Poslato: 11.03.2003 u 11:04 | IP Prijavljen
|
|
|
Dakle mislim da sam se resio algi! Na zahtev mnogobrojne publike evo recepta koji je kod mene urodi plodom.
Posto zamracivanje i tretman plaim kamenom nisu urodili plodom resio sam da sve rasturim i krenem iz pocetka.
Akvarijum je dimenzija 45x35x22cm (oko 35 litara) + spoljasnji filter. Izvadio sam sve iz akvarijuma, biljke stavio u posudu sa vodom, kamencice sa dna granulacije 2-10mm sam isto izvadio i stavio u kantu. Akvarijum sam oprao, u jednom delu akvarijuma (oko 1/3) sam stavio treset koji sam predhodno prokuvao. Treset sam stavio u sloju od oko 2-3cm, dobro sabio i odmah ga pokrio sa sljunkom. Zatim sam stavio biljke. Na listovima biljka je bilo puno algi. Nrocito su bili napadnuti dve kriptokorine i nana. Alge sa njihovih listova sam skino tako sto sam ih blago trljao sundjerom. Kada sam zasadio bilje sipao sam vodu. Voda je dobijena topljenjem snega. Sipao sam uz zid akvarijuma da ne pokrenem podlogu previse. Voda se nije ni malo zamutila.
Umesto bistre sijalice od 60W stavio sam sijalicu od 25W. U akvarijumu prakticno nije bilo riba ako ne racunam dva koridorusa od 1,5cm.
Posto nisam stavljao hranu biljke sam prihranjivao tecnim dubrivom koje sam sam napravio.
Djubrivo sam dobio tako sto sam u 100ml vode rastopio dve kasikice magnezijum-sulfata (epsom salt) i jednu kalijum-nitrata (salt peter). Po receptu sam trebao da stavim i kalijum-sulfata ali nisam mogao da ga nadjem u apoteci. Spricem za inekcije sam sipao svakog drugog-treceg dana oko 5ml rastvora. Posto ne posedujem nikakve testove za kontrolu nitrata u vodi sve je bilo odokativnom metodom.
Posle mesec i po dana rada stanje je sledece:
ALGI nije bilo ni u tragovima sve dok sijalicu od 25W (koja je pukla dok sam jurio zenku ramireza koja je bila visak) nisam zamenuo sijalicom od 40W koja mi je bila pri ruci. Sada primecujem male alge na staklu i pod hitno samnjujem kolicinu svetlosti. Duzina trajanja "dana" kod mene jako varira i krece se od 14-18 sati sve zavisi koliko sam kuci.
BILJKE Nana (Anubias barteri var. nana) je isterala tri nova lista i svaki od 5 pelcera jos po dva. Kriptokorine (su isterale po tri lista ali su mnogo manji nego oni listovi sa kojima sam ih kupio. Limuni (Hygrophila polysperma) ubaceni pre dve-tri nedelje su se primili i isterali po cetiri nova lista (dva para) koji su veci od onih starih i sada teraju treci par listova Aponogeton (Aponogeton boivinianus) je za tri nedelje isterao dva nova lista. Prvi je bio malo manji ali je zato drugi veliki kao i oni sam kojim sam ih doneo. Bacopa monnieri zasadjena pre nedelju dana tera drugi par listova. Dobio sam je jako neuglednu, krivu i razmiljao sam se dali da je i zasadim, ali se ona ispravili i lepo krenula da napreduje. Bacopa caroliniana malo zaostaje jer je duze vreme provela u jednoj tegli pre nego sam je ja dobio. Jako me nervira jer jos nema nikakav koren i non-stop ispliva na povrsinu. Elodea (Egeria densa) pocinje da tera nove izdanke. Delovi biljaka koje sam zasadio se polako suse a mladi izlaze iz podloge. Jedna biljka koja podseca na miophilium, a koju sam doneo sa Begeja (nije obicna drezga, ova biljka tezi da se ukoreni i ima tacno 4 perjasta lista na svakom clanku za razliku od drezge koja ima 8-9 listica sastavljena od dve iglice) lepo napreduje i pusta nove listove. Javanska mahovina (Vesicularia dubyana) i richija (Riccia fluitans) se polako sire po akvarijumu.
RIBE Par ramireza u akvarijumu koji se mrestio dva dana od kako sam ih doneo, zenka ramireza koja je sama polozila ikru u filteru i dva malecka koridorusa (Koji ce uskoro da lete napolje).
VODA Sneznica (dobijena topljenjem snega) DH verovatno 1-2, pH=7, T=26-29C
ZAKLJUCAK Suvise jako svetlo i dosta hrane je pogodovalo razvoju algi. Smanjenje svetla, meksa i kiselija voda su pogodovale biljkama a rast algi je zaustavljen
PS Ala sam se ja raspisao 
__________________ Cira
It's nice to be important but it's more important to be nice.
|