Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 66
Gostiju: 66
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4318
Najnoviji korisnik foruma: Kizami88
Najviše poseta: 316
Dana: 11.03.2017
Članova [0], Gostiju [309]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku test
Autor: Srle
Forum: Ostalo

Poslata: 19.11.2017 u: 10:47

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26

Vidi zadnju poruku Bela tetra napada crny
Autor: Dario
Forum: Ribe

Poslata: 18.08.2016 u: 19:17

Vidi zadnju poruku problem spoljasnji filter
Autor: Dario
Forum: Ostalo

Poslata: 18.08.2016 u: 19:01

Vidi zadnju poruku Gupike i borac....
Autor: Blacky
Forum: Ribe

Poslata: 23.06.2016 u: 20:58

Vidi zadnju poruku Japanke bolesne!
Autor: Dario
Forum: Bolesti riba

Poslata: 30.04.2016 u: 12:13

Vidi zadnju poruku koja je ovo biljka
Autor: Baia82
Forum: Biljke

Poslata: 27.02.2016 u: 17:40

Vidi zadnju poruku Sve se vrača
Autor: Dario
Forum: Komentari, želje i pozdravi

Poslata: 21.02.2016 u: 13:14


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Ribe - Ishrana
 Akvaristika » Ribe - Ishrana
Tema Naslov: Crveno i Crno - reč dve o tubifeksu Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum Ukupno strana: 2 1 2
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 11.09.2004 u 18:33 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Citiraj: Ćira
Ako želite samo da imate lepe ukrasne ribice - zaboravite na tubifex i koristite gotovu hranu.

O tubifeksu se svašta priča i uvek idu neki razaličiti argumenti koji često zbunjuju manje verzirane akvariste.

Pa krenimo redom i logično.

U vodama u kojima živi tubifeks često ima ribe i ona se obilato hrani tim tubifeksom. Tubufeks i drugi slični crvi su normalni gastronmski doživljaj velikog broja vrsta u prirodi.

Činjenica da ove oligohetne gliste ili prstenasti crvi žive u vodi koja je bogata organskim materijama ne kvalifikuje ih obavezno kao "zagađene" organizme. Hemijski ili bio-hemijski zagađena voda nije isto što i biološki neispravna voda. Obilje organskih materija znači da će se pojaviti čitav niz organizama koji mogu da konzumiraju takvu materiju - bakterije, protozoe, gljive, pa na njima dalje hidre, račići, razne hironomide i drugi insekti, i ko zna šta još i na kraju nekakvi puževi, vodozemci i ribe.

A naš crvić, negde u sredini lanca ishrane, sve to preživljava, iako, da bi živeo uopšte, neprekidno guta detritus koji je praktično u anaerobnom raspadanju, prepun bakterija i drugih mikroorganizama, koji naravno mogu u jednom trenutku da se dosete i da se trajno nasele na tom putu hrane od jednog ka drugom kraju crevceta zvanog tubifeks.

Da li su takve bakterije problem? Mogle bi da budu. Generalno mi se plašimo bakterija. Zle male loptice i štapići koji nam rade razne grozne stvari, ipak verovatno trajno žive u svakoj jedinki tubifeksa, a kolonije ovih crva prosperiraju u svojim vodama uprkos tome. Jesu li ovi crvi otporni na njih ili je nešto drugo u pitanju? Nemam odgovor na to i samo nagađam da neka pravila koja postoje i kojih se majka priroda dosledno drži važe i ovde. Svaka vrsta zauzima određeno mesto u ekosistemu i kao u Njutnovom zakonu inercije ne menja svoju poziciju dok na to nije prinuđena. U obilju hrane koja postoji verovatno najveći broj mikroorganizama jeste saprofitan, dakle sposoban da iz materije koju usvaja umnožava svoje strukture i svoju brojnost.

Naravno u obilju života koji postoji i organizama koji se uključuju u ovakav lanac ishrane ima mesta i za parazite. U principu važi pravilo da što je takav organizam grozniji po svog domaćina to mu je raširenost manja jer nestaje zajedno sa jedinkom koju ubija. I to je tako osim u slučaju kada može dovoljno dugo da se konzervira u spoljašnjoj sredini ili kada je populacija organizma žrtve dovoljno gusta. Oba slučaja mogu da se dese u našoj priči.

Dalje, tu su razni mikroskopski crvi poput nekih nematoda, za koje se kaže da bar po jedna vrsta dolazi na svaku drugu danas poznatu vrstu kao parazit ili kao redovni stanovnik. Pa onda, vodeni puževi, ozloglašeni prelazni domaćini za čitav niz metilja i drugih grozota, od kojih mnoge mogu opasno da potkače i čoveka. Ne treba zaboraviti ni hidre koje same po sebi nisu paraziti, ali mogu žarnim ćelijama da nanesu štetu mladim ribama (a opet trihogasteri ih obožavaju). O larvama insekata ili pijavicam koje mogu da se provuku pravo u akvarijum da i ne govorimo.

Ako stvari tako stoje kako onda uopšte možemo da očistimo tubifeks. Mislim da ne postoji način, jer život uvek pronađe put, i makar ih tubfeks na leđima nosio kroz pesak, proćiće i pijavice i puževi, a kamoli ona sitna čuda, makar u nekom malom broju.

Sve se dakle dalje svodi na rizik, sistem i sistemsku grešku.

Prva stvar je poreklo. Manje intenzivne kolonije u vodama u kojima nema ribe bio bi moj izbor. Takav je bio prvi tubifeks koji sam davno imao i koristio bez ikakvih problema. Ali opet, posle sam godinama koristio ozloglašen dunavski tubifeks sa pedigreom zbog kojeg su ga mnogi ozbiljni odgajivači potpuno ignorisali. Kasnije sam prešao na Kragujevački izvor. Probleme koji su se javili prilikom toga pripisao sam isključivo promeni lokacije i novoj kombinaciji patogena koje sam na taj način uneo. Vrlo brzo i roku od desetak dana situacija bi krenula normalno, bez velikih posledica.

Drugo po važnosti je pitanje održavanja i pripreme tubifeksa. Po prijemu nikada ga ne dajem pre nego što prođe 2-3 dana. Što kada se uzme u obzir i ona priprema koju obave dobavljači znači oko 5 dana od vađenja. Tubifeks se čuva u frižideru, u posudama sa što većom površinom u sloju ne debljem od 2 cm sa maksimalno 1cm vode preko. Na taj način mu je metabolizam minimalan, a ipak po potrebi kada se skupi u gomile može da dopre do  površine za dopunsko disanje. Svakog dana ispiram ga 2-3 puta onoliko koliko je potrebno da se na kraju dobije potpuno bistra voda. Pre nego što krenem u ispiranje podignem tubifeks iz posude odlijem sav ostatak koji čine razne mehaničke nečistoće i mrtve jedinke. Ispiranje vršim pod vrlo jakim mlazom i uz dodatno mešanje tako da se crvi razdvajaju i podiže količina kiseonika u vodi,  da bi se na taj način uz dejstvo hlora eliminisalo što više potencijalnih patogena. Naravno njihov broj, ako je i tubifeks pogodan domaćin za njih opet će da raste između dva ispiranja, ali budući da je sve to vreme temperatura oko +4C to će imati vrlo malu stopu. Konačno pre nego što unesem crve u akvarijum potopim ih u rastvor KMnO3. O koncentraciji ne mogu da pričam, jer uzdam se u oko i boja je neka svetla do umereno ljubičasta. Posle otprilike 5 min sledi temeljno ispiranje. Da li na ovaj način trujem ribe manganom ne znam, ali nisam imao ni neki razlog da proveravam. Neki u ovom momnetu ili čak sve vreme dodaju orvažil ili kakav drugi antibiotik u tubifeks, kako bi ga očistili i "iznutra". Ne volim da koristim ove lekove kao preventivu, jer zbog takve prakse, nažalost svojstvene čak i lekarima, sve je manje valjanih antibiotika kada nam stvarno zatrebaju. Ukoliko se tubufeks secka potrebno ga je opet temeljno isprati u vodi, jer u suprotnom velika količina telesnih tečnosti i crevnog sadržaja dospeva u vodu, obično manjeg akvarijuma i posledice su valjda dobro znane.

Prilikom kupovine tubifeks mora da bude pokretan i živahan. Ovo se najlakše vidi kada se posuda vadi iz frižidera, prilikom čega se valjan tubifeks brzo sabere u  formu pogače. Ako to nije slučaj, ili pri tome vidite da je voda krvavo zamućena ili u najgorem slučaju da se na površini uhvatila masna skrama ne uzimajte takav tubifeks, jer je on već na putu umiranja, otrovan svojim metabolizmom u neodržavanoj posudi.

Osim u frižideru može da se čuva i u protočnoj posudi. U te svrhe, neki ga navodno čuvaju u vodokotlićima. Po meni ovo je prihvatljivo isto koliko i čuvanje u frižideru, dakle samo ako imate rezervni frižider ili rezervni vodokotlić koji služe jedino za ovu svrhu. Sud u koji voda lagano ulazi na dnu i izlazi prelivajući se najbolje bi služilo za ispiranja i čuvanja tubifeksa.

Treće je jedna nedoumica, Šta je ustvari tubifeks - Cveno, crno ili oboje?. U razgovoru sa Octopusom saznao sam njegovo mišljenje u koje imam poverenjem, da je ono što se u engleskoj literaturi zove "blackworm" ono što mi zovemo "crni" tubifeks, a da je "tubifeks" po engleski ustvari naš "crveni" tubifeks. Prvi tubifeks koji sam koristio i čak i sam vadio, bio je jarko crven, skoro kao crvene larve. Bio je mek, 2-3cm dugačak ne deblji od 1mm, i praktično sve vreme čuvanja se razmnožavao. To je značilo da je uvek bilo jedinki od nekoliko milimetara dužine koje su mogle da se daju čak i malo "glavatijim" ribama umesto artemije. Imao je i značajnu  karakteristiku da pušta mnogo manje tečnosti prilikom seckanja. Nasuprot tome, "crni" tubifeks je žilaviji, zbog čega i ostaje prljavaji, dugačak čak 5-6cm, deblji, ponekad i preko 2 milimetara, krvaviji prilikom seckanja. Zbog svega toga ribe ga teže uzimaju. Nažalost ovaj drugi je mnogo češći.

I poslednje, ribe bi trebalo da budu zdrave i u idealnim uslovima da bi jele tubifeks i naravno moraju da budu imunizovane na ono što ovaj nosi. Prva greška koja se uradi sa tubifeksom pada na teret lenjosti i krive logike da je živu hranu poželjno i moguće davati u većoj količini nego pripremljenu, jer neće da kvari vodu kad je u višku. A tubifeks, san svake ribe, koji npr. Xiphophorusi jedu dok im se stomaci ne otanje i ne puknu, bogat proteinima, očas posla šibne amonijak u nebo, čim ribe počnu da ga vare. A opet to je hrana bez vlaknastih materija koja sporije napušta creva.

I nije li očigledno? Škrge izgorele od amonijaka, creva zapetljana i sa procesima koji su sve manje varenje a sve više raspadanje i nadimanje, riba pod stresom sa smanjenim lučenjem zaštitnog mukusa... Treba li kriviti tubifeks, što je za njim prošao neki patogen, kojem su kod ovakve situacije mnoga inače čvrsto zatvorena vrata na ribi sada potpuno prohodna?

Kada prvi put dajem tubifeks nekoj ribi, postaram se da ga tek 10-20% riba stvarno i dobije. Posle nekoliko dana, ukoliko ne primetim nikakve posledice, povećavam količinu, sve do mere koja se pojede u nekih 5 minuta. Dajem tubifeks jedan put na dan osim u slučaju riba za koje to nije preporučljivo ili zbog specifičnih potreba u ishrani poput ancistrusa ili molija ili zbog veće osetljivosti ribe, kao što je npr. slučaj sa skalarima. Sami skalari važe za ribe koje ne bi smele da jedu tubifeks. O tome mislim ovako. Skalari žive u vodama koje nastaju plavljenjem šume ili u rekama koje lagano protiču kroz šumu. Ogromna produkcija biljne materije nesumnjivo znači da jedan deo toga dospe i u vodu. Na takvom organskom mulju formira se slična saprofitna zajednica kao i ona opisana kod tubifeksa. Skalara su ribe koje vole da jedu sa dna. I sigurno su im usta često puna "zemlje". Zbog toga i kod mene dobijaju tubifeks; mlade ribe svaki dan, a matične na nekoliko dana po jednom.

Živorotke, računajući i one koje važe za biljojede poput riba roda Poecilia, rastu neuporedivo sporije ako dobijaju samo suvu hranu. Nedavno sam imao slučajni eksperiment u kojem rubin-ksifoi, jedan varijetet platija i crna-moli ni posle 4 meseca ishrane koja se sastojala od SERA-Vipan-a i SERA-Discus granulat-a (kako god mu bilo pravo ime, ustvari čuveni crveni pelet) nisu dostigle prosečnu veličinu riba koje su uz ove ili lošije hrane dostizale iste vrste uz navedeni dodatak tubifeksa za oko dva meseca.

I na kraju u vezi sa jednom od najsmešnjih stvari koju nalazim na raznim mestima, domaćim i stranim - bloatovanjem ciklida. Termin raznovrsnog značenja bar kad je izazivač u pitanju. Nalazim često da ljudi uspevaju da bloatuju ciklide, kako Tanganyca tako i Malawi koristeći suve hrane. Naravno dijeta nije jedini razlog ovog sindroma, ali svakako jeste važna. Bakterije izazivači su normalno prisutne u akvarijumu, ali bez pogubnog dejstva. Prehranjivanje ili višak hrane životinjskog porekla su prihvaćeni razlozi za pojavu ovog intestinalnog oboljenja. Na sve to bih dodao da sam godinama bez ovakvog slučaja davao svojim Malawi ciklidima tubifeks svaki drugi dan u količini koja je nestajala vrlo brzo, upravo onako kako se sigurno desi kada se u prirodi sretnu gosn. Ciklid i gosn. Crvić.

Ovo moje razmišljanje može se tumačiti kao sabotaža, podli naum ili logička greška, i stvarno moglo bi i da bude tako kad je u pitanju onaj opšti pogled, jer je isti posledica davno pročitanih knjiga i kao takav može da bude samo jedan iskrivljeni subjektivizam. Ali ostaje moja tvrdnja, za koju valjda imam kompetenciju, da je u odgajivačkoj akvaristici šteta od nekorišćenja tubifeksa veća od koristi koju donosi njegovo potpuno izostavljanje. I naravno, govorim sa stanovšta nekog ko živi u zemlji gde su svi ostali izvori žive hrane nedovljno pouzdani.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Buca
Gost
Avatar

Gost

Član od: 21.08.2003
National Flag of Srbija Srbija, Novi Beograd
Poruka: 998
Pol: Muški
Poslato: 11.09.2004 u 19:56 | IP Prijavljen Citiraj Buca

Najveći problem kod Tubifeksa kod nas je njegovo poreklo, odnosno činjenica da kupovni često puta može biti zaražen svim i svačim, jer ko zna gde i kako je gajen i gde i kako skladišten itd itd

Kod sopstvenog uzgojenog predpostavljam da je drugi slučaj ali i to ne mora da bude pravilo.

Ne znam, nisam pametan

 __________________
" Stotinama godina ljudi su verovali da dazdevnjak u bunaru znaci da je voda zdrava i za pice, i svo to vreme niko se nije zapitao gde zapravo dazdevnjaci idu u toalet "
Terry Pratchett, Reaper Man
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Buca's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Buca
 
Nenad
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 05.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1432
Pol: Muški
Poslato: 11.09.2004 u 20:41 | IP Prijavljen Citiraj Nenad

Uh, Rogus, prebacio sam se da vidim tvoje misljenje i pokajao sam se... kako te nije bilo muka...

Slazem se da ga treba izbegavati kad je to moguce, ali ipak ga ja i sada imam i hranim ribice njime... Sta bih drugo kada nemam drugu kvalitetnu zivu hranu? Samo da kazem da sam ja (cistom srecom) tubifexom vise dobio nego izgubio. Dve generacije mladih skalara su porasle uz njega, ili bar si rasli dobar deo vremena do prodaje. (kasnije sam presao na srce). Sada, desili se i neki problemi: matice se 2 puta razboljele, ali to sam relativno lako savladao flazilom.

A imao sam situacije kada sam tubifexom doslovno lecio ribe! (Opet skalari). Kako verovatno znate, skalar, koji je dosta otporan na bolesti, veoma je osteljiv na okruzenje i uznemiravanje. Desilo se da sam zadrzao 20-tak mladih skalara kako bi dobio nove parove. A kako je 20 skalara puno za taj akvarijum od 100-tinak litara, doslo je do guzve. Odmah sam smanjio taj broj, ali kod ostalih ribica ostale su "traume". Nisu uzimali hranu, slabeli su i tada sam morao reagovati. Jedino zivo pri ruci mi je bio opet tubifex. Skalar je skalar, cak i "istraumatiziran", i nece odoljeti da gleda kako mu se nesto sitno krece i uvija a da ga ne pojede... i tako, poceli su da jedu, za neko vreme su se ojacale i stvari su nastavile da normalno teku.__________________
www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Nenad's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Nenad Poseti Nenad's Homepage
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 09:33 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Ima ovde lep link. Pdf je u pitanju.

A ovde jedan u prilog ne korišćenju tubifeksa.

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Cira
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 13.01.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3386
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 10:46 | IP Prijavljen Citiraj Cira

Za Rogusa:

Promeni naziv ove teme u nešto što više podseća na temu o tubifexu i promeni da bude važna tema u forumu Hrana. Pa ko god, u buduće spomene tubifex neka pročita prvo ovo.

Setio sam se još jedne stvari: Veliki žuti puževi, amazonci ili japučari kako se kod nas još zovu obožavaju tubifex. Jedu ga kao deca špagete - usisavaju polako i jedu. Ne treba da spomenem koliko brže rastu ovako nego kada samo jedu alge. Ako neko ima male puževe neka ih izdovji u poseban akvarijum i hrani tubifexom pa će videti razliku. Doduše posle nisam siguran da će hteti da se gnjave sa algama ali će biti veeeeeliiiiiikiiiiii...

 __________________
Cira

It's nice to be important but it's more important to be nice.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Cira's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Cira Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Cira Poseti Cira's Homepage
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 13:35 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

OK

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Dane
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 08.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1717
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 15:50 | IP Prijavljen Citiraj Dane

 Ma daj Roguse to treba sve procitati, ali u svakom slucaju svaka ti cast.

__________________
http://www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Dane's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Dane Poseti Dane's Homepage
 
Soko
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 21.05.2004
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 141
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 20:39 | IP Prijavljen Citiraj Soko

ciro znaci po tebi puzeve treba hraniti tubom a ne algama koje su mi problem

__________________
soko tica plemenita
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Soko's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Soko
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 21:07 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

A jel vi nekad čitate knjige?
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Cira
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 13.01.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3386
Pol: Muški
Poslato: 12.09.2004 u 22:51 | IP Prijavljen Citiraj Cira

Citiraj: Soko
ciro znaci po tebi puzeve treba hraniti tubom a ne algama koje su mi problem

Pročitaj još jednom:

Citiraj: Cira
Setio sam se još jedne stvari: Veliki žuti puževi, amazonci ili japučari kako se kod nas još zovu obožavaju tubifex. Jedu ga kao deca špagete - usisavaju polako i jedu. Ne treba da spomenem koliko brže rastu ovako nego kada samo jedu alge. Ako neko ima male puževe neka ih izdovji u poseban akvarijum i hrani tubifexom pa će videti razliku. Doduše posle nisam siguran da će hteti da se gnjave sa algama ali će biti veeeeeliiiiiikiiiiii...

Ako imaš puno malih puževa i želiš da ih ugojiš ONDA I SAMO ONDA možeš da ih hranih tubifexom. Zašto bi to radio? Pa recimo za prodaju, za hranu za botije, za ručak... Na kraju sam lepo napisao:

Citiraj: Cira
Doduše posle nisam siguran da će hteti da se gnjave sa algama ali će biti veeeeeliiiiiikiiiiii...

Inače tema je o prednostima i manama tubifexa i ja sam naveo jednu prednost i jednu manu kako će to neko i da li će to neko da upotrebi - njegov je izbor.__________________
Cira

It's nice to be important but it's more important to be nice.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Cira's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Cira Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Cira Poseti Cira's Homepage
 
Nenad
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 05.05.2003
National Flag of Makedonija Makedonija, Gostivar
Poruka: 1432
Pol: Muški
Poslato: 13.09.2004 u 01:10 | IP Prijavljen Citiraj Nenad

Citiraj: Cira

 za ruèak...

Hvala, ja ne bih jeo puzeve hranjene tubifexom!__________________
www.akvaristika.com.mk
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Nenad's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Nenad Poseti Nenad's Homepage
 
posejdon
Novi član
Avatar

Novi član

Član od: 27.01.2005
National Flag of Switzerland Switzerland, Luzern
Poruka: 4
Pol: Muški
Poslato: 14.02.2005 u 22:40 | IP Prijavljen Citiraj posejdon

Svaka casts Roguse napisano  " svetcki a nase "...

ja bi samo dsodao na sve ovo pre upotrebe i hranjenja tubiflekso-m stavite tibija u tepsiju i pokrite ga sa kolicinom peska ne vecom od 5-8mm (normalno nasipaj te vodu preko svega toga  par santimetara) tako pripremljenu tepsiju zagrejte na laganoj vatri (sporet , vatra)...

izaci ce tubifleks ako ne hemijsi ono bar fizicki cist na povrsinu vode

P.S samo mali prilog ovako vec lepom napisanom Rogusovom zapazanju

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi posejdon's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor posejdon
 
RamOne
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 15.09.2003
National Flag of Switzerland Switzerland, Zug
Poruka: 594
Pol: Muški
Poslato: 15.02.2005 u 00:00 | IP Prijavljen Citiraj RamOne

Tacno tako, komsija je lepo napisao, samo ja da dodam da je dobro u ciniju gde drzite tubifex uvece dobro dodati skuvanu pa ispasiranu sargarepu, da i tubifex jede nesto, a ujedno se i procisti, plus sargarepa koja je puna karotina ce kroz tubifex sutradan uci i u vase ribice

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi RamOne's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor RamOne Poseti RamOne's Homepage
 
Stina
Član
Avatar

Član

Član od: 23.11.2004
National Flag of Hrvatska Hrvatska, Jaska
Poruka: 74
Pol: Muški
Poslato: 15.02.2005 u 13:05 | IP Prijavljen Citiraj Stina

Roguse, sviđa mi se text, zbilja je za svaku pohvalu ali... uvijek taj ali...
Nešto mi tu ne štima, a probat ču pojasnit šta!

Treće je jedna nedoumica, Šta je ustvari tubifeks - Cveno, crno ili oboje?. U razgovoru sa Octopusom saznao sam njegovo mišljenje u koje imam poverenjem, da je ono što se u engleskoj literaturi zove "blackworm" ono što mi zovemo "crni" tubifeks, a da je "engleski" tubifeks ustvari naš "crveni" tubifeks. Prvi tubifeks koji sam koristio i čak i sam vadio, bio je jarko crven, skoro kao crvene larve. Bio je mek, 2-3cm dugačak ne deblji od 1mm, i praktično sve vreme čuvanja se razmnožavao. To je značilo da je uvek bilo jedinki od nekoliko milimetara dužine koje su mogle da se daju čak i malo "glavatijim" ribama umesto artemije. Imao je i značajnu  karakteristiku da pušta mnogo manje tečnosti prilikom seckanja. Nasuprot tome, "crni" tubifeks je žilaviji, zbog čega i ostaje prljavaji, dugačak čak 5-6cm, deblji, ponekad i preko 2 milimetara, krvaviji prilikom seckanja. Zbog svega toga ribe ga teže uzimaju. Nažalost ovaj drugi je mnogo češći.

Blackworm ili Lumbriculus variegatus su najbolji mogući crvi za ishranu riba... zašto!?
Pa ponajviše zato što se mogu sami uzgajati u malim tankovima(50l) te hranitit ribljom hranom, a samim tim procesom sprečavamo razvitak bakterija koje se mogu naći u tubifexu...
Stog neznam koji su to "smeđi" tubifexi, ali blackwormsi nisu...a ako nekim slučajem jesu, onda ču vam poslat članak o uzgajanju blackwormsa pa če te imat pravu, zdravu, živu hranu za vaše ribice...


__________________
http://www.hypancistrus.net
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Stina's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Stina Poseti Stina's Homepage
 
Skok na forum Ukupno strana: 2 1 2

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2344 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2