Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 108
Gostiju: 108
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4372
Najnoviji korisnik foruma: Martin498
Najviše poseta: 209
Dana: 03.03.2022
Članova [0], Gostiju [208]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Pozdrav od Pedje i Sladje
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:42

Vidi zadnju poruku Pozdrav za clanove iz 2003 god
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:32

Vidi zadnju poruku test
Autor: ZorK
Forum: Ostalo

Poslata: 09.12.2021 u: 10:50

Vidi zadnju poruku Armatura za neonke?
Autor: Milandc
Forum: Ostalo

Poslata: 01.03.2021 u: 08:13

Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Tekstovi
 Akvaristika » Tekstovi
Tema Naslov: UV dezinfekcija vode by dr.Lucky Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Cira
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 13.01.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3386
Pol: Muški
Poslato: 15.02.2005 u 22:12 | IP Prijavljen Citiraj Cira

Razlog pisanja ovog teksta je činjenica da je u poslednje vreme poraslo interesovanje za UV i njegovu primenu u akvaristici. Pošto sam postdiplomac na hemiji i magistratura mi se upravo UV dezinfekcija, odlučio sam da koliko je moguće razjasnim šta je UV dezinfekcija. Ovaj rad mi je inače jedan od seminarskih radova pa ako postoje neke nejasnoće što se tiče termina (ipak je pisan za akademske potrebe) tu sam da razjasnim.

UV dezinfekcija vode

UV dezinfekcija nudi veliki broj jasnih prednosti u odnosu na ostale dezinfekcione metode koje se koriste za tretman voda. Istraživanja su pokazala, da je UV efikasan protiv svih bakterija, virusa i spora, uključujući i patogene koji su otporni na hlor, kao što su Cryptosporidum i Giardia. Kao rezultat toga, mnoge organizacije predlažu da UV dezinfekcija bude prekvalifikovana kao najbolja metoda za tretman resursa pijuće vode.

UV dezinfekcija nema uticaja na pH vode. Činioci kako što je hlor su neophodni posle UV radi dezinfekcije kanalizacione (cevne) mreže. Međutim, korišćenje UV za primarnu dezinfekciju smanjuje količinu poterbnog hlora, smanjuje troškove i rizik usled korišćenja opasnih supstanci. Manje hlora takođe znači i smanjenje produkcije dezinfekcionih nusproizvoda kao što je trihlormetan. Kao dodatak bezbedonosnim prednostima, kontaktno vreme za UV deznfekciju je kraće u odnosu na druge deznfekcione metode.

Za razliku od mnogih deznfekanata, UV zračenje ne inaktivira mikroorganizme preko hemijske interakcije. Ono ih inaktivira preko apsorpcije svetlosti, koja uzrokuje fotohemijske reakcije na komponentama esencijalnim za ćelijsku funkciju. Kako UV svetlost prodire kroz ćelijski zid mikroorganizma, energija reaguje sa nukleinskim kiselinama i ostalim vitalnim ćelijskim komponentama, rezultujući povredu ili smrt izloženih ćelija. Postoji obilje dokaza koji potvrđuju da, ako dovoljna doza UV energije dođe do organizma, UV može da dezinfikuje vodu do bilo kog potrebnog stepena.

Dosadašnja istraživanja pokazuju, da male doze UV dezinfikuju manje mikroorganizme, kao što su bakterije i virusi, dok za veće protozoe, kao što su Giardia i Cryptospordium su potebne nekoliko puta veće količine energije. Kao rezultat toga, često se koristi zajedno sa ozonom i/ili vodonik peroksidom da bi se povećala efikasnost UV.

UV hemija (UV zračenje)

UV zračenje se brzo rasipa u vodi, gde može biti ili reflektovano ili apsorbovano od materija u vodi. Kao rezultat nema stvaranja ostataka kao kod hlora.

UV talasna energija se prostire od 100 do 400 nm dužine (između x-zraka i vidljivog dela spektra). U odnosu na germicidni efekat, optimalna UV je između 245-285 nm. UV dezinfekcija koristi ili lampe na niskom pritisku koje emituju maximum na talasnoj dužini od 253.7 nm; ili lampe srednjeg pritiska koje emituju energiju na području od 180 do 1370 nm; ili lampe koje emituju, u odnosu na talasnu tužinu, u visokom intezitetu pulsnim načinom.

UV dezinfekcione reakcije

Stepen destrukcije ili inaktivacije mikroorganizama, koji nastaje pod dejstvom UV zračenja direktno je vezan za dozu UV. UV doza se izračunava kao:

D = I∙t

gde je D UV doza u mW∙s/cm2; I intezitet u mW∙s/cm2; t vreme u s.

Istraživanja pokazuju da, kada se mikroorganizam izloži dejstvu UV zračenja, konstantni deo žive populacije se inaktivira za vreme svakog progresivnog povećanja vremena. Ova doza-posledica veza za germicidni efekat, pokazuje da visoki intezitet UV energije u kraćem vremenskom periodu ubija, kao i slabiji intezitet u proporcionalno dužem vremenu.

UV doza potrebna za efektivnu inaktivaciju je određena preko site-directed podataka, koji se odnose na kvalitet vode i log potrebnog uklanjanja. Bazirano na prvom zakonu kinetike, opstanak mikroorganizama može biti izračunat kao funkcija doze i kontaktnog vremena. (White, 1992; USEPA, 1996). Za veće uklanjanje, ostala koncetracija organizama je jedinstveno vezana sa dozom i kvalitetom vode i nezavisna je od početne količine mikroorganiozama. Tchobanoglous (1997.) predlaže sledeći odnos između coliform opstanka i UV doze:

N = f∙Dn

gde je N gustina coliform efluenta /100 ml; D UV doza u mW∙s/cm2; n empirijski koeficijent, koji se odnosi na dozu i f empirijski faktor kvaliteta vode.

Empirijski faktor kvaliteta vode odnosi se na prisustvo čestica, boju itd. u vodi. Za tretman vode, faktor kvaliteta vode je očekivano funkcija zamućenja i propustljivosti (ili apsorbanse).

Procesne promenljive

Pošto je UV energija elektromagnetno zračenje, njegova efektivnost nije ograničena parametrima hemijskog kvaliteta vode. Na primer: pH, temperatura, alkalnost i totalni neorganski ugljenik ne utiču na totalnu efektivnost UV dezinfekcije (AWWA i ASCE, 1990.). Međutim, trdoća vode može izazvati problem održavanja lampe (njena spoljasnja čistoća i funkcionalnost). Prisustvo ili dodatak oksidanata (npr. ozona i/ili vodonik peroksida) pojačava efekat UV zračenja. Prisustvo neke rastvorene ili suspendovane materije mogu zaštititi mikroorganizam od UV zračenja. Na primer, Fe, sulfidi, nitrati i fenol apsorbuju UV svetlost (DeMers i Renner, 1992). Zbog svega gore navedenog, apsorpcioni koeficijent, u odnosu na sve zahteve, jedinstven je za sve vode. Međutim, specifični projektovani parametri variraju za individualne vode i moraju biti određeni empirijski, za svaki slučaj ponaosob.

Zahtev UV za vodom se meri preko spektrofotometra podešenog na 254 nm i korišćenjem 1cm debelog sloja vode. Rezultati merenja pedstavljaju apsorbancu energije za jedinicu debljine, ili apsorbancu. Procenat transmisije je parametar uobičajno korišćen za određivanje podesnosti UV zračenja za dezinfekciju. Procenat transmisije se određuje iz apsorbance (A) preko jednačine:

Procenat transmisije = 100∙10-A

tabela 1. pokazuje odnos između merenja apsorbance i procenta transmisije za različite kvalitete vode (videti appendix)

Trajno UV zračenje na dozama i talasnim dužinama, tipično korišćenim za pijuću vodu, ne menjaju drastično hemizam vode i ne reaguju sa bilo kojom hemikalijom unutar vode (USEPA, 1996.). Zbog ovoga,  nijedna prirodna fizičko-hemijska karakteristika vode se ne menja i nijedan hemijski agens se ne unosi u vodu.

Primarno korišćenje i tačke primene

Primarno korišćenje UV zračenja je inaktivacija patogena do regulisanog nivoa. UV zračenje je fizička dezinfekcija, koja ne ostavlja nikakve ostatke (nus-proizvode). Zbog toga, ona se mora koristiti kao primarna dezinfekcija nakon koje sledi sekundarna hemijska dezinfekcija, radi zaštite od distribucije coliform poliferacije i stvaranja biofilma.

Najčešća tačka primene UV zračenja je zadnji korak u tretmanu, upravo ispred distibucionog sistema ili nakon filtracije. Primena UV dezinfekcije nema nikakav uticaj na ostale procese u postupku tretmana vode.

Inaktivacija patogena i efikasnost dezinfekcije

Za razliku od većine drugih alternativnih dezfekanata, UV je fizički proces koji zahteva vreme u sekundama, da bi se postigla patogena inaktivnost (Sobotka, 1993). Kao i ostali dezinfekanti, i UV ima svoje granice. Na primer, zato što je to više fizička nego hemijska metoda, ona ne stvara ostatke koji kontrolišu patogenu poliferaciju i stvaranje biofilma u distributivnim sistemima. Kada se UV koristi kao primarni dezinfekt, neka forma sekundarnog hemijskog dezinfekta je neophodna radi održavanja kvaliteta vode unutar distributivnog sistema.

Inaktivacioni mehanizam

UV zračenje je efikacno za inaktiviranje vegetativnih i u formi spora bakterija, virusa i ostalih patogenih mikroorganizama. Elektromagnetno zračenje talasnih dužina od 240 do 280 nm efektivno inaktivira mikroorganizme , tako što nepovratno uništava njihove nukleinske kiseline. Najmoćnija talasna dužina za uništavanje DNA je oko 254 nm (Wolfe, 1990.). Ostale UV talasne dužine, kao što je 200 nm, pojačavaju apsorbancu vodenog rastvora DNA (von Sonntag and Schuchmann, 1992); međutim talasne dužine od 190 do 210 nm nemaju praktičnu primenu za inaktivaciju mikroorganizama (USEPA, 1996.).

Germicidni efekat UV svetlosti uključuje fotohemijsko uništavanje RNA i DNA mikroorganizama. Nukleinske kiseline mikroorganizma su najvažniji apsorberi svetlosne energije od 240 do 280 nm (Jagger, 1967.). DNA i RNA nose genetičke informacije neophodne za reprodukciju, zbog toga uništenje jedne od njih efektivno steriliše organizam. Oštećenje obično rezultuje iz dimerizacije piridinskih molekula. Citozin (nađen i u DNA i RNA), timin (samo DNA) i uracil (samo RNA) su tri primarna tipa pirimidnih molekula. Replikacija nukleinskih kiselina postaje veoma teška kada se pirimidni molekuli međusobno povežu zbog iskrivljenosti DNA heliksa, usled UV zračenja (Snider et al. 1991.). Povrh svega, čak i da dođe do replikacije, mutirane ćelije su nesposobne za dalju reprodukciju (USEPA, 1996.). Slika 1. je šema germicidne inaktivacije preko UV zračenja.

Dva fenomena, od ključne važnosti kod korišćenja UV dezinfekcije u tretmanu vode, su tamni mehanizam peparacije i sposobnost određenih organizama da se fotoreaktiviraju nakom izlaganja određenim talasnim tužinama.

Pod određenim uslovima, neki organizmi su sposobni da poprave oštećenu DNA i povrate se na aktivno stanje u kome je reprodukcija ponovo moguća. Fotoreaktiviranje nastaje kao posledica katalitičkog dejstva sunčeve svetlosti na vidljivim talasnim dužinama izvan efektivnog dezinfekcionog opsega. Stepen reaktivacije varira između organizama. Coliform indikatorski organizmi i neki bakterijski patogeni  kao Schigella pokazali su fotoreaktivacioni mehanizam; međutim virusi (osim kada su inficirali ćeliju koja je sama fotoreaktivna) i ostali tipovi bakterija nisu fotoreaktivirani (USEPA, 1980; USEPA, 1986; Hazen i Sawyer, 1992.). Zbog toga što DNA oštećenje teži ka ireverzibilnosti kroz vreme; postoji kritičan period kroz koji fotoreaktiviranje može da se javi. Da bi minimizirali efekat fotoreaktivacije, UV kontaktori trebaju biti dizajnirani tako da, ili štite procesni tok, ili da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti odmah nakon dezinfekcije.

Efekat okoline

Da bi postigli inaktivaciju, UV treba biti apsorbovan unutar mikroorganizma. Zbog toga, sve što sprečava UV da reaguje sa mikroorganizmom će smanjiti efikasnost dezinfekcije. Scheible i Bassel (1981.) i Yir i Konasewich (1972.) su otkrili da pH nema nikakav efekat na UV dezinfekciju. Nekoliko faktora poznatih da utiču na efikasnost su:

hemijski i biološki filmovi, koji se stvaraju na površini UV lampe, rastvorene organske i neorganske materije, zgrudnjavanje ili agregacija mikroorganizma, zamućenje, boja i kratko cirkulisanje vode kroz UV kontaktor.

Hemijski filmovi i rastvorene organske i neorganske materije

Akumulacija čvrstih sustanci na površini UV lampe, može smanjiti primenjeni UV intezitet i samim tim efekat dezinfekcije. Kao dodatak, biofilmovi nastali od organskih materija, nagomilavanje Ca, Mg i Fe izaziva isti efekat. Vode, koje ne sadrže veliku količinu Fe, tvrde vode, vodonik sulfid, su podložne stvaranju sloja koji smanjuje intezitet primenjenog UV zračenja. Stvaranje sloja će lakše nastati ako su prisutne koncetracije veće od:

 • Fe više od 0.1 mg/l

 • tvrdoća vode veća od 140 mg/l

 • vodonik sulfid više od 0.2 mg/l

Dijagram 1. pokazuje UV doze potrebne za 

Različite hemijske supstance mogu smanjiti UV transmisiju, uključujući huminsku kiselinu, fenolna jedinjenja, nitrate i lignin sulfonate, bakar, hrom, kobalt i nikl zbog apsorpcije UV zračenja. Takođe, iz istog razloga obojeni agensi, čaj, ekstakti lišća, smanjuju intezitet UV.

Zgrudnjavanje mikroorganizama i zamućenje

Čestice mogu da utiču na efikasnost dezinfekcije, stvarajući skloništa za bakterije i ostale patogene, delimično ih štiteći od UV zračenja ili rasipajući svetlost (slika 2, apendix). Zbog toga, manje zamućenje tekuće vode rezultuje minimalnim uticajem na efikasnost dezinfekcije.

Slično česticama koje izazivaju zamućenje, agregacija mikroorganizama može uticati na efikasnost dezinfekcije, tako što se stvara sklonište unutar agregata.

Geometrija reaktora i kratko cirkulisanje

Loša geometrija UV kontaktora (koja stvara prostor između lampi), ostavlja mrtva područja, gde se dešava neadekvatna dezinfekcija. Glavna ideja za poboljšanje dezinfekcije je da se minimizira količina mrtvog prostora. Uticaji začepljenog toka moraju biti ordžavani u kontaktoru, sa tim da treba biti stvorena turbulencija između lampi radi stvaranja radialnog mešanja toka. Na ovaj način, tok može biti uniformno raspoređen između različitih regija UV inteziteta. Kao što je predhodno rečeno, UV sistemi su u zavisnosti od vremena. Zbog toga je ekstremno važno, da konfiguracija sistema omogućava ograničenje stepena kratkog cirkulisanja.

Efikasnost dezinfekcije

Većina Bakterija i virusa zahteva malu UV dozu za inaktivaciju, obično u opsegu od 2 do 6 mW∙s/cm2 za 1-log inaktivacije. Protozon[oo]ciste, pogotovu Giardia i Cryptosporidium su više otporni na UV inaktivaciju od drugih mikroorganizama.

Inaktivacija virusa i bakterija

Jedna studija se bavila upoređivanjjem sposobnosti i slobodnog hlora da dezinfikuje površinsku vodu zagađenu virusom. Studija je pokazala, da je UV mnogu jači virusicid od slobodnog hlora, čak i kada je koncentracija hlora povećana na 1.25 mg/l a kontaktno vreme na 18 min (Slade et al. 1986.). UV doza korišćena u ovoj studiji bila je 25 mW∙s/cm2.

Tabela 2. (apendix) pokazuje rezultate iz novijih istraživanja. Kako se iz tabele vidi, karakteristike vode drastično utiču na na količinu potrebne UV doze, radi postizanja istog stepena dezinfekcije. Veća koncetracija Fe u uzorku vode 2 (dijagram 1.) ili interaguje sa UV ili utiče na agregaciju MS-2 virialnih čestica.

Sciner et al. (1996.) je uporedio susceptibilnost MS-2 coliofaga sa virusom hepatitisa A. poliovirusima, i rotavirusima za 10 uzorka vode. Rezultati pokazuju da je MS-2 2 do 3 puta rezistantniji na UV dezinfekciju nego nego tri humana patogena virusa.

Inaktivacija protozoa

Mada su se nekada protozoe smatrale rezistantnim na UV zračenje, novije studije pokazuju da je UV svetlost sposobna da inaktivira protozoe. Međutim, rezultati pokazuju da ovi organizmi zahtevaju mnogo veću dozu za inaktivaciju nego ostali patogeni . Manje od 80% Giardia lamblia cista su inaktivirane na UV dozi od 63 25 mW∙s/cm2 (Rice i Hoff, 1981.). 1-log inaktivacija Giardia muris cisti je postignuta kada je UV doza povećana na 82 mW∙s/cm2 (Carlson et al. 1982.)

Da bi se postigla 2-log inaktivacija Giardia muris cisti, potrebna je min doza UV svetlosti od 121 mW∙s/cm2. Karanis et al. (1992.) je ispitivao dezinfekcione sposobnosti UV svetlosti na Giardia lamblia koje su ekstrahovane iz ljudi i životinja. Obe grupe imaju 2-log redukciju na UV dozi od 180 mW∙s/cm2. Dva važna faktora za određivanje doze potrebne za Giardia inaktivaciju su izvor parazita i faza rasta mikroorganizma. Dijagram 3. pokazuje da je izvor parazita važan za određivanje doze . Dijagram 4. je iz studije izvršene 1992. na parazitu Acanthamoeba rhysodes. Ovi podaci pokazuju da starost protozoe ima veliki uticaj na potrebnu dozu koja je potrebna za postizanje potrebnog nivoa inaktivacije.

Rezultati novijih studija pokazuju potencijal za inaktiviranje Cryptosporidium parvum oocisti korišćenjem UV dezinfekcije. 2 do 3-log redukcija varijante Cryptosporidium parvum je postignuta korišćenjem UV svetlosti na niskom pritisku sa min. inteziteta od 14.58 mW∙s/cm2 i kontaktnim vremenom od 10 min. (UV doza 8.748 mW∙s/cm2) (Campbell et al., 1995).

Proces pulsne UV koji pruža min. dozu od 1.900 mW∙s/cm2 do svake čestice u reaktoru postiže inaktivaciju Cryptosporidium na nivou od 2-log.

Ako Vas nisam udavio tekstom onda super jer je rad ipak obiman.

__________________
Cira

It's nice to be important but it's more important to be nice.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Cira's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Cira Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Cira Poseti Cira's Homepage
 
Cira
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 13.01.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3386
Pol: Muški
Poslato: 15.02.2005 u 22:21 | IP Prijavljen Citiraj Cira

Kvalitet izvora vode

Apsorbanca (aps.jed/cm)

Procenat transmisije

odličan

0.002

   95%

dobar

0.071

85

loš

0.125

75

Tabela 1. Odnos između merenja apsorbance i procenta transmisije za različite kvalitete vode

Click on image to open in new window

Slika 1. Germicidna inaktivacija preko UV zračenja

Click on image to open in new window


Dijagram 1. UV doza potrebna za inaktivaciju MS-2 coliofaga

Click on image to open in new window

Slika 2. Interakcije između čestica koje utiču na efektivnost UV zračenja

log MS-2 inaktivacije

uzorak vode 1 (mW∙s/cm2)

uzorak vode 2 (mW∙s/cm2)

1

3.9

15.3

2

25.3

39.3

3

46.7

63.3

4

68

87.4

5

89.5

111.4

6

111.0

135.5

Tabela 2. Doze potrebne za MS-2 inaktivaciju

Click on image to open in new window

Dijagram 3.  UV doze potrebne da bi se postigla inaktivacija Giardia lamblia cisti dobijenih iz dva različita izvora

Click on image to open in new window

Dijagram 4. Uticaj faze rasta Acanthamoeba rhysodes na UV doze potrebne za postizanje inaktivacije__________________
Cira

It's nice to be important but it's more important to be nice.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Cira's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Cira Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Cira Poseti Cira's Homepage
 
Dane
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 08.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1717
Pol: Muški
Poslato: 16.02.2005 u 00:11 | IP Prijavljen Citiraj Dane

 Ej pa ovo je cista fizika....ili hemija.... ma dajte bre ovo treba neko a razume.

 Ova tema ce se bas rashiriti imam predosecaj.__________________
http://www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Dane's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Dane Poseti Dane's Homepage
 
dr.lucky
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.04.2004
National Flag of Srbija Srbija, Niš
Poruka: 108
Pol: Muški
Poslato: 16.02.2005 u 00:48 | IP Prijavljen Citiraj dr.lucky

Pa jedan od ciljeva zasto sam poslao ovaj tekst jeste da se razjasni UV i njegova primena. Licno ja sam veliki protivnik koriscenja UV u akvaristici, a razloge ce te naci u tekstu koji sam napisao.

Tekst jeste vise opsirniji nego sto je potrebno (deo moje magistrature) ali se ,barem ja mislim, moze poprilicno provaliti o cemu se zapravo radi.
Ako nekome nisu jasni neki pojmovi razjasnicu koliko je u mojoj moci.

Akvaristika jeste hobi, ali barem ja mislim tako, moze joj se prici i sa naucne strane. Iz tog razloga tekst jeste vise naucni nego sto su tekstovi obicno(bez omalovazavanja ostalih tekstova.


__________________
THIS IS WHO WE ARE!!
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi dr.lucky's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor dr.lucky
 
Toce
Član


Član

Član od: 07.05.2005
National Flag of Hrvatska Hrvatska, Zagreb, Split
Poruka: 23
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2005 u 02:09 | IP Prijavljen Citiraj Toce

Iz teksta nisam bas shvatio zasto si ti protiv UV filtracije.
Moja (jedina?) briga bi bila, utjecaj na mikro elemente (pogotovo ženjezo) ukoliko imas bilje u akvariju.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Toce's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Toce
 
dr.lucky
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.04.2004
National Flag of Srbija Srbija, Niš
Poruka: 108
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2005 u 08:44 | IP Prijavljen Citiraj dr.lucky

Ja licno smatram da je UV dezinfekcija fenomenalna stvar i buducnost u tretiranju vode za pice. Tu nema nikakve dileme, ali postavlja se pitanje njena svrha u akvarijumu. Zamisli akvarijum koji radi nekoliko meseci, tu su formirani svi moguci ciklisi, pa sta ce onda i UV. Drugo, dobra UV lampa ima svrhu, ali kao sto sam napisao za njeno delovanje treba mnogo faktora da se uskladi, a najvaznija je svetlost (efekat reaktivacije).

Da pojasnim, osnovni uticaj UV je unistavanje patogena, upravo ono sto radi hlor. U zatvorenom sistemu kao sto je akvarijum, ovo je naravno moje licno misljenje, ona uopste nije potrebna, jer stetnih patogena ili nema ili ima veoma malo. Ako hoces da je stavis, javlja se problem koliko ce biti efikasna (pog. tekst). Takodje UV moze da ima efekat na razlicita hemijska jedinjenja. Ovih dana upravo radim na uticaju UV na huminsku kiselinu i mogu da kazem da efekat nije naivan (dobijaju se skroz drugacija jedinjenja), sto me navodi na misljenje da ce reagovati i sa taninom i sl.

Znaci UV moze, ali je po meni pitanje kvalitet efekta i nuznost upotrebe i iz tog razloga sam protivnik!

Pozdrav!__________________
THIS IS WHO WE ARE!!
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi dr.lucky's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor dr.lucky
 
moj_akvarijum
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 21.11.2003
National Flag of Srbija Srbija, Sremska Mitrovica
Poruka: 158
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2005 u 10:16 | IP Prijavljen Citiraj moj_akvarijum

Pa i nema smisla koristiti UV sterilizatore u oformljenim akvarijumima, naravno tu smatram male i kućne akvarijume srednje veličine.

UV sterilizacija ima veliku primenu kod odgaivača akvarijumskih riba koji se ovim poslom  bave profesionalno ili kod pojedinaca koji u svojim akvarijumima gaje ribe od neprocenjive vrednosti...

U kombinaciji UV+RO više nema sakupljanja i prokuvavanja kišnice

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi moj_akvarijum's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor moj_akvarijum
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 17.05.2005 u 18:19 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Vrlo koristan tekst Lucky. Moraćemo ga svakako postaviti u vidu pravog članka jer vredi toga. Međutim mislim da za takve prilike akvarističkog sajta treba da se odrade određena sažimanja i pojašnjenja. Verovatno si poštujući neku zadatu formu određene termine morao na višemesta da pominješ i diskutuješ, pa se to odrazilo i na dužinu teksta. Upravo na to mislim kada kažem sažimanje. Kad su u pitanju pojašnjenja, evo još nekih mojih zapažanja u vezi sa tvojim seminarom:

 • U delu o dozi omakala ti se pogrešna jedinica za intenzitet svetla: treba da bude [mW/cm2] dake bez sekunde, jer to upravo jest efluks tj. doza
 • Nije mi jasno značenje termina "site-directed".
 • U vezi sa prethodnim ne bi bilo loše da se naglasi smisao upotrebe logaritma u dimenzionisanju grafika, kao i sam termin: "log potrebnog uklanjanja".
 • Značeje terina "coliform opstanak", "coliform efluent" odnosno "coliform poliferacije".
 • U delu u kom pominješ način delovanja ultraljubičastih zraka "...DNA i RNA nose genetičke informacije neophodne za reprodukciju, zbog toga uništenje jedne od njih efektivno steriliše organizam..." Mislim da si tu imao pogrešan izvor ili sam ja zaboravio suštinu. Dejstvo zraka ne bi ni izbliza bilo takvo da mora da pogodi isključivo neke od gena koji su uključeni u regulaciju razmnožavanja. Međutim oštećenja mogu da nastanu i bilo gde u drugim genima. Moguće da je literatura koju si čitao bila dosta usmerena na borbu protiv virusa, pa naročito RNK virusa poput HIV-a. Tada priča o reproduktivnim genima ima više smisla jer kao i drugi virusi i ovaj ima tek nekoliko neophodnih gena. U organizmima poput bakterija ili protozoa i dr. sa stotinama ili desetinama hiljada gena greške odnosno mutacije izazvane dejstvom UV, ukoliko ne dođe do njihovog popravljanja, itekako mogu da dovedu do smrti jednike isključujući osnovne ćelijske komponente - npr. "kvareći" neki od proteina za disanje. I tada je rezultat odsustvo reprodukcije, ali nije sterilnost razlog eliminacije patogena nego neka citotoksična promena u genomu.

 • Koji su mehanizmi fotoreaktivacije?

 • Ovde takođe lapsus - pretpostavljam da je doza 25 mW∙s/cm2: "Manje od 80% Giardia lamblia cista su inaktivirane na UV dozi od 63 25 mW∙s/cm2 (Rice i Hoff, 1981.)..." Da li da tako popravim vrednost?

Kao i Toce, čak ni posle tvog dodatnog objašnjenja ne vidim razlog da se UV ne koristi u akvaristici.

Tvrdnje tipa mali ili uciklan akvarijum i zatvoreni sistem nisu baš valjani argumenti. Pre svega jer ih ni sami patogeni nisu svesni.

UV u akvaristici jeste jedan stepen sigurnosti više. Na žalost to je mera koja košta, što je verovatno jedini razlog zašto nije češće zastupljena. Svi mi štedeći lovu i svodeći svoje greške na minimum na kraju odbacujemo UV reaktore, kao nešto što nije nužno.

A između nužno i nekorisno ili štetno mora da stoji velika razlika. U dobrom akvarijumu fizički i hemijski činioci bi trebalo da budu takvi da omoguće maksimum dejstva UV zraka u skladu sa onim što je Lucky napisao.

I da ne tupim više, svako ko je probao UV na svom postojanom akvarijumu, što nije moj slučaj, tvrdi npr. da i najbezazlenije povrede riba zarastaju nekoliko puta brže nego bez ovog tretmana vode. Ovo naravno implicira razloge za upotrebu UV na svakom akvarijumu. Jer ako iz bilo kog razloga nešto flipne i krene naopako UV je taj koji će na najdirektniji način i bez bilo kakvog direktnog negativnog dejstva na druge organizme eliminisati nepoželjne organizme. Da li postoje neželjeni produkti razgradnje organskih jedinjenja koje Lucky pominje stvarno ne znam.

To što nikad nisam imao UV pre znači da ne marim za sudbinu svojih riba dovoljno, nego da smatram da on nije neophodan. Sa UV bih mnoge svoje ljubimce sigurno spasao u situacijam kada su odlazili usled sekundarnih infekcija i sl.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Neven_Opatija
Novi član


Novi član

Član od: 02.03.2006
National Flag of Hrvatska Hrvatska, Opatija
Poruka: 9
Pol: Muški
Poslato: 12.03.2006 u 06:27 | IP Prijavljen Citiraj Neven_Opatija

...ljudi moji, UV filter morate probati u svojim akvarijima.Kad ga jednom instalirate, vjerujte mi da ga nećete nikad napustiti.Kvaliteta, a i sam izgled vode nemjerljivi su.
Moji me prijatelji pitaju da li uopće imam vodu u akvariju? Bolesti su prošlost, algi apsolutno više nema, zaboravio sam što to znači čišćenje stakla (više od 6 mjeseci).
S obzirom da imam 3 akvarija s ukupno 660 lit vode odlučio sam da ću investirati u još 2 UV filtera i to pod hitno. Jednostavno sam oduševljen učinkom. Treba li da vam pišem kako UV filter i RO utječu na uspješnost mrijesta neonki i kardinal tetri?
P.S.
Akvarista sam 18 godina i vjerujte mi uvjeren sam da je UV filter, po meni,  jedan od najvećih -najkorisnijih "izuma" u akvaristici.
Zaboravite troškove za kemiju i ljekove.
Pa zar 55 EUR (u Hrvatskoj) za Atman 11W ne opravdava svaki uloženi Cent?__________________
nikad ne reci nikad
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Neven_Opatija's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Neven_Opatija
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 15.03.2006 u 19:33 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Citiraj: Rogus
 • U delu o dozi omakala ti se pogrešna jedinica za intenzitet svetla: treba da bude [mW/cm2] dake bez sekunde, jer to upravo jest efluks tj. doza.

Gledam sad ovo pa vidim svoju grubu grešku. U vreme kada sam to pisao bavio sam se jednim radom i merio radiometrijskim uređajem jačinu određnog svetlosnog izvora izlazna jedinica je bila W/cm2s. Ja sam kasnije preračunavao u fotone po površini i vremenu. Očigledno sam napravio grešku u svom komentaru ispuštajući vreme iz jedinice te se na taj način ovaj javio kao potpuno konfuzan i netačan. Zbog toga se izvinjavam pre svega Lucky-u.

Sad gledam definiciju doze i neke tabele gde su date i ove jedice koje je Lucky upisao. I to jesu jedinice za dozu, jer je W=J/s. Tako da bi se sekunde poništile i ostaje protok energije kroz površini što odgovara i definiciji po SI sistemu. Doza je energija ili količina fotona apsorbovana od strane jedinične površine ili zapremine ozračenog tela tokom vremena ozračivanja.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3446
Pol: Muški
Poslato: 15.03.2006 u 19:39 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Citiraj: Neven_Opatija
Treba li da vam pišem kako UV filter i RO utječu na uspješnost mrijesta neonki i kardinal tetri?

Treba Nevene. Tako ćemo svi mi znati više. Tako raste ovaj forum. Ali o tome kad budeš voljan u nekoj novoj odgovarajućoj temi.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Kapec1212
Novi član


Novi član

Član od: 23.11.2007
National Flag of Srbija Srbija, Čačak
Poruka: 3
Pol: Nije unešeno
Poslato: 24.11.2007 u 12:06 | IP Prijavljen Citiraj Kapec1212

Ima li neko neku ideju kako je napraviti a da ne propusti vodu poso ja imam uv lampe.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Kapec1212's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Kapec1212
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2656 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2