Poslato: 17.11.2005 u 02:05 | IP Prijavljen
|
|
|
Zdravo svima!
Znam da je bilo govora o pravljenju krova i ranije, ali mislim da ne bi bilo stetno ako pokazem kako sam zahvaljujuci ovom forumu i sam pokusao da napravim krov od skromnog materijala, a estetski prihvatljiv.Kazem pokusao jer krov jos nije gotov, ali nadam se da ce za dan-dva da bude i da cu napokon postaviti svoj akvarijum u bazu (sto mi je bila zelja, ali sam cekao na ovaj poduhvat ).
Najveci problem je kako spojiti laminat, odlucio sam se za kombinaciju eksera i ljepila, laminat se prvo mora probusiti, jer se ne da direktno zakivati, a i doslo bi do pucanja.Sa unutrasnje strane cu formirati kostur od letve za koji ce biti kovan i lijepljen laminat (znaci ne kuje se laminat u laminat), tako da s vanjske strane na par mjesta moraju biti vidljive glavice eksera, ali nije strasno, jer koristimo tanku dvicu.Ljepilo koje dobro veze i plastiku i drvo je drvofix, nisam ocekivao da ce dobro da hvata i plastiku, ali na moje iznenadjenje test je prosao vise nego dobro.
Od alata nam je potrebno:

i busilica koje nema na slici....
Zatim laminat treba izmjeriti i obiljeziti

Naredna operacija je rezanje, moze i bonsek pilom, ali preporucujem ubodnu pilu, poceo sam bonsekom, a zavrsio ubodnom pilom, zivjela struja ....

Letve i dascice za unutrasnjost...

I na kraju da ne bi morali samo da zamislite kako bi to moglo da izgleda kad zavrsim, potrudio sam se da cijeli krov slozim bez eksera i kapi ljepila (jedva je stajalo dok sam fotografisao ).

Kad krov bude zavrsen postavit cu jos neke slike sa objasnjenjima, ko zna mozda nekom sve ovo bude koristilo .
Pozdrav!
|