Vojs Zaslužni član

Član od: 29.09.2005
Srbija, Bor Poruka: 500 Pol: Muški
|
Poslato: 22.09.2006 u 13:14 | IP Prijavljen
|
|
|
Danas sam ukapirao da se navršilo godinu dana mog članstva na ovom forumu,a onda sam razlistao slike mog akvarijuma i video gomilu promena ,uglavnom na bolje zahvaljujući vašim kritikama ,pohvalama,savetima ,a i nekim fazonima skinutim sa ovog ili nekih drugih sličnih sajtova. Suština je da je ovaj sajt uspeo da u meni ponovo razbudi ogromno interesovanje za akvaristikom ,koje je nekoliko godina čvrsto spavalo,dok sam bio zaokupljen drugim stvarima. I pre poseta ovom sajtu smatrao sam sebe iskusnim akvaristom,s obzirom na staž,i neke uspehe sa uzgojem riba I bilja,ali sam shvatio da je moje znanje I iskustvo bilo puno rupa koje su me konstantno vraćale na početničke greške,što je u stvari I normalno,jer svi mi ustvari samo eksperimentišemo I učimo ,posebno kad se nešto novo pojavi u našim akvarijumima . I tako je moja razbuđena okupacija aquascapingom kulminirala sa sve češćim posetama sajtu i eksperimentima izvedenim u mojoj radionici(akvarijumu),a verovatno su svi članovi ovo iskusili,pa evo da vam prikažem evoluciju mog akvarijuma u zadnjih godinu dana čisto da vidite uticaj akvaristika.org na jednog akvaristu.

1.faza mračna šuma u kojoj neke biljke rastu,ali dosta njih I propada I jako svetlo koje zbog zasene ne može da prodre do nižih biljaka,dok velike biljke bujaju ,gomila mulja,zbog loše filtracije,I utisak nesredjene džungle tj.starog zapuštenog akvarijuma .Akvaristika.org budi interesovanja.

2. faza mračna šuma ali sa nekim novim biljkama ,svežim .tek kupljenim tako da izgledaju jako lepo,dodato gro lux svetlo,ali je sada osvatljenje jako slabo,što se odražava na propadanje nekih biljaka .Eksperimenti sa svetlom ,čitanje iskustava .

3.The Silent kingdom of Anubia , konačno dobra kombinacija svetla ,biljke lepo rastu,one nove biljke se primaju ,puštaju novo lišće a odbacuju staro,medjutim I dalje je to džungla ,I dalje je u ovoj fazi,kao I u predhodnoj presudan uticaj baze biljaka,tj.nabavljanje novih vrsta bez obzira na to kako će se one uklopiti

4. The Silent Kingdom of Anubia, e sada se polako uvodi pojam Aquascaping u ovu priču,ali dosta oprezno, nekim promenama pre svega u prednjem delu pokušavam da malo to sklopim,po nekim estetskim kriterijumima. Napred je sredjeno po nešto ali je pozadina I deo gde su cryptocoryne I dalje divlji.

5. The Silent kingdom of Anubia, počinje se sa sredjivanjem zadnjeg dela , izbacuje se Ludvigija ubacuje se stargras,i razredjujue se C.usteriana. Karakteristično je konstantno prebacivanje nekih Anubija sa že ljom da daju što bolji efekat,što će neke skupo platiti propadanjem listova,a neke i odumiranjem

6. Faza pucanja filma i jednog velikog Aquscaping poduhvata,posle listanja raznih galerija i traženja ideja ,sve biljke su izvadjene i ponovo rasporedjene ,pokušaj da se napravi lepo sredjeni holandski akvarijum,ali sa vrstama koje se baš ne koriste često za ovakve akvarijume,tj.krupnolisne biljke,koje u principu sporije rastu,dok se tipični holandski akvarijumi baziraju na raznovrsnom sitnolisnom bilju koje brže raste,sa ponekom krupnolisnom koja će davati kontrast. I opet greška,izbacivanje ludvigije i stargrasa,i u akvarijumu ostaje samo ,po mojoj želji krupno lisno bilje,a remećenje ravnoteže i nedostatak velikih potrošača hranljivih materija iz vode dovešće do bujanja končastih algi.

7. The Silent kingdom of Anubia new set up , dodavanje novih panjeva da se zaokruži ambijent i da se da malo na kontrastu,sve prelepo i onako kako sam planirao,osim končastih algi koje se kače na sve biljke u prednjem delu.Biljke rastu ,ali jako sporo,ja im dodajem djubrivo ali to pospešuje rast algi i jedino rešenje je da se u baci neki veliki potrošač,tipa Hygrophyla ili Ludwigia ili hrast ,koji će dovesti stanje u normalu.

8. Konačna verzija,tj.za sada konačna verzija,ubačeni potrošači Hygrophyla i hrast,izvedene još neke sitne intervencije,tipa ,odvajanje E.tenellusa od Sagitarije,jer su počeli da se mešaju. I to je za sada to ,ostaje mi samo najbitnija stvar,u akvaristici i uzgoju biljaka, strpljenje.
Nadam se da će i ostali članovi napisati svoja iskustva vezana za ovu temu.
Pozdrav svima !
__________________ freedom is a state of mind !
|