Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 91
Gostiju: 91
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4372
Najnoviji korisnik foruma: Martin498
Najviše poseta: 209
Dana: 03.03.2022
Članova [0], Gostiju [208]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Pozdrav od Pedje i Sladje
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:42

Vidi zadnju poruku Pozdrav za clanove iz 2003 god
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:32

Vidi zadnju poruku test
Autor: ZorK
Forum: Ostalo

Poslata: 09.12.2021 u: 10:50

Vidi zadnju poruku Armatura za neonke?
Autor: Milandc
Forum: Ostalo

Poslata: 01.03.2021 u: 08:13

Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Tekstovi
 Akvaristika » Tekstovi
Tema Naslov: Gamarusi Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2006 u 22:59 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Vrste ovog roda žive na dnu slatkih voda, pretežno u izvorima i čistim tekućim vodama. Najčešće se nalaze uz obale, ispod kamenja, u busenju mahovina i nataloženom lišću. Mahovine i druge vodene biljke, zahvaljujući svom sastavu i konstantnom prisustvu tokom godine, predstavljaju stalni izvor hrane koji podržava neprestano razmnožavanje gamarida. Takođe obrazuju staništa koja karakteriše velika površina za ishranu, rast i skrivanje gamarusa koji nemaju druge prilagođenosti za opstanak u brzoj vodi.

Srećemo ih u velikom broju u čistim planinskim vodama i izvorima, ali i u vodama sa puno organskih materija u raspadanju ukoliko su takve vode plitke i bogate kiseonikom.

Svaštojedi su i hrane se suvim i svežim ostacima biljnih delova - detritusom,  svežim životinjskim otpadom, ali i gljivicama i bakterijama. Uvećana količina biljnih delova, ekskrementi domaćih životinja biljojeda i ostaci uginulih životinja - posebno pripadnika familije Gammaridae - uz dobru aeraciju pospešuje  razvoj ovih račića i u takvim uslovima oni postižu veliku brojnost.

Gustina populacija je verovatno posledica dejstva temperature, jer je u toplijim vodama povećan nivo biomase gamarusa. Uobičajeni uslovi su iznad 200C u toku leta i preko 60C u toku zime.

Zanimljivo je i to da se u rekama javljaju po principu sve ili ništa, odnosno ili su njihove populacije mnogobrojne i apsolutno dominiraju na svojim staništima ili su veoma malobrojne pa čak i u potpunosti odsustvuju iz čitavih područja.

Telo gamarusa je bočno spljošteno i lučno savijeno dužine do 15 mm. Obojenost tela menja se sa uslovima sredine od svetlo žute preko crvene do smeđe boje. Telo je sačinjneno iz tri celine: glave, grudi i abdomena. Na glavi se nalaze složene oči, antene u usni ekstremiteti. Na grudima se nalazi 7 pari nogu za lokomociju, pomoću kojih se veoma brzo kreću. Na abdomenu prva 3 para nogu služi za plivanje, a poslednja tri za odbacivanje. Ovaj drugi način kretanja, "skakutanjem" kroz vodu, jeste ono što će najpre otkriti njihovo prisustvo u nekoj vodenoj sredini.

Odvojenih su polova. Ženke su sitnije.

U naučne svrhe prikupljaju se pomoću Surberove mreže za bentos sa sredine vodenog toka. Međutim to je moguće učiniti i pomoću manje specijalizovne opreme kakva je akvaristička mrežica. Postavimo se tako da voda  protiče kroz mrežicu i laganim "češljanjem" vodene vegetacije obavljamo njihovo prikupljanje. Pri tome treba voditi računa o samom nalazištu račića, što pre svega podrazumeva da se u najmanjoj mogućoj meri poremeti njihovo stanište, jer kako što je već rečeno ono osim hrane predstavlja i njhovo pribežište. Još jedan način lova na gamaride moguć je upotrebom pincete u priobalnim delovima, ovo je razume se mukutrpniji pristup koji ograničava brojnost, ali povećava čistoću ulova, kao i njegov kvalitet, koji sami možemo da odaberemo.

Prilikom izlaska u prirodu takođe treba voditi računa o količini gamarusa koju uzimamo i našim mogućnostima da ove račiće održimo u živom stanju. Količina koja nam je potreba određena je veličinom riba koje gajimo kao i zahtevima koje gamarus kao hrana pred nas postavlja u pripremi hranjenja.

Sakupljene žive gamaruse ne bi trebalo davati ribama bez prethodne pripreme. Zavisno od mesta gde ih nabavljamo i načina na koji to radimo uz njih ćemo svakako izloviti i brojna druga stvorenja vodenog dna. Pre svega lako ćemo uočiti larve insekata. Neke od ovih mogu biti obrok našim ljubimcima, ali isto tako mogu i napasti manje ribe. Otuda bi gamaruse, koje možemo danima čuvati u svežoj vodi ukoliko je obogaćujemo kiseonikom, pre hranjenja trebalo izdvajati pincetom. Ukoliko je prvobitno prikupljanje obavljeno pincetom onda smo već obezbedili čistu hranu, ali sasvim razumljivo u mnogo manjoj količini.

Jedan moguć način za njihovo čišćenje od otpada i drugih organizama je da u posudi u kojoj ih čuvamo, a ukoliko je ista dovoljno velika, postavimo jednu akvarističku mrežicu desetak santimetara iznad dna. Kako su gamarusi praktično jedini plivači u ovoj zajednici i budući da tako traže zaklon u mrežici će se uvek sakupiti određeni broj jedinki.

Iz svega navedenog može se zaključiti da ovaj vid žive hrane nije dovoljno praktičan, jer zahteva dosta truda. Uprkos činjenici da možemo hraniti mnogobrojne vrste riba u različitim uzrastima upotreba gamarida uglavnom se svodi na pripremu matica za mrest  - što je i razumljivo s obzirom da ovi organizmi jesu izuzetno kvalitetna hrana preko potrebna našim ljubimcima za uspešno razmnožavanje. Takođe su ukusan zalogaj za sve manje stanovnike terarijuma poput kornjača ili tritona.

Na kraju valja reći da se mogu gajiti u akvarijumima. Ukoliko se unesu veći primerci u sistem u kojem nema krupnih riba i ima dovoljno zaklona kakve pružaju recimo Vesicularia dubyana ili Riccia fluitans, ovi će se račići uključiti u zajednicu i doprineti njenoj stabilnosti kao deo biološke filtracije i lanca ishrane uopšte.

Za one kojima je sve ovo isuviše komplikovano ili im radni izlet u prirodu nije uživanje postoji zamena u vidu vakumski sušenih (liofilizovanih) gamarusa koji su zastupljeni na akvarističkom tržištu.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2006 u 23:01 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Evo još jedan tekst koji je odavno objavljen na Akvarijnetu. Napravljen je na osnovu teme započeta ranije na ovom mestu.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Darko78
Član
Avatar

Član

Član od: 21.02.2007
National Flag of Srbija Srbija, Ivanjica
Poruka: 15
Pol: Nije unešeno
Poslato: 07.12.2007 u 22:10 | IP Prijavljen Citiraj Darko78

Gamarusi su izuzetna hrana i predstavljaju 70% jelovnika riba u rekama u kojima zivi. Iz mog iskustva koje je izuzetno veliko jer pored akvaristike glavni hobi mi je musicarenje, mogu da dam sledece vidjenje. Reka u kojima sam primetio izuzetnu koncentraciju gamarusa je: Drina, Lim, Tara, Mlava...izuzetna kolicina ovog insekta moze se nacu u pritokama Drine, Gornjoj i Donjoj Tresnjici. U nabrojanim rekama prilikom ispitivanja sadrzaja zeludca salmonida gamarusi sadrze 40-50% ukupnog jelovnika, dok se u zimskom periodu taj procenat povecava. Na vec receno mogu samo jos da dodam da svoje ribe redovno hranim insektima ephemeroptera (jednodnevki), iskuljucivo larvama koje skupljam na rekama koje posecujem, dosta dobre su i lave trihoptera, ali zbog velicine i prisustva masti koje nisu bas pogodne za toplovodne ribe. Hraneci ribe ovim zivim insektima u kombinaciji sa Tetra Diskucom postizem izuzetne rezultate mresta, kako diskusa tako skalara. Riba dobija izrazitiju boju, a masa tela se drasticno povecava u odnosu na druge koje jedu samo suvu hranu. Da se vratimo na gamaruse, o njihovoj hraniljivosti necu mnogo da govorim dacu prost primer. Izuzetno aktraktivna salmonidna riba liplje, koji se hrani iskuljucivo insektima, nakon uspesnog mresta na Drini u maju, vec u septembru dostize velicinu od 10-15cm, a vec za godinu dana neverovatnih 25-30cm sto je nezabelezeno u Svetu. Dugo je istrazivano zasto bas Drinska riba toliko dobro napreduje i doslo se do zakljucka da je za sve kriv gamarus. Tolika je koncentracija da na pojedinim pogodnim mestima moguce je za pola sata uz adekvatnu primitivnu mrezu sakupiti oko 1kg ovog dragocenog cinioca lanca ishrane riba. Sva riba Drine jede gamareuse uglavnom stasala mladj koja neverovatno napreduje. U Svetu je nezabelezeni toliki lipljenovi, tako debeli i jaki kao mecke kao u Drini, pored lipljena i druge vrste rado jedu gamaruse i dobro napreduju sto odrzava u zivotu veliki broj krupnih predatora. Znaci jedom recju, gamarus je ono sto treba nasim ribama. Za sve koji ne znaju kako izgleda gamarus evo slike.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Darko78's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Darko78
 
Vvuukk
Član
Avatar

Član

Član od: 16.05.2006
National Flag of Republika Srpska Republika Srpska, Banja Luka
Poruka: 33
Pol: Muški
Poslato: 07.01.2008 u 10:31 | IP Prijavljen Citiraj Vvuukk

I Vrbas svojim tokom kroz gradsku zonu Banja Luke,je prepun Gamarusa.Kada sam ih prvi put ubacio u akvarium,sve su se ribice razbjezale,kad su uvidjele da se gam. pomjeraju.Ali ta zbunjenost je trajala samo par sekundi,a onda je proradio instinkt prirode i od gam. ni traga ni glasa.Da li iko ima iskustva u pecanju ribe,tipa skobalj,plotica i dr. koristeci kao mamac gamaruse?
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Vvuukk's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Vvuukk Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Vvuukk
 
*ana
Član
Avatar

Član

Član od: 03.01.2008
National Flag of Srbija Srbija, Sremska Mitrovica
Poruka: 37
Pol: Ženski
Poslato: 07.01.2008 u 10:52 | IP Prijavljen Citiraj *ana

Gamarus je omiljena hrana moje kornjace,nisam znala da je jedu i ribe.

__________________
*ana
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi *ana's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor *ana Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor *ana
 
Atosic47
Član
Avatar

Član

Član od: 05.12.2007
National Flag of Srbija Srbija, Babusnica
Poruka: 21
Pol: Muški
Poslato: 07.01.2008 u 13:36 | IP Prijavljen Citiraj Atosic47

nisam znao da se ovo stvorenje zove Gamarus. ribolovci ih koriste kao mamac za krkusu, pastramke i klena. ima ih skoro svuda dovoljno je podignuti kamen i pohvatati ih mrezicom.

__________________
broj pored atosic (47) nisu moje godine!!!!!
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Atosic47's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Atosic47
 
Sanid
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 28.03.2005
National Flag of Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina, Zenica
Poruka: 805
Pol: Muški
Poslato: 07.01.2008 u 14:49 | IP Prijavljen Citiraj Sanid

Mogu da ih jedu samo vece ribe,kd mene su vrlo brzo krepavali u ak.pa sam odustao od njih
Da li kod vas opstaju u ak. kod mene nisu ni 2 sata


__________________
diskusfanatik
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Sanid's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Sanid Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Sanid
 
StarChaser
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.04.2004
National Flag of Srbija Srbija, Munze Konza
Poruka: 1608
Pol: Ženski
Poslato: 07.01.2008 u 19:35 | IP Prijavljen Citiraj StarChaser

  Joj ljudi, ja se izvinjavam, ali u pitanju je život ili smrt! Mislim da ovom mladom čoveku neko grozno čudovište preti da prekine liniju života,spasite ga i uzmite mu sve gamaruse, heh  

__________________
Zaljubljeni pocetnik

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi StarChaser's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor StarChaser Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor StarChaser
 
Zola UE
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 19.02.2009
National Flag of Srbija Srbija, Užice
Poruka: 126
Pol: Muški
Poslato: 23.05.2009 u 15:48 | IP Prijavljen Citiraj Zola UE

Secam se da sam kao klinac hvatao ove racice po potocima ove u Uzicu.

Ima li neko iskustva, pored ovog gore navedenog (neuspesnog ) u drzanju ovih racica u akvarijumu. I ranije sam razmisljao o tome, ali reko nema sanse da prezive u toploj vodi, ma da me sada ovaj podatak da mogu da prezive preko 20 stepeni bas obradovao...

U svako slucaju, ja cu ovih dana da postavim specijalan karantinski akvarijum, pa idem u lov , samo ne na primerke za ishranu riba, to mozda malo kasnije ako uspeju da opstanu u akvarijumu i pocnu da se razmnozavaju, ima da uhvatim desetak kapitalaca od oko 1 cm, i da probam da ih drzim na 24 stepena u akvarijumu.

Pa pozelite mi srecu, jer ako prezive bice bas super stanovnici akvarijuma, a i autohtona vrsta - ovo mi zvuci egotiznije nego bilo koja riba ili kozica ili...

Pokusacu, pa cu vas obavestiti sta se dogadja...

 __________________
Zola
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Zola UE's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Zola UE
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 23.05.2009 u 22:52 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Zola, zasoli jedan akvarijum i od mene dobijaš morsku varijantu gamarusa. To ti je lakša stvar za održavanje, naročito u ovo teško letenje doba.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Zola UE
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 19.02.2009
National Flag of Srbija Srbija, Užice
Poruka: 126
Pol: Muški
Poslato: 24.05.2009 u 11:46 | IP Prijavljen Citiraj Zola UE

Ja sam vec postavio jedan mali akvarijumcic od 30l za gamarijuse.

Do pola sam napunio vodom iz akvarijuma, pa dopunio svezom, ubacio sam  rasprcivac i potapajucu pumpu, samo sto i pored svega bez grejaca, i ako sam u planinskom kraju, temp. vode je 23 stepena...  Dodacu jos i mahovinu, pa idem u lov tokom sledece nedelje.

Rogus ok za slanovodne gamarijuse, dogovoreno. Kad budem dolazio u Bg uzecu ih... samo daj mi neke podatke o uslovima za njih, pa da opremim jos jedan akvarijumcic. Mozda ce to biti pocetak bavljenja morskom akvaristikom za mene __________________
Zola
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Zola UE's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Zola UE
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 19.12.2009 u 12:00 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Zola UE, tek sad vidim ovu poruku, oprosti mi. Ako te još interesuju morska varijanta (Amphipoda) nije to neki problem. Mali akvarijum, neko osrednje svetlo da bi ti unutra rasla neka lepa makro alga i to je to. Voda mora da ima oko 35 grama morkse soli po litru. Daću ti neki kamen na kojem će biti i rakova i crva a verovatno i algi. Ti aranžiraj ostalo. Mada valja da znaš da su i rakčići i crvi noćni organizmi, tako da to baš i nije neki valjan početak morske akvaristike.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2808 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2