Među ribama koji akvaristi smatraju svojim pomoćnicima u održavanju čistoće u akvarijumu je
ACANTHOPHTHANALMUS KUHLI. Popularnije mu je ime kuli-kuli i pripada porodici Cobitidae, Čikovima koji neumorno riju po dnu akvarijuma. Kuli-kuli dolazi sa daleke Sumatre. Kuli-kuli ima izduženo, zmijoliko telo, posuto jako silnim krljušlima, sklisko i sluzavo. Osnovna boja tela je ciglastobraon isprekidana sa desetak vertikalnih zlatnocrvenih pruga. Ribice se drže dna, neumorno rijući po njemu, ali ga ne raskopavaju. Daleko su atraktivnije ako se drže u manjoj grupi jer se neumorno jure oko kamenja i bilja. Kuli-kuli nije mrešten u akvarijumskim uslovima.
Pangio Semicinctus (Half-Banded Loach) // Nisam ga nikada video uzivo
Pangio Myersi (Slimy Myersi)
Pangio Shelfordi (Shelford's Loach)
U akvaristici se cesto brkaju Pangio Kuhlii i Pangio Myersi jer deluju dosta slicno.
Za razliku od ostalih clanova familije, Pangio Kuhlii je rasprostranjen u sirem regionu: Bengal, Burma, Tajland, Java, Sumatra, Borneo , Malezija
Bez obzira sto je to riba koja trazi skloniste, vremenom se odomaci u akvarijumu i moze da se vidi kako dobar deo vremena provede lezeci na nekom listu biljke a i obavezno se pojavljujue kada se ubaci hrana.
Član od: 08.06.2003 Hrvatska Poruka: 191 Pol: Ženski
Poslato: 08.06.2003 u 16:07 | IP Prijavljen
Pangio Semicinctus (Half-Banded Loach) ,moram se pohvaliti da imam dva predivna primjerka,baš njih...to su dva takva luđaka u mom akvariju,sada ću copy-paste sa drugog sitea,di sam pisala o njima...lijena sam za novo pisanje
Ma samo onako...niti imam problema sa njima niti išta,nego me samo zanimaju kako žive kod drugih.Moji su oni prugasti....mladi,veseli,i što je zanimljivo ne skrivaju se.Jesu prvih mjesec dana,mislila sam da su uginuli,nesto slično,iskočili,ili su ih vanzemaljci oteli,ma tko će više znati...a onda odjednom su se pojavili,i sada već mjesecima se ne skrivaju...papaju sve,nitko ih ne dira,medjusobno se igraju,plivaju,plutaju,gmižu,ma stvarno svega od njih...Stvarno bi ih svima preporučila...posebno su dobri za plašiti neznalice akvaristike(to su vam oni pametnjakovići koji smatraju da se riba hrane kruhom,te se frigaju,lešaju,bla,bla,bla...te oni koji gledaju u ribe i rade ono sa ustima "blob"ma to se treba vidjeti...),kojima kažem da su to vrlo otrovne slatkovodne zmijice...Ma znam da sam grozna,ali ne mogu si pomoći,kada ljudi svašta vjeruju...
eto imam dodati to da sam baš u petak doznala od jednog uzgaivača,da su mi se vjerojatno mrijestili,ali pošto imam puno čistača u akvariju,cory(5 vrsta,11 komada),nekakvog soma,biti će da ih više nema...nažalost ,da sam to barem ranije saznala...sada ću ih budnim okom paziti,i proučavati svaki pokret!!Imaju mi novo omiljeno mjesto u akvariju,leže na listovima nove biljke,od petka imam prinovu od dvije biljke u akvariju,i jedna je javanska paprat(Vedrane hvala),a druga koja ima ogromne listove,i neke pupove(nemam pojma kako se zove),e,na njoj se Sanjin i Kruno sunčaju(tako zovem svoje "zmijice",ispalo je ipak da je Sanjin,Sanjica...i
__________________ Audiatur et altera pars.
Da mihi factum dabo tibi jus.
Član od: 08.06.2003 Hrvatska Poruka: 191 Pol: Ženski
Poslato: 10.06.2003 u 06:38 | IP Prijavljen
Dane,preporučila bih ti da podhitno nabaviš barem još jednoga,jer sam na stranim siteima pročitala da ne žive dugo ako su sami,tužni su i izgube volju za život,a i biti će ti ih lijepše gledati kada se počnu družiti...znaju se i posvađati(moji također znaju po dan-dva biti svaki na svom kraju akvarija,doslovno se izbjegavaju,ali i pomire se...)
Nenade,hvala na poželjenoj dobrodošlici,a frigaju,lešaju ti je dobro odgovorio boban_nz
__________________ Audiatur et altera pars.
Da mihi factum dabo tibi jus.
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama