Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 92
Gostiju: 92
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4356
Najnoviji korisnik foruma: Ser4f1m
Najviše poseta: 118
Dana: 25.10.2020
Članova [0], Gostiju [116]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku test
Autor: Srle
Forum: Ostalo

Poslata: 19.11.2017 u: 10:47

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26

Vidi zadnju poruku Bela tetra napada crny
Autor: Dario
Forum: Ribe

Poslata: 18.08.2016 u: 19:17

Vidi zadnju poruku problem spoljasnji filter
Autor: Dario
Forum: Ostalo

Poslata: 18.08.2016 u: 19:01

Vidi zadnju poruku Gupike i borac....
Autor: Blacky
Forum: Ribe

Poslata: 23.06.2016 u: 20:58


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Moj morski akvarijum
 Akvaristika » Moj morski akvarijum
Tema Naslov: More blog! Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum Ukupno strana: 7 1 2 3 4 5 6 7
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 01.08.2008 u 02:59 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Sve je prolazno, samo je glupost večna

Uredu je početi priču ovom rečenicom zato što je istinita, zato što je povezana sa Bradom koji je pre neki dan Ćiri kazao da ubaci rakove samce u svoj akvarijum posle tročasovnog prilagođavanja i zato što bi tročasovno „stvaranje“ mog prvog morskog u najvećoj meri moglo biti odraz gluposti od koje se kanim ograditi. Mada će to biti teško jer su, ako ispravno rasuđujem, osnovni motivi bili taština i požuda.

23.07.2008.
Nađoh se sa porodicom podno drevnog grada Stagire od kojeg u kamenu osta nešto lepih bedema i kula osmatračnica i jedno stepenište ka starom vezištu. Tek što smo krenuli u poteru za artefaktima, žestoka i iznenadna kiša nas je uz tutanj gromova sprala niz obronke ovog brda za koje kažu da je mesto Aristotelovog rođenja. Posle sata provedenog u Faradejevom kavezu francuske proizvodnje izađosmo željni sunca. No ono nije bilo dovoljno ubedljivo da bi osušilo strme stagirske staze i mi se spustismo do male puste uvale koja je bila prijatno kultivisana od strane kampera divljaka. Tu i tamo videlo se da je voda skupljanja sa litica; što zbog letvica pobodenih u kamenje što zbog napunjenih kantica i flaša koje su još uvek ležale okolo.

I dok je moja mlađarija praćena mladom krenula da se brčka u meni je obližnja gomila kamenja u moru probudila želju da determinišem i osmotrim prisutni biodiverzitet. Bio je to naš poslednji dan letovanja u potpunosti proveden na prividno mrtvim peščanim plažama. Ovo je bilo prvo kamenje na koje nas je put naneo. Morski ježevi, rakovi samci, obilje puževa i dagnji bile su prve živuljke koje su punile periferiju moje mrežnjače. Zatim naletoh na stado kozica. Napasale su su u grupama. Klinca sam strašno zabavio loveći ih. Iskakale su iz ono male vode na dlanu na način dostojan svoga imena.

A onda naleteh na „jezerca“ sasa. Bile su smeđe i žute sa pink ili zelenim zavšecima svojih „ručica“. Pružio sam im ruku bojažljivo i primiše je prijateljski. A onda u maniru debila počeh da izigravam svekoliku silu prirodnu ili bar onu od morskih talasa i počeh da premećem kamenje i kamenčine i da rovarim po njihovoj mikrozajednici. Pronađoh jednu napinkovanu zalepljenu na omanji kamen dok su mi se u glavi mešala Ćirina ubeđivanja da zasolim uz njegovu pomoć oko tehnike i flore i faune i žvankanja moje mlade da nisam ni pola ranijeg čoveka, onog čoveka akvariste, koji je imao bar neku strast u životu, te da mi se valja vraćati tom hobiju ili izmišljanju čega drugog što će me izvaditi iz moje duboke depresije i tako u tom pravcu... I dok se moj duhovni kalkulator bavio komponovanjem sličnih detalja, krajičak oka obradovao se svekolikom prisustvu krunskog sastojak grčke salate. Nakrivljena litarska kutija feta sira sa sve ručkom i dobro zaptivajućim poklopcem sudila je o mom slučaju sedeći pored obližnjeg kamperskog izvora. Kiša je ponovo htela da utiče na tananu potku vaseljene, klizavo kamenje je pretilo, talasi u kojima sve za čas nestaje i povici moje mlade da hitro kupimo decu i bežimo natrag u kola pumpali su snažno kroz račvu koju sam jašio. Grane su se širile i za jednu se valjalo uhvatiti. Sase i samci žive u zoni plime, zoni ekstrema. Litra (ona od feta sira) je jedan od mogućih ekstrema branilo se ono ljudsko u meni. U nekoliko koraka dočepao sam se kantice, ubacio sasu i nekoliko manjih kamenova obraslih koralinama, ubrao par puževa i pola tuceta samaca.

Predveče sam kupio termo balon od 5 litara i u njega smestio sasu. Rakove samce i puževe ubacio sam u 1.5 litarsku flašu. Povedoh klince da se zabave i da školjkama napune svoju kanticu. I tako omrkosmo.

24.07.2008.
Sedam izjutra. Vreme da se pakuju stvari i menja voda. Imali smo sreće sasa i ja. U Nea Vrasni se more izbistrilo posle 10 dana. Vetar je stao, voda je bila kristalna. Spustih je nazad u more, ako je imala još šta reći to je bi trenutak. Ona je odlučila da beži i ja je sprečih u tome. Multiparktik kantica, prethodni sasin zatvor, opet bi napunjena – ovaj put sitnim kamenom iz mora i vodom. Pred polazak oko devet sati, sasa je bila zalepljena za zid balona. Dan treba provesti u Solunu; kola će biti na parkingu, a parking ko zna gde od mora. Valjalo bi da još jednom osvežim vodu pred povratak. No to se nije desilo, nisam našao zgodno mesto. U sedam naveče krećemo ka Srbiji. Sasina sudbina od sada počiva na mojoj spremnosti da se izborim sa svojom lenjošću i mnogim preprekama koje pretpostavljam. A Ćira ne odgovara na SMS-SOS.

25.07.2008.
Tri sata iza ponoći najbolji je trenutak da se čovek pozabavi inventarisanjem opreme odložene po kutijama nabijenim na tavanu ako se upravo vratio sa puta dugog skoro 1000 km tokom kojeg je kindnapovao određene morske stvorove. Sasa i drugari dobili su snažnu aeraciju. Budilnik navijen na osam. Nek izdrže tih 5 sati.

Ćira je na putu kako sam i sumnjao. Brojevi se nižu dalje. Oko deset lociram so. Kanta Sera soli i hidrometar mogu biti u kući za sat. Krećem; trajalo je duže, vratio sam se u podne. Doneo sam i 4 x 5 litara Gorske. Volim da je pijem, a i najbliža je moru, zar ne? Sat vremena mi treba da ispraznim akvarijum. Ribe su prebačene u drugi, patrljke kripti sam pobacao. Mislim se kako umesto dva akvarijuma o kojima nisam mario, sad dobijam dva o kojima moram da se staram. Koja li je korist od toga? I za koga?

U jedan sat sipam 20 litara vode i dodajem odvaganu so. Raspršivač snažno radi, Eheim vrti vodu. U kanisteru su isprana gruba vata i keramika. So se potpuno rastvorila za 15 minuta, voda je bistra. Ubacujem "feta" kamenčiće i zalivam pratećom surutkom. Ispiram ljušture školjki i lomim ih do veličine kamenčića, ubacujem i mešam sa podlogom.

Temperatura je narasla na 25°C. Doterujem gustinu vode na 1.023. Prošlo je dva sata od rastvaranja soli. Proizvođač preporučuje jedan dan aeracije radi stabilisanja pH. Cenim da se ova mudrost ne može primeniti na moj slučaj. Ulivam pola litra vode u kojoj su bili samci i puževi, njima iz akvarijuma vraćam isto toliko. Gledam ih, jednako besmisleno tumaraju. Lenjost pobeđuje, ubacujem ih u akvarijum.

Sat kasnije svi deluju normalno. Rakovi kopaju mesnate ostatke sa ljuski školjki. Sipam vodu iz balona sa sasom. Opet vraćam deo vode sasi koja se sada zalepila za jedan od pokupljenih kamenova. Posle desetak minuta ubacujem i nju. Odnos zapremina sveže napravljene vode i donete morske vode je oko 3:1. Oduševljeni klinac uspeva da razbije hidrometar. Kupim staklo i rasute balastne kuglice. Petak je popodne i pre ponedeljka ne mogu nabaviti novi. Suludost situacije već je nosila svojevrsnu imunost na probleme. Rešenje će se javiti.

Oko 6 javlja se Ćira. U Londonu je, ali ima ko da da hidrometar i 20 litara vode koja fali. Eva pali RO. Krećem oko 8 naveče, napolju je potop. Oko 9 sati šteluje se gustina u Ćirinom reef-u. Četiri balona sa posisanim govancima koje nosim ka kolima čine me neobično lakim. U deset akvarijum je napunjen do vrha, proverena gustina vode. Rakovi se izverali na živi kamen koji sam doneo. Očigleno vrlo živ iako ništa sem komadića Xenia i Kenya korala nisam video. Kasnije naveče vidim i neku polihetu – slatki dlakavi crv.

26.07.2008.
Voda gotovo kristalno bistra sasa deluje bolje, ako se izuzme činjenica da joj 3 od 6 rakova stalno jaši po pipcima. Popodne vadim 5 litara vode i u nju prebacujem rakove. Dodajem sveže pripremljenu vodu i pri tome lomim postojeće osvetljenje.

27.07.2008.
Mrak traje traje do 9 naveče, kada je stigao Ćira sa T5. DIY napajanje sređeno za tridesetak minuta preradom štedljive sijalice. Sasa bez rakova malo manje snuždena. Ipak odlučujem da ih vratim, ali da smanjim broj. Tri primerka sa transpotnim balonom idu kod Ćire. Ćira je samim tim regrutovan za misiju Aegean See 2.


28.-30.07.2008.
Sasa je sve lepša. Oštećeni pipci se obnavljaju, vraća se zeleni sjaj na površini pipaka i tela, vrhovi izrazito pink boje. Jede i kaki, ili, obrnutom logikom, pošto kaki valjda jede. Jednom dnevno ubacim malo dekapsulirane artemije. Xenia postoji kao siva loptica negde u dubini kamena. Kenya stidljivo otvorena. I jedan i drugi koral su bili namučeni mehanički u mom tupavom pokušaju da ih odvojim od kamena kako ne bih kvario Ćirinu građevinu. Tešim se da je to glavni razlog. Osim toga temperatura je sa novim osvetljenjem nasvirala 30°C.

31.07.2008.
Sasa ceo dan pipa po obliženjem živom kamenu. Rakovi očigledno nisu sve smazali. Izvlačim 5 litara vode. Ubacujem posle kraćeg prilagođavanja novi kamen koji sam pokupio od Ćire. Na njemu je opet komad Xenia-e. Doneo sam i dva komada Kenya. Jedan se otvorio posle 15 minuta. Osposobio i drugu T5, sada je ukupno 36W - lampe su kombinovane belo/plave (FSL - PL-18W). Primetih i jednu zvezdicu sa tri i po kraka. Ništa joj to nije smetalo da brzo nestane iza krivine.

 

Već je prvi avgust, dva sata posle ponoći, još uvek sam za računarom. Moja mlada konstatuje da je ludilo opet počelo: „To nije akvaristika, to je ludilo!Ali sasa i ja pregurali smo nedelju dana, a privid ravnoteže još uvek je tu.

 

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 01.08.2008 u 03:20 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Eto nje. Pitam se nije li to možda Anemonia viridis?

Click on image to open in new window

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 01.08.2008 u 18:21 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Naleteo sam na lepo ilustrovano mesto gde osim slika može ponešto o sasama i da se nauči.

 

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 06.08.2008 u 19:05 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Kantom do 55. litra!

Sinoć sam dodao još jedan Eheim 2213 kanister u sistem. Ovaj drugi je redno vezan na prvi, jer nedostaju rupe za creva na polici, tako da služi samo kao dodatna kolona za nitrifikaciju. Sa njim ukupno oko 55 litara. Tek sad shvatam kakav sam šampion nepromišljenosti.  Bar se Xenia otvorila, menja boju od sivih ka crvenkastim tonovima i pulsira. Gustinu sam povećao na 1.024. Primetio sam prve smedje alge na staklu.

Današnja slikica.

Click on image to open in new window

Skoro dve nedelje od zasoljavanja.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 13.08.2008 u 10:19 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Treća nedelja je prošla. Sasa se pre neki dan premestila. Prilegla je pored Xenia korala, pa su par sati razgovarali uz određena milovanja. Od tada je Xenia nešto nevoljna i mislim da će da majka u narednih nekoliko dana.

Pre dva dana dodao sam u akavarijum Atman FT-103 pumpu (ili već tako neka šifrica); tek jedina sa keramičkom osovinom koju nađoh. Gura dodatnih 1000 litara i proizvela je kružno kretanje vode.

Od pre neki dan počeo sam da menjam 5 litara vode svaki dan. Izvučenu vodu skladištim, jer za 10ak dana...juhu!

Prežalio sam 250E, oduvek sam se loše cenkao, pa sam naručio dva nova akvarijuma. More će da legne u 135x45x45 cm i slivaće se u jedan postojeći akvarijum 70x30x30 cm koji ću preraditi da postane pribežište za alge koje bi trebalo da budu osnova filtracije. Kako su u tom maleckom trenutno izmešane ribe iz Azije, J.Amerike i Okeanije deo njih će konačno dobiti davno obećani amazonski biotop 95x45x40 cm. Sadašnji morski ponovo će se vratiti nekoj maloj Aziji.

Polica se radi za vikend akvarijumi stižu za 7-10 dana. Meni trenutno najviše muči pitanje kojim redosledom ću da presipam iz akvarijuma u akvarijum i koliko dana će ta operacija da traje.

Zvezdica je razvila svih 6 "noga".

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 14.08.2008 u 09:55 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Nisam bio u pravu! Xenia se ipak otvorila juče popodne, a sasa je to jedva dočekala. Onda smo Pavle i ja morali da histerišemo. Izvadali smo njihov kamen i jednoručno testericom isekli parče na kom je sedela Xenia. Zalepismo je Pelikan supergelom za drugi kamen. Jutros je bila stidljiva, ali na putu da se otvori.

Sinoć sam hranio sasu artemijom. Ima 7-10 dana kako sam u već opisani sud ubacio vodu iz akvarijuma i malu količinu cisti artemije. Solidno je zazeleneo pri temperaturi vode od oko 35 stepeni. Artemija je u svojim presvlačenjima već stigla do veličine od oko 5 mm. Sasa naprosto poludi u susretu sa "majmunčićima". Sećam se da je na forumu bilo priče o tome da li je moguće ili ne gajiti artemiju do adulta. Bilo je ako se dobro sećam vrlo teških rasprava na tu temu. Tada sam imao iskustva samo sa sporadičnim primercima koji su narastali pošto zaostanu u nekom sudu u mraku moje bivše odgajivačnice. Sad je očigledno da to nije nikakav problem i da će biti sjajna hrana za konjiće ako do njih dodjem.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 20.08.2008 u 16:36 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Danas se jedan od samaca presvukao, mislim najveci među njima jer je mirovao poslednjih dana. To je već drugo presvlačenje. Skelet sam ponudio sasi, a ona je na to toliko oduševljeno mlatarala ručicama da je pomerala kamenje oko sebe.

Artemija ima već oko 2.5 cm. Santimetar je u telu, a ostatak se vuče za njima.

Polica je delimično gotova, onaj teži bravarski deo posla je završen. Valja je obložiti, no nikako da u glavi izpostizavam estetsko zadovoljenje. Akvarijum bi trebalo da je zalepljen i ovih dana očekujem isporuku.

Xenia preživela maltretiranje. Koraline se mestimično javljaju po ostalom kamenju. Smeđe alge za sada u količini koja mi uopšte ne smeta. Sasa se premestila bliže dnu. Vratila se položaju u kom sam je ukebao pre skoro mesec dana.

Najnovija slikica:

Click on image to open in new window

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Cira
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 13.01.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3386
Pol: Muški
Poslato: 24.08.2008 u 13:33 | IP Prijavljen Citiraj Cira

Još par stanovnika za tvoju grčku salatu:

Click on image to open in new window

Click on image to open in new window__________________
Cira

It's nice to be important but it's more important to be nice.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Cira's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Cira Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Cira Poseti Cira's Homepage
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 24.08.2008 u 20:51 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Leptiric
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
Urednik za vbox i kulturni život

Član od: 21.12.2005
National Flag of Srbija Srbija, Zrenjanin
Poruka: 703
Pol: Ženski
Poslato: 25.08.2008 u 19:47 | IP Prijavljen Citiraj Leptiric

Kad covek uzme veliku solju hladne mlecno cokoladne kafe, zavali kicmu u fotelju....bila sam na moru...lovila sase...

hvala R na divnoj temi....postaje sve divnija i lepija i tako to__________________
....deca u nama znaju sve....
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Leptiric's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Leptiric Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Leptiric
 
Brada
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 22.06.2005
National Flag of Hrvatska Hrvatska, Zagreb
Poruka: 187
Pol: Muški
Poslato: 26.08.2008 u 00:13 | IP Prijavljen Citiraj Brada

Lijepo da si počeo sa "citatom" , ali svijet ne bi napredovao da nema i takvih pokušaja ;).
Mislim da je vlasulja ipak samo Anemona sulcata, a opet, po slici bi mogla biti i viridis.
Već sam rekao Ćiri da ti ne donosi rogatog puža (volak), on je predator i pojesti će sve druge puževe u akvariju, a mislim da ni samci nisu sigurni uz njega.
Kako kažu slike, voda je po izgledu OK. Tako će i biti, samo nemoj pretjerivati sa hranom za sasu ;)

Jipiiii, širi se more  __________________
Zagreb - Sigecica
Samo glupost je vjecna, sve ostalo može proci!!!!
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Brada's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Brada Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Brada Poseti Brada's Homepage
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 26.08.2008 u 15:25 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Rogatog bih ja najradije zbog onih algica što vise po njemu  i zbog kućica za ove što se presvlače. U svakom slučaju on će u filter, a odande mu nema beganja. Onamo gde sam gledao kažu da je A. sulcata stariji sinonim za A. viridis. Ne dajem joj za sada ništa sem odrasle artemije jednom u 2-3 dana.

Danas su stigli akvarijumi. Rupa na morskom je OK. Do kraja nedelje ću nadam se završiti što je potrebno za njegovo punjenje i cikliranje. Već sutra ovih 60 litara možda stignem da preselim u 70 budućeg filtera.

 Gligo šalji biljke...

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
ZorK
Član


Član

Član od: 19.12.2007
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 33
Pol: Muški
Poslato: 31.08.2008 u 13:15 | IP Prijavljen Citiraj ZorK

Juce sam prvi put (!) video ovu zanimljivu temu sa Rogusovim lepim tekstovima. Zahvaljujem se Ciri što mi je skrenuo pažnju na nju. Ja poslednjih meseci redovno pratim ovaj forum, ali iskljucivo posecujem „morski deo“ – tako da verovatno temu ne bih u skorije vreme zapazio.

 

Roguse,

Vaši novi tekstovi su me podsetili na neka davna vremena kada sam zapocinjao bavljenje morskom akvaristikom - prelepim hobijem cija je najveca car u beskrajnim mogucnostima otkrivanja i eksperimentisanja. Meni su to bila lepa vremena – doba mladosti... Želim Vam  mnogo uspeha i zadovoljstva „u morskoj“. Ne sumnjam da ce Vaš novi morski akvarijum ubrzo postati „onaj pravi“ – tako nešto je danas neuporedivo lakše ostvariti. Predstavljace mi zadovoljstvo da Vam, ako bude potrebno, pomognem nekim savetom.....

Srdacan pozdrav,  Zork      

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi ZorK's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor ZorK
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 01.09.2008 u 14:40 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Hvala ZorK na vašem komentaru.

Saveta će svakako trebati, a verovatno i determinacije. Već sam dobio takve pomoći u tom smislu kroz temu u kojoj ste pisali, a komentar se odnosio na podužu raspravu i zabune u Pecinoj temi Koji je ovo rak? Mislim da je i kod mene prisutan veći broj Clibanarius erythropus jedinki. Veće sam primerke prebacio u preliv gde će da rastu medju algama, budući da su preterano uticali na zatvaranje korala, što nisam mogao da dopustim budući da mi je osvetljenje još uvek nedovoljno.

Kako je Ćirina misija po Halkidikiju okončana priličnim uspehom, kod mene sada šetaju još najmanje dve vrste samaca i 3-4 nove vrste puževa. Nisam stigao da pročačakam po netu niti da ih slikam. Takođe tu su i dve nove sase čiji me je raskoš rastužio svedočeći koliko je zapravo jadno stanje one moje prvenke.

A tu su i tri mala blenija, za sada ih zovem nesvrstani .

Sinoć sam inače završio dolivanje do nekih 300l ukupnosti. Pa je poslednij važan zadatak sa kojim na žalost kasnim osvetljenje.

Artemjija je inače obrnula krug u onom mom sudu i sada pored odraslih imam i male .

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Skok na forum Ukupno strana: 7 1 2 3 4 5 6 7

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2500 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2