Član od: 29.10.2004 Srbija, Munze Konza Poruka: 1801 Pol: Muški
Poslato: 26.11.2005 u 15:50 | IP Prijavljen
Meni je ova poslednja skica petokomornog filtera idejno najprihvatljivija i mislim da je ovakav sistem sa dva ulaza najefikasniji za ovaj slucaj. Mislim da bi ponudjene dimenzije mogu biti korigovane: treca komora u kojoj je fontanska pumpa mogla bi biti manja, kao i visina ulaza vode u ovu komoru iz 2. i 4. komore (obelezeno 15cm). Protok bi trebalo da bude barem 1000l/h, a "virove" mozes izbeci pravljenjem tzv. "sprej-bara" i usput resiti problem obogacivanja vode kiseonikom, bez vazdusne pumpe.
Postoji resenje za ovakve "kade" i pravljenjem pregradnih filtera ("spoljasnje-unutrasnji") kako bi se izbegle prelivne cevi, posto bi voda ulazila sa obe strane (npr. duzina akvarijuma unatrasnja 100cm, a pregradno staklo 98-99cm, tako da ostane prolaz sa svake strane 0.5-1cm). Na takvo pregradno staklo mogu se lepiti pozadine ili jednostavno crni pleksiglas (sto skoro videh i izgleda dobro). Prednost ovih pregradnih filtera je potpuno skrivanje opreme, posto grejac(i) idu u 1. i(li) 5. komoru, tj. taloznik.
Član od: 15.11.2005 Hrvatska, Bjelovar Poruka: 10 Pol: Muški
Poslato: 26.11.2005 u 16:56 | IP Prijavljen
e super onda se bacam na posao
ma mislio sam staviti zracnu pumpu unutra ionako ju vec imam....a da visinu preljeva sam mislio korigirati........neku diy stjenu cu napraviti probusiti rupe kroz nju uvaliti mrezice iznutra da ribe ne usisa..............
Član od: 27.09.2005 Srbija, Kruševac Poruka: 470 Pol: Muški
Poslato: 26.11.2005 u 17:37 | IP Prijavljen
mozda bi hteo pre nego se bacis na izradu razmisliti o sledecem.Pre ili kasnije ces morati da pomeris filter da bi ga detaljno ocistio ili iz ko zna kog razloga,a pomeranje tako dugackog filtera,koji je najverovatnije blizu zida moze biti nocna mora,sto zbog tezine,sto zbog dimenzija. Moj stav je mnogo blizi ideji dva filtera,apredlozio bih ti ako si u novcanoj mogucnosti da kupis kanister filter koji je idealno resenje! I sam sam ga kupio i toliko mi se svidja da sam skoro kupio jos jedan da pojacam ukupan protok na 2000l/h!
Član od: 18.02.2004 Slovenia, Osek Poruka: 1081 Pol: Muški
Poslato: 27.11.2005 u 01:27 | IP Prijavljen
Sve u svemu ideja i nije losa.Dugacak pregradni filter moze dobro da se iskoristi.Jedino ostaje problem,sto kaze Tegan,ako ti bude akvarijum zadnjim zidom,tj.filterom,stajao do zida,tu ce biti pravi podvig ocistiti filter.
Ja sam svojevremeno nesto malo eksperimentisao sa varijantama spoljnih pregradnih filtera i moj predlog bi bio ovakav:
Sad je jasno zasto sam imao keca iz likovnog .Uglavnom,mislim da je bolje kad voda iz taloznika prelazi u deo sa filter masom odozgo,jer tada dosta prljavstine se skuplja na dnu taloznika i manje se opterecuje filter masa.Osim toga,olaksava se zamena i pranje filter materijala,jer je ponekad dovoljno oprati ili zameniti samo gornji sloj filter mase.Kad voda iz taloznika ulazi odozdo u drugu komoru,tada prilikom pranja filtera mora da se vadi celokupna filter masa.Ova treca komora je napunjena samo bio kuglama.Na ovoj gruboj skici zaboravio sam da nacrtam parce vate ili sundjera koji drzi bio kugle.To bi trebalo da bude neke vrste uproscenog denitrifikatora i ta komora je namenjena iskljucivo bioloskoj filtraciji.U cetvrtoj,tj.poslednjoj komori nalazi se potopna pumpa i eventualno grejac.Ovako bi ja napravio filter sa zadnje strane na nekom dugackom akvarijumu.Nije lose resenje da se pregrada izmedju trece i cetvrte komore zalepi tako da voda prolazi i sa strane.
Inace,nije losa ni ideja da se filter podeli na dva dela sa zajednickom komorom iz koje se vraca voda u akvarijum.
Poslato: 28.11.2005 u 09:11 | IP Prijavljen
..........filtera,apredlozio bih ti ako si u novcanoj mogucnosti da kupis kanister filter koji je idealno resenje! I sam sam ga kupio i toliko mi se svidja da sam skoro kupio jos jedan da pojacam ukupan protok na 2000l/h!...........
Koliko kosta takav karnister sistem....znaci to tvori cjelinu ( filter medij + pumpa+ pregrade) = karnister......mogao bih uzeti takvo rijesenje,al nije mi sila bacat 300-500 eura......ovo predpostavljam jer vidim da je oprema za akvarije ultra skupa ako je tvornicki napravljena......
najjaca stvar mi je ona pozadina....... povratak u prirodu 800eu za dva x pol metra........smijesno smijesno
Poslato: 05.12.2005 u 01:55 | IP Prijavljen
Nakon svih mogucih debata i razmsljanja ...ovo mi je finalna verzija filtera za akvarij i vec sam poceo rezati pregrade na mjeru..tako da ovu soluciju stvarno radim,mjere na nacrtu nisu ispravne meni je bilo vazno da vizualno vidim raspored pregrada i okviran izgled..prva pregrada je 35cm druga 43...i tu sam ostao u nedoumici...nakon citanja hrpe foruma dolazim do zakljucka da visina pregrade na kojoj se desava preljev vode....ujedino diktira visinu vode u akvariju..e sad ja sam stavio preljev. pregradu na 7.5 cm od vrha akvarija(koji je 50cm)...jeli to uredu ili prenisko ili previsoko...
druga stvar koju sam odlucio je da u drugu komoru stavim predfilter maerijal(filter za krupne stvari) materijal se zove lexan i nemam pojma za sta sluzi inace ali ja sam ga mislio narezati na duzne komade i staviti da uzduzno stoji u 2 komori....te zbog svojih unutrasnjih pregrada voda ce ici kroz njega a krupne tvari padat na dno .......kako vam se to cini (mislim mozda to i nije dobro)
ako se pitate kako sam to rijesio filter .......u komore gdje dolazi pet filter medija mislim napraviti sistem kao pet kockastih posuda jedna sjeda u drugu a porozne su...i daju se izvuci odozgo...ali ionako mislim cistiti samo najgornju ....gdje je gruba vata...
pumpu kakvu vec nadjem...ali neku koja zadovoljava uvjete...za sad me najvise brine filter....jer silikon samo sto nije sam poljepio pregrade
nadam se da me necete izbaciti s foruma zbog ovoliko slika
i kazem najvise me brine preljevna pregrada i dali je to dovoljna razlika od visine ruba akvarija
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama