Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 88
Gostiju: 88
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4372
Najnoviji korisnik foruma: Martin498
Najviše poseta: 209
Dana: 03.03.2022
Članova [0], Gostiju [208]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Pozdrav od Pedje i Sladje
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:42

Vidi zadnju poruku Pozdrav za clanove iz 2003 god
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 07.04.2022 u: 21:32

Vidi zadnju poruku test
Autor: ZorK
Forum: Ostalo

Poslata: 09.12.2021 u: 10:50

Vidi zadnju poruku Armatura za neonke?
Autor: Milandc
Forum: Ostalo

Poslata: 01.03.2021 u: 08:13

Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Tekstovi
 Akvaristika » Tekstovi
Tema Naslov: Biotopski akvarijum Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum Ukupno strana: 4 1 2 3 4
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 29.12.2004 u 00:45 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

 

Svi znamo da je akvarijum u našim domovima pravi ukras. A da bi ga doveli do takkvog stanja da ostane pravi živi ukras u našem stanu potrebno nam je dosta truda a naravno najviše volje,ljubavi prema tom hobiju kao i znanja.

Naravno akvarijum nije samo ukras u domu nego i životna sredina naših ljubimaca. Da bi se postigla prava životna sredina u njmeu potrebno je gajiti biljke i ribe u uslovima koji odgovaraju onima u prirodnom staništu. Dosta početnika akvarista je sklono da u akvarijum stavljaju  svakojako bilje kao i ribice koje im se svidjaju, negledajući na to odakle potiču. Naravno i to može jako lepo da izgleda, ali ipak svaki akvarista  trebao bi da zna da različiti spojevi ribica i biljaka ne odgovaraju prirodnim potrebama odredjenih vrsta. U većini slučajeva pri ovakvom postupku dešavaju se situacije da se polagano suše biljke a zatim dolazi i do uginuća nekih vrsta ribica. Da nebi došlo do toga pre samog formiranja akvarijuma potrebno je prvo se raspitati o njihovom prirodnom staništu i osnovnim karakteristikama uslova njihovog gajenja. Kada se odluči koje će se ribice držati bilo one iz regiona Južne Amerike, Centralne Amerike, Azije, Afrike ili Australije potrebno je odobrati biljke koje se nalaze u tom podneblju kao i ukrasne predmete ( kamenje, podloga ,panj itd. ). Na ovaj način se pravi biotopski nekih od navedenih regiona. Pri samom formiranju biotopskog akvarijuma potrebno je izabrati mesto za akvarijum, tehničku opremu ( filter, pumpa, grejač,termometar , osvetljenje itd ) i ukrasne detalje. Za biotopski akvarijum potrebno je obezbediti akvarijum zapremine od 100-120 litara u kojem će se držati 3-5 vrsta ribica. U zavisnosti od veličina ribica gaje se od 10-15 riba svake vrste.

Navešću par biotopa koji se mogu uraditi u našim akvarijumima :

Aziski biotopski akvarijum :

Pri formiranju aziskog biotopskog akvarijuma potrebno je izabrati svetliju podlogu granulacije 3-5 mm, veći kamen, panj ili granu koja je dobro osušena i prokuvana. Od biljaka koje se mogu posaditi u ovakav akavrijum postoji široki spektar iz kojeg se mogu izabrati pojedine vrste . Kao što su :

Za prednji deo akvarijuma : Barclaya longifolia , Crypotocoryne becketti , Crypotocoryne lucens, Crypotocoryne petchi, Crypotocoryne walkeri, Crypotocoryne wendti, Crypotocoryne wendti braun, Crypotocoryne willisi , Nymphaea lotus, Nymphaea lotu rubra.

Za srednji deo akvarijuma : Aponogeton crispus, Echinodorus  paniculatus, Echinodorus rigidifolius, Hygrophila polysperma, Hygrophila siamensis, Ludwigia mullerti, Rotala indica, Rotala macrandra, Rotala ratunditolia.

Za zadnji deo akvarijuma : Cardamine lyrata, Limnophilla aquatica, Limnophilla sesilifitora, Myriophyllum mattogro, Myriophyllum sense.

Osvetljenje treba da bude srednje ( normalno ).

U ovakav biotop mogu se staviti ribe kojima odgovara temperatura vode od 22-27 °C, pH 6,5-7,5, kH 2-4, dH 10-14. kao što su : Colisa lalia. Trishogaster leeri, Trichogaster thichopterus cosby, botia macracautha, razbora lereromorpha,gyrinochellos aymonieri, brachydanio rerio ( zebrica ), barbus tetteya ( barbus titeja ).__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 29.12.2004 u 00:49 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

 

Južno američki biotopski akvarijum :

Za ovaj biotop lepo bi odgovarala kamena pozadina u zadnjem delu akvarijuma, koji bi u svakom smislu dočarao pravi biotop pojedinih reka kao što su : Amazon, Rio Negro, Parana, Rio Urugvaj itd. Podloga u ovakvom akvarijumu može da bude od dobro ispranog rečnog peska, na koji se nanosi sloj od 3-5 mm sitnijeg šljunka tamnije boje. Pogodno je da u zadnjem delu akvarijuma podloga bude debljine do 6 cm sa nagibom da u prednjem delu bude toliko tek da pokrije samo dno akvarijuma. U sredini akvarijuma moglo bi se postaviti jedan srednje veličine mangov panj ili ako niste u mogućnosti njega da nabavite dobro osušen i prokuvan čokot vinove loze. Za ovaj biotop, što se tiče biljaka njihov izbor je dosta veliki tako da se mogu izabrati neke od vrsta kao što su :

Za prednji deo akvarijuma : Echinodorus amazonias, Echinodorus barhi, Echinodorus cordifolius, Echinodorus magdalanensis, Lobelia cardinalis, Ludwigia arcuata, Sagitaria pusilla.

Za srednji deo akvarijuma : Bacopa carolina, Bacopa monnieri, Cabomba aquatica, Cabomba carolina, Echinodorus parviflorus, Hydorocotyle leucocephala, Telauthera lilacina.

Osvetljenje u ovakvom akvarijumu bi trebao biti malo tamnije.

Za zadnji deo akvarijuma : Heteranthera zosterifolia, Ludwigia perenuis, Mayaca Fluviatilis

 

U ovakvom biotopuskom akvarijumu mogu se gajiti ribice kojima odgovara voda tepmepature 24-27°C, pH 6,5-7,5, kH 5, dH 6-8, kao što su : Corydorus elegaus , Paracheirodon axelrodi ( crvena neonka, kraljevska neonka ), Paracheirodon innesi ( plava neonka ), thayeria boehlkei ( tajarija ) kao i Symphysodon aequifasciata heraldi ( diskus ) koji zahteva temperaturu vode od 28 do 30 °C.

 

Centralno američki biotopski akvarijum:

 

Što se tiče ovog biotopskog akvarijuma većina početnika ovog hobija počinu sa gajenjem riba iz ovog regiona. Za ovaj biotop pogodno bi bilo  da se u akvarijumu postavi srednje tamnija podloga ( mešovita ) granulacije 3-5 mm sa balgim nagibom ka prednjem delu akvarijuma. Pored takve podloge pogodovalobi neko kamenje srednjih veličina od 2-3 komada. Osvetljenje bi trebalo biti normalno ili srednje. Što se tiče biljaka u njega se može gajiti neke od ovih vrsta :

Za prednji deo akvarijuma : Alhernanthera cardinalis, Alhernanthera rosaefolia, Bacopa carolina ( koja može biti i u srednjem delu akv. ), Echinodorus parviforus, Sagitaria pusilla.

Za srednji deo akvarijuma : Cabomba piauhyensis, Echinodorus harbig, Echinodorus latifolius, Echinodorus major, Echinodorus parviforus, Telanthera lilacina.

Za zadnji deo akvarijuma : Telanthera lilacina., Eleocharis acicularis.

 

U ovakvom akvarijumu mogu se gajiti ribice kojima odgovara temperatura vode od 22-25°C, pH 6,5-7,5, dH 10-14 i kH 5 kao što su : Hiphophorus helleri, Hiphophorus maculatus, Poecilia nigrofaciata, Poecilia reticulata, velifera, Xenatoca eiseni ( ksenotoka ).__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 29.12.2004 u 00:51 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

 

Australiski biotopski akvarijum :

 

Za ovaj biotopski akvarijum potrebno je izabrati srednje tamnu podlogu  granulacije 3-5 cm, panj ili granu kao i 1-2 kamena srednje veličine. Što se tiče osvetljenja ono treba da bude srednje ( normalno ) . U ovakav biotop mogu se posaditi biljke kao što su :

Za prednji deo akvarijuma : Golossostigma elatinoides, Lilaeopsis novea-zelandea.

Za srednji deo akvarijuma : Cryptocoryne pontederifolia, Cryptocoryne usteriana,

Za zadnji deo akvarijuma : Microsorium pteropus.

 

Što se tiče ribica mogu se izabrati ribice čija voda odgovara temperaturi 25-28°C, pH 6.5-7, dH 5-12, kH 2-4 kao što su : melanotaenia boesemani, Barchirus selheimi ( riba list ), Melerophis brachyrus ( riba šilo ), tohetes chatareus ( riba strelac).

 

Afrički biotopski akvarijum :

 

Za ovaj biotposki akvarijum potrebno je izabrati podlogu što sitnije granulacije od 1-2 mm, krupnije kamenje po mogućnosti sa šupljinama a, ako niste u mogućnosti tako nešto da nabavite onda se može  koristiti lepo oblikovano kamenje kako bi se od njega napravile pećine ili udubljenja u kamenju kako dolikuje pravom prirodnom staništu. Poznato je da u ovom regionu većina riba netrpi biljke tako da je njihov izbor relativno mali ali mogu se gajiti biljke kao što su : Anubias barteri, Anubias afzeli, amania gracilis, Anubias congensis, Nymphaea lotus, Nymphaea lotus rubra, Bolbitis hendeloti.

Za ovaj biotop mogu se izabrati ribe iz porodica Tanganjika, Malawi i Victoria.

 

Pored ovih biotopa neke biljke se mogu nalaziti u različitim delovima sveta tako da se mogu dodavati u odredjene biotope osim Afričkog a to su :

Cabomba piauhyensis, Ceratophilum demersus, Ceratopteris thalictroides, Eleocharis parvula, Elodea Densa, Lysimachia numm. Aureus, Valisneria spiralis.__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 30.12.2004 u 22:29 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

Nema komentara. Ovde nešto ne funkcioniše. Izgledami da ljudi nisu zainteresovani za ovakav tekst.__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Nenad
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 05.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1432
Pol: Muški
Poslato: 30.12.2004 u 23:02 | IP Prijavljen Citiraj Nenad

Kako nisu?! Ja tek sada vidim poruku, ali siguran sam da su je i drugi videli i ostali bez reci!

E ovo mi je bas trebalo. Narocito informacije o biljkama. Inace bi proveo 2 sata po pretrazivacima kako bi za svaku saznao odakle potice.

Jos jedan mali predlog sto se tice riba u azijskom biotopu: Mozda je dobar izbor da se uradi azijski "labirint"- biotop kao jedna varijanta, i azijski "barbus"- biotop kao druga. Tako cete moci da u "barbusarijumu" ukljucite i tetrazone, koje su jako atraktivne (i koje je Diskus ispustio), ali mogu praviti problem labirintovkama. A u "lavirintu" cete moci dodati i borca, koji bi imao problem sa brzim plivacima.__________________
www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Nenad's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Nenad Poseti Nenad's Homepage
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 31.12.2004 u 00:36 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

Neco payi ima dosta takvih biotopa koji bi mogli da se urade. Mora se ipak gledati koja je temp vode, pH,dH i kH i ya biljke i za ribe.Isto tako mora da se gleda kakva je riba dali je miroljubiva ili agresivna. Ovo sto sam radio je za sve miroljubive ribe. Tako da nisam npr ubacivao i skalare, barbuse itd.ALi može da se uradi. Samo je pitanje koliko njih je zainteresovano za to.

__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Beli
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 14.01.2004
National Flag of Brazil Brazil, São Paulo
Poruka: 868
Pol: Muški
Poslato: 31.12.2004 u 04:54 | IP Prijavljen Citiraj Beli

Super je bre tekst.
Mislim da bi Admin mogao to da lepo pinuje u bazu!

__________________
S postovanjem,
Emil Beli
http://www.varnus.com


Sic hoc adfixum in obice legere potes, et liberaliter educatus et nimis propinquus ades.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Beli's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Beli Poseti Beli's Homepage
 
Stina
Član
Avatar

Član

Član od: 23.11.2004
National Flag of Hrvatska Hrvatska, Jaska
Poruka: 74
Pol: Muški
Poslato: 31.12.2004 u 19:13 | IP Prijavljen Citiraj Stina

Želio bih pohvaliti tvoj trud i rad oko biotopkih akvarija, no uz to ja mislim da je previše subjektivan i skraćen...
Nadam se da razumiješ o čemu govorim, a ako još nisi imao prilike , svakako pogledaj Bleherove radove...


__________________
http://www.hypancistrus.net
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Stina's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Stina Poseti Stina's Homepage
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 31.12.2004 u 21:45 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

Znam da je malo skraćen.Moglo bi se o tome dosta pričati. Hvala ljudi u svakom slučaju. Moglo bi se još o tome pisati ali polako ima vremena.Ima tu ipak dosta stvari.

Biće toga još.__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Prle
Član
Avatar

Član

Član od: 05.05.2004
National Flag of Srbija Srbija, Loznica
Poruka: 24
Pol: Muški
Poslato: 01.01.2005 u 17:14 | IP Prijavljen Citiraj Prle

Svaka cast za ovaj tekst i za ulozeni trud!!

bas ovako nesto sam trazio jer nameravam tako nesto i da napravim__________________
Prle
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Prle's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Prle
 
Sn00py
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
Pomahnitala rotkvica

Član od: 07.03.2004
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 1524
Pol: Nije unešeno
Poslato: 01.01.2005 u 21:01 | IP Prijavljen Citiraj Sn00py

Citiraj: Prle

Svaka cast za ovaj tekst i za ulozeni trud!!

P.S. Bilo bi dobro da ima i koja slicica za svaku grupu.... Ipak ima ljudi koji ne znaju kako to sve izgleda....

Poz__________________
U raju je lepo, al u paklu je ekipa...
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Sn00py's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Sn00py Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Sn00py Poseti Sn00py's Homepage
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 01.01.2005 u 23:57 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

E za to treba malo više posla. Treba uraditi akvarijume pa staviti slike. Ja ima za sada jedan Amazonski biotop.

Ipak ako neko ima može da se ubaci. Bilo bi lepo pa eventualno još da se sredi tekst pa da se stavi negde  u neku bazu. Naravno ako komandna struktura odluči.__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Nenad
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 05.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1432
Pol: Muški
Poslato: 03.01.2005 u 16:10 | IP Prijavljen Citiraj Nenad

Bilo je nekih slika biotopa na forumu, samo da ih nadjemo. Bile su preuzete sa nekog slovenackog sajta. Ja ih imam, ali pivatno, tako da ne bi to u nikom slucaju postavio bez saglasnosti vlasnika (koga ne poznajem). Potrazicu temu, pa mogu da postavim link.

Sto se tice nasih zamerki u vezi sa Diskusovim postovima, sve je to u redu. On je postavio odlicnu temu, nase je da dajemo komentare tome, da je produbimo i razmenimo misljenja i iskustva oko toga.__________________
www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Nenad's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Nenad Poseti Nenad's Homepage
 
Diskus
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 09.09.2004
National Flag of Srbija Srbija, Pančevo
Poruka: 456
Pol: Muški
Poslato: 03.01.2005 u 21:35 | IP Prijavljen Citiraj Diskus

OK Nenade. Ovih dana uradicu još neki biotop sa ribama koje su malo više dostupne u našim aq. TAko da će biti biotopa koji mogu da se tako urade. A za slike treba ih nabaviti.Za sada neraspolažem sa toliko vrsta biljaka da bi mogao da ih pravim.

__________________
A kako i ne bi deda Mraz toliko osedeo kada je video kolike su cene naših ribica.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diskus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diskus
 
Skok na forum Ukupno strana: 4 1 2 3 4

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2656 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2