Poslato: 14.06.2006 u 10:25 | IP Prijavljen
|
|
|
Cim od drugara maznem skener(probao sam foto aparatom-katastrofa!), stavicu sliku sertifikata pa da vidite da to nije nikakvo cudo, nego k'o garancija za televizor, sa svim informacijama vezanim za zemju, odgajivaca i udruzenje kome pripada(uslov da moze da daje sertifikat), osobine ribe (poreklo, rasa, roditelji, garantovane morfoloske osobine), eventualnu veterinarsku kontrolu(analizuje se izmet u laboratoriji).
A, sto se tice glasina, prica se da je (ko bi drugi) jedan anoniman Japanac kupio prva tri diskusa sa svetskog prventstva Duisburg 2005 rasa Giant Spotted Eruption Wayne diskus(23-24cm) za ukupnu cifru od oko 100 000( ) evrica (nadam se da nisu zavrsili k'o sushi). Za tri ribe! Pa mogao je da kupi 1/4 Amazona za tu lovu. A sta ce da radi sa tim ribama? Hoce li i on da plati nekoga da mu ih cuva (mozda takvima i zenu neko cuva i pazi ). To ti je kao matori starkelja, za volanom Ferarija. Za takve stvari treba imati zdrave zube(nije od zavisti, keve mi...) Kod Japanca mozda i gresim dusu, odlicni su odgajivaci. Ali za ostale...kada budu (svi-bez razlike) naucili da se ne peca dinamitom, onda cu im poslati malo girica, da vezbaju akvaristiku. Ko ima, u nasim prilikama, vrhunske primerke neka bude car, pa neka ih izmresti i proda ljubiteljima, da svi znaju ko je pravi car. Da ne bude da je samo u stanju da ribe placa(kupuje) 
Sta jedu mrcine? Brze cu ti reci sta ne jedu ! Salu na stranu:
- domacu zamesanu hranu na bazi srca(cureceg-moze i drugo) i na bazi ribe(svez losos- moze i drugo). "Moze i drugo"znaci ono sto mozes da nabavis
-ziva hrana proverenog kvaliteta: tubifex, chironomus(larva komarca- mozes da je i sam skupljas, sada im je sezona, ali ne smeju da dolaze iz voda u kojima zive zabe i ribe, jer se rizikuju teska crevna oboljenja) odrasle artemije
- smrznuta ziva hrana(kada je bila ziva, dobro se opere, podeli na male porcije i zamrzne) kao rezerva kada ponestane one (mrdajuce) zive hrane.
- gotovu hranu- na smenu: Sera Diskus granulat (dobar, nabijen vitaminima,malo zrno) i Spirulina, Retra Prima diskus(dobar kvalitet, krupno zrno, veci primerci ga tamane) SHG hrana za diskuse, Tropical D-50+, D-Allio+(sa belim lukom- za probavu je super), D-vital+(nabijen vitaminima, mada je cela linija odlicna i kosta manje od ostalih)
Za tibifex (zivi): dodati jednom nedeljno par kapi Sera Fishvitamin na crvice, ostaviti ih tako 15-20min, pa onda ih dati izgladneloj bandi.
Priprema vode je moja sledeca tema, u fazi pripreme
Dimenzije diskusa(SVIH)= RODITELJI+VELICINA AKVARIJUMA+KVALITET VODE+ISHRANA+MALO SRECE
Crveni "Marlboro" od oko 22cm

|