Autor |
|
boban_nz Urednik

Član od: 08.02.2003 Poruka: 501 Pol: Nije unešeno
|
Poslato: 24.04.2003 u 22:15 | IP Prijavljen
|
|
|
Sljunak 
Glavna fora kod bioloskog filtera je stalna cirkulacija vode a podloga je bioloski filter. Pesak bas nije idealan za to a ustajala voda zna da smrdi a kada smrdi onda bas i nije dobra za ribe. Glasam za sljunak u kombinaciji sa Under gravel filterom. Prosto i vrlo funkcionalno. Za biljke je to dobro jer se postize efekat hydroponic sistema.
|
Povratak na vrh strane  |
|
|
Goran Član

Član od: 23.02.2003
Makedonija Poruka: 81 Pol: Muški
|
Poslato: 02.05.2003 u 09:22 | IP Prijavljen
|
|
|
Na neke biljke namesto zeleni novi listovi, rastu mi zuti (duvanska boja) listovi. O kom nedostatku je rec (ja mislim zelezo) i sta da radim. Dali se isplate neke Tetrine bocice za biljke?
|
|
|
Heliaca27 Član

Član od: 03.02.2003
Srbija, Subotica Poruka: 39 Pol: Muški
|
Poslato: 02.05.2003 u 20:38 | IP Prijavljen
|
|
|
imam isti problem ali nemoj biti siguran da je problem u mikroelementima, pogotovo ako ti je akvarijum novooformljen. ja sam gotovo 236% siguran da imam svega dosta, pogotovo gvozdja....
__________________ pinki®
|
|
|
Goran Član

|
Poslato: 02.05.2003 u 22:04 | IP Prijavljen
|
|
|
Jeste, taj akvarium je novoformiran vec oko 2 meseca, ali ovo prvi put vidim i to samo na jednoj vrsti (6 kom.patuljasta amazonka), drugi vidovi su OK.
I na dnu, gde pocinje sljunak primecujem neka vrsta alge braon boje koju prvi put vidim u zivotu. Za nju sam nesto procitao ovde http://www.algone.com/diatoms.htm
Pozdrav
|
|
|
Heliaca27 Član

Član od: 03.02.2003
Srbija, Subotica Poruka: 39 Pol: Muški
|
Poslato: 02.05.2003 u 23:20 | IP Prijavljen
|
|
|
Meni probleme zadaje hrast (higrophila), a amazonke su mi pocele zuteti nakon dodavanja lekova (FMC, Metilen plavo, Malahit zeleno, antibiotika na bazi sulfata, soli u cc 0,3 g/l) u mojoj trenutnoj borbi protiv neke bolesti. Ako imas nesto od lekova ili mozda previse soli pokusaj sa promenom vode. ako nema leka onda su mikroelementi (mislim ja)
Sto se algi tice verovatno ti je problem u osvetljenju. Ili ga imas premalo ili ti je spektar nepotpun i fali odredjena talasna duzina koju jos nisam uspeo ni ja da identifikujem jer imam isti problem. Ako imas obicnu sijalicu problem je u kolicini svetla jer one daju pun spektar isto kao i sunceva svetlost. medjutim ako imas neonku bilo koje vrste i bilo koliko, probaj dodati obicnu sijalicu, ne moras velike wattaze pa vidi.
No ovo je moje vise nego skromno iskustvo....
pozdrav
__________________ pinki®
|
|
|
Goran Član

|
Poslato: 03.05.2003 u 09:43 | IP Prijavljen
|
|
|
Nemam nikakvi lekovi ubacivano u akvarijum. Listovi se ne suse, nego se takve boje radjaju, sto nije bilo prije i fizicki su potpuno zdravi.
Od osvetlenja imam 1x18W gro-lux i 1x18W standardna bela neonka. Za 80L mislim da je i suvise nego dobro.
Moje mislenje je da ipak nesto ne dostaje u hrani biljaka.
Pozdrav.
|
|
|
Katarina P Zaslužni član

Viši zaslužni član
Član od: 18.03.2003
Srbija Poruka: 241 Pol: Ženski
|
Poslato: 04.05.2003 u 06:53 | IP Prijavljen
|
|
|
Ako nisi nista stavljao, neophodno ti je gvozdje koje imas u tabletama Sera Florenette -30 din kom., ide valjda jedna tableta na 20l ali vec pitaj u prodavnici. I jos neki mix, na pr. Sera Florena ili Terin Plantamin ( sipa se u vodu prema uputstvu). To bi trebalo da bude dovoljno ako nemas treseta - kod mene jeste. A za alge: prvo ih mehanicki ocisti, a onda sipaj Tetrin Algumin i sa algama - gotovo. Jel si sipao nesto za formiranje akvarijuma?
__________________ Pozdrav Nimikovcima
|
|
|
Katarina P Zaslužni član

Viši zaslužni član
|
Poslato: 04.05.2003 u 07:03 | IP Prijavljen
|
|
|
Ja imam pesak. Ne volim sljunak jer izmet propada kroz njega, pa za par meseci dodje do havarije. Jedino ako mozes da nadjes taj podni filter sto kaze Boban ( ako je na to mislio). Na pesak pada sav otpad pa mozes da ga usisas
s druge strane, moras dobro da properes pesak pre nego ga stavis u akvarijum jer bi se dizao sitni talog pri svakom vecem strujanju. I nezgodan je za sitnolisne biljke jer se posle dorucka dize talog,pa biljke bivaju "prasnjave".
|
|
|
Goran Član

|
Poslato: 04.05.2003 u 09:38 | IP Prijavljen
|
|
|
Uzecu Tetrin Plantamin pa cu videti. One alge koje sam spomenuo ne zadaju problem jer su jako malim kolicinama i koncetrirani na jedno mesto (izmedju peska i staklo) tako da ako hocu mogu i da ih ostranim.
|
|
|
Katarina P Zaslužni član

Viši zaslužni član
|
Poslato: 31.05.2003 u 03:33 | IP Prijavljen
|
|
|
Gorane, kako napredujes?
|
|
|
Goran Član

|
Poslato: 31.05.2003 u 12:16 | IP Prijavljen
|
|
|
Sve je super hvala na pitanje . Bilje raste a alge...Sta je to alge?
Nego stariji akvarium sam preuredio i ispalo je prilicno dobro a ispod sljunka sam stavio prokuvani treset u visini od 1-2 cm.Tu mi se bilje dosta dobro razvija i to je ideja koja je Marcus pomenuo u vezi njegovog kolko se secam komsiji koji je stavio treset na taj nacin i bilje mu jako dobro uspevalo.
Videcemo, pa cu vam preneti iskustvo, jer jednom je Vedran napisao da se mogu stvarati neki gasovi od treseta.
Pozdrav.
|
|
|
Brana Gost

Član od: 14.04.2003
Srbija Poruka: 355 Pol: Muški
|
Poslato: 12.06.2003 u 06:01 | IP Prijavljen
|
|
|
A sta ako nemam nikakve alge, da li je to nesto lose? Sem tanke skrame smedje boje na zadnjem zidu i bocnim zidovima koja se uopste ne povecava.
|
|
|
Nenad Zaslužni član

Član od: 05.05.2003
Makedonija, Gostivar Poruka: 1432 Pol: Muški
|
Poslato: 12.06.2003 u 07:39 | IP Prijavljen
|
|
|
Branislave,naravno da je lose ako nemas nikakve alge!To znaci:blago tebi! Pazi da ne potrosis svu akvaristicku srecu na "nemanju algi"  
Imas li i biljke,i ako imas,koje i kako rastu?Kakvu rasvetu koristis?
__________________ www.akvaristika.com.mk
|
|
|
Brana Gost

Član od: 14.04.2003
Srbija Poruka: 355 Pol: Muški
|
Poslato: 13.06.2003 u 03:05 | IP Prijavljen
|
|
|
Uf, sada mi je lakse a ja mislio da nesto ne radim kako treba, ali sada kul .
A ono sto imam od biljaka je: jedan veliki aponogheton (60-70cm), ne znam tacno ali negde oko 8-10 valesneria gigantea visine 30-40cm (koje luduju) , jedan poveci limun i ono sto mi je omiljeno i sto je u sredini akvarijuma je crveni lokvanj koji raste nenormalno.
A osvetljenje je gro-lux (18w)u kombinaciji sa obicnom sijalicom od 40 w. Ali ja mislim da je resenje to sto sam probao i za sada uspeva, da ispod poklopca sa osvetljenjem stavim jednu tablu zatamnjenog pleksiglasa u velicini akvarijuma a iznad biljaka koje zahtevaju senku po jos jedno parce tog pleksiglasa tako da samo na njih pada senka (nadam se da ti je jasno) a sve to u akvarijumu od 75L . I ja mislim da je tu kljuc uspeha ali sve su biljke usporile rast zbog vrucine i moje nemogucnosti da ohladim vodu, ako znate neki pametan nacin pomagajte.
|
|
|