dodat SERA Micopur. Posle mresta izvađena oba roditelja. Prva hrana artemija, od 26.07.2003. dobijaju seckani tubifeks.

Nematobrycon palmeri

30. jun 2003.

Temperatura 28 °C, tvrdoća  2-3 °gH, ph 5.5. Dodat SERA Micopur. Mrest jednog para u akvarijumu 70x30x35cm u čijem središtu je veliki busen Vesicularia dubyana i nekoliko strukova Anubias barteri. Mladi su 26.07.2003. spojeni sa skalarima iz mresta od 29. juna 2003. Na kraju je bilo 35 komada.

Puntius oligolepis

02. juli 2003.

Temperatura oko 25 °C, tvrdoća  ispod 10 °gH, ph oko 7.5. Dodat SERA Micopur. Mrest većeg broja jedinki u akvarijumu 70x30x35cm u čijem središtu je veliki busen Vesicularia dubyana. Oko 600 mladih.

Puntius tetrazona

05. juli 2003.

Temperatura oko 27 °C, tvrdoća  ispod 15 °gH, ph oko 7. Dodati SERA Micopur i Morena. Mrest tri para jedinki u akvarijumu 30x30x35cm. Filtracija preko sunđera. Meka plastična trava kao supstrat. Oko 1000 mladih.

Gymnocorimbus ternetzi

28. decembar 2003.

Temperatura 28 °C, tvrdoća  oko 10 °gH, ph približno 7. Dodati SERA Micopur i Morena. U mrestu bilo tri mužjaka i tri ženke. Po izvaljivanju hranjeni kuvanim žumancetom.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2656 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2