Član od: 27.10.2005 Srbija, Beograd Poruka: 655 Pol: Muški
Poslato: 25.12.2005 u 19:52 | IP Prijavljen
Tekst ti je odlican i veoma koristan ,kamo lepe srece da ih je vise ovakvih koji objasnjavaju koje ribice mogu zajedno i sa kojim biljkama,svaka cast za trud
__________________ akvaristika je najbolji hobi na svetu
Član od: 29.09.2005 Srbija, Bor Poruka: 500 Pol: Muški
Poslato: 25.12.2005 u 20:00 | IP Prijavljen
Ja bi se ipak drzao striktne definicije i postupao po njoj u formiranju biotopskih akvarijuma ! To sto se covek mesa u prirodne tokove donosenjem i prenosenjem raznih vrsta sa jednog kontinenta na drugi samo remeti biotope datih podrucja, destabilizuje ih ,a cesto i potpuno unistava ! Ima valisnerije po celom svetu ,al tamo gde je ona uneta i gde je pocela da se razvija ,nema niceg drugog pored nje-sve je pogusila i uglavnom razrusila milenijumima razvijene biotope . I bagrem raste kod nas ,zato sto je unet ,pa gde se on razvije tu nema niceg drugog od prirodne potencijalne vegetacije ovog podrucja .A ima jos milion takvih primera ,po celom svetu -kunici ,lisice,pacovi u australiji,divlje svinje u americi,a od raznih korova , insekata i bolesti biljaka i zivotinja ,opstanak prirodnih biotopa u vecem delu sveta je neizvestan ! Tako je to sa biotopima ,kad udje nesto strano upropasti ga ,veoma brzo .E zato bih se ja drzao striktne definicije ,koja je kristalno jasna !
A mogu se nabaviti i biljke i zivotinje koje ce se uklopiti lepo. Jeste da je takav akvarijum ,malo manje saren i sa manje vrsta ,al kao takav lepo reprezentuje odredjeno podrucje -a to mu je i svrha !
Član od: 31.10.2003 Slovenia Poruka: 2375 Pol: Muški
Poslato: 25.12.2005 u 20:07 | IP Prijavljen
"Valisnerije nema u Africi" jel to tačno?
Ma samo kad se pogleda jezero Malawi i vidi se,da u njome ima polja gdje su biljke,vidi se da je to malo pogrešna tvrdnja.U samome jezeru Malawi nadje se pet više razvijenih biljka:
Vallisneria spiralis
Potamogeton pectinatus
Potamogeton schweinfurthii
Myriophyllum spicatum
Ceratophyllum demersum
I naravno ima i ciklida,prvestveno tu mislim na Cyatochromis obliquidens i Hemitilapia oxyrhynchus kao najvidljivija predstavnika Malawi ciklida,kojima predstavljaju alge,koje vise sa tih biljka najbitniji deo ishrane.Naravno u tom regionu vrvi od života,ima tu još puno malih ciklidića,koje roditelji tu puštaju,a kad ima malih ima i predatora.
__________________ Lepo je biti akvarista,a najlepše biti Malawijski akvarista
Poslato: 25.12.2005 u 20:23 | IP Prijavljen
Kada sam rekao za ciklide ,mislio sam na ribe iz Tanganjike ,Malavija i Viktorijinog jezera,a njih ih nema u ZAPADNOM DELU AFRIKE nema ih u basenu Konga ,ima drugih vrsta iz ove familije-kribenzisa ,Tilapija,Nannacara...
A i nespojivo je mesati ciklide iz velikih jezera centralnog i istocnog dela Afrike ,sa barskim i recnim biljkama zapadnog dela !
Član od: 21.12.2005 Srbija, Zrenjanin Poruka: 703 Pol: Ženski
Poslato: 25.12.2005 u 20:44 | IP Prijavljen
Evo i ja da kao apsolutni nestručnjak izrazim svoje impresije povodom texta.
Ideja smatram da je genijalna i ujedno je u neku ruku tema koja je nedostajala sajtu o kojoj sam ja razmišljala da pokrenem debatu. Za trud i vreme svaka čast. Jedino što bi zamerila textu je moje ne znanje da bez daljeg ulaganja i istraživanja(što sam konačno i uradila) provalim o kojim vrstama je reč, imala sam problem i da shvatim o kojim vrstama ribica je reč.
predpostavljam da većina nije imala unutrašnje konflikte po tom pitanju ali eto ja sam početnik
Poslato: 25.12.2005 u 20:49 | IP Prijavljen
Pa Vojs ciklidi iz troje jezera Velikog jarka,su stvarno sami za sebe i naravno da ih nema na zapadnom delu Afrike,jer ta jezera leže na istočnom delu pomenutog kontinenta.
A Nanacare nema uopšte u Africi,ipak je to genus ciklida koji nam dolazi iz Južne Amerike.
Član od: 21.12.2005 Srbija, Zrenjanin Poruka: 703 Pol: Ženski
Poslato: 25.12.2005 u 20:59 | IP Prijavljen
Takodje bih predložila ako ima neko još tako pun elana i znanja da da u prilog "plan i projekat" za nas obične smrtnike koji još nismo savladali nazive ribica od po 3 reči na latinskom. Tipa koje vrste sa kojima, koje nikako jedne sa drugima, nivo tolerancije, i to isto sa biljkama i ribicama i slične stvari. Znači konkretno svi smo savladali pravljenje i formiranje aq a malo ko šta ide u nutra.
Mnogi će se zgroziti verovatno na ono što ću reći ali ja sam pre na svom početku kad sam preuzela odgovornost za aq iz straha i neznanja uzela plastične biljke(doduše vrlo kvalitetne-al nikad nisu ko prave) koje imam i dan danas. Pošto niko od ljudi sa kojima se družim nema interesovanja za akvaristiku nisam imala ni od koga da se štrecam kad napravim neke greške(neke traju i dan danas),niti da napredujem po tom pitanju u bilo kom smislu. Tako da me je počela gristi savest gledajući sve vas kako mudrujete, pa me onda čak i ubi sramota kad treba nešto da pitam.
Ali eto valjda je je samosvest o neznanju postaja jača od sramote pa sad upravlja mojim postupcima
Poslato: 25.12.2005 u 21:07 | IP Prijavljen
Izvinjavam se zbog velike greske,ziveo sam u zabludi tolke godine Hvala ,Bojko ,mislio sam da Nannacara annomala zivi u basenu Konga,al kad si ti napisao da je iz J Amerike konsultovao sam se sa literaturom i procitao da zivi u Zapadnoj Gvajani ! IZVINJAVAM SE JOS JEDANPUT
Poslato: 25.12.2005 u 21:21 | IP Prijavljen
Vojs uopšte nema potrebe za izvinjenjem,jer taj forum ima funkciju,da se akvaristi jedni od drugog ućimo,izmenimo iskustva,mišljenja i sve to na kraju ima za cilj,da svi skupa znademo više.
Malo sam skrenuo sa puta
Član od: 15.10.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3446 Pol: Muški
Poslato: 25.12.2005 u 22:18 | IP Prijavljen
Vojse slažem se sa tobom po pitanju rešnosti da je jedino biotopski akvarijum pravi akvarijum.
Ali ljudi mogu na tom putu naći razne izgovore. Htedoh reći, da mi je ipak drago ako su na tom putu.
Što se tiče mešanja čoveka u tokove prirode, to je tako kako je. I opet gledano biološki, vrsta koja je uneta u neki biotop bez obzira kakav bio njen efekat na zajednicu, kada se primi u datoj sredini postaje deo tog biotopa.
Poslato: 25.12.2005 u 22:34 | IP Prijavljen
Ja nikad nisam ni rekao da je jedino biotopski akvarijum pravi akvarijum . Postoje milioni prelepih,pravih akvarijuma koji nisu biotopski ,a i ja, bas zbog tih raznih izgovora,najcesce zbog estetike ,nikad nisam imao biotopski akvarijum . Mada vec duze vreme razmisljam o nekoliko kombinacija !
Gledano bioloski ,da , gledano ekoloski ,mora se uzeti u obzir i uticaj te vrste na biotop !
Član od: 06.12.2005 Srbija, Beograd Poruka: 98 Pol: Muški
Poslato: 26.12.2005 u 00:04 | IP Prijavljen
Diskuse, sad sam procitao tekst i super je! Za ribice manje vise svi znamo odakle poticu ali bilje je problem. Barem meni. Dobro bi bilo da se otvori tema za svaki biotop posebno. Nadam se da ce se to uskoro i desiti. Sve u svemu svaka cast na trudu i znanju.
Ja licno smatram biotopom bilje i ribe u akvarijumu kako se mogu videti i u prirodi. Znaci ne ribe sa celog kontinenta. Ljudski pokusaj da imitira prirodu i unese je u svoj dom.
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama