Posto sam kupio polovan akvarijum sa vecinom potrebne opreme poceo sam se polako upoznavati sa tajnama akvaristike, danas sam ga detaljno ocistio i dezinfikovao, a u narednim danima sam planirao napraviti podlogu, napuniti vodom i ubaciti koju biljku...Akvarijum je dimenzija 65x30x40(v), ima za sada krov sa jednom neonkom od mislim 18w, unutrasnji atmanov filter kapaciteta 500 l/h, grijac i vazdusna pumpa. U skorije vrijeme planiram umjesto ovog unutrasnjeg napraviti spoljasnji stakleni filter..Gledao sam u rubrici uradi sam kako napraviti podlogu, i odlucio da napravim sledece 2,5 cm mešavine baštenske zemlje i
rastresitog treseta i na to 2,5 cm običnih 2-3 millimeter
krupnog akvarijumskog šljunka, a po potrebi bi stavljao kuglice gline ispod korijena zasadjenih biljaka. Zanima me slijedece, da li je ovakva podloga dobra ( planiram imati relativno bogat akvarijum sa biljem ) i da li ce on odgovarati buducim ribicama koje budem nabavio ( za sada nisam odlucio koje i koliko ribica cu da nabavim ).Takodje, zanima me koje mi biljke preporucujete?
Član od: 19.11.2009 Srbija, Pančevo Poruka: 231 Pol: Muški
Poslato: 07.02.2011 u 00:11 | IP Prijavljen
Mnogo je 2,5cm zemlje. Ako budes sa takvom podlogom zabo samo par biljcica, uz tu jednu neonku naprabices pravi bum sa algama. Dok ne napunis akvarijum bolje ti je da odmah pojacas osvetljenje. Stavi jos jednu neonku i jos dve stedljive sijalice. Pokusaj da nabavis philips aquarel i stedljive philips tornado. Da sam na tvom mestu poceo bih sa nesto inertnijom podlogom. Umesto eksperimenta sa zemljom probaj da stavis samo kvarcni ili neki drugi pesak(taj 2-3mm je odlican) 3cm sloj napred i 4-5cm u zadnjem delu AQ. Kuglice gline ti ne znace skoro nista kod korena. Po meni bi bilo pametno da obidjes poljoprivredne apoteke i potrazis Osmocote. To je vestacko djubrivo u kuglicama koje se otapa i do sest meseci. Taj osmocote mozes da stavis u manjoj kolicini kod korena biljke. Pocni sa manje zahtevnim biljcicama.
Znaci ubacim pjesak u potrebnoj kolicini i u njega zasadim bilje..Gledacu onda da uzmem neko manje zahtjevno bilje ali sa druge strane gledacu onda i neke preparate da obezbjedim kako bi stvorio koliko toliko povoljne uslove za rast tih biljaka..
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama