Član od: 15.09.2009 Srbija, Niš Poruka: 92 Pol: Muški
Poslato: 01.11.2010 u 00:10 | IP Prijavljen
zadnja tri dana sam dosta citao po forumu o ovim racicima, i uopste o zivoj hrani. neki ce u startu reci da ziva hrana nije preporucljiva zbog bakterija, ali na istom ovom forumu sam procitao da ovi racici izmedju ostalog, jedu i bakterije i otpade i kao takvi ucestvuju u filtraciji.
imam japanku koja je pre mesec dana prvi put bacila ikru, od tada ne. uz nju su i dva muzjaka, jedan je teleskop crni, a drugi je klasican zlatno-crvenkaste boje (sta cu kad ne znam tacan naziv). ishrana im je raznovrsna: lisnata hrana, lisnata za pojacavanje boja, suseni tubifex, crvena pahulje za diskuse, granule spiruline i smoki.
pored njih imam i skalare pet komada, mlade. imam ih mesec i po i vec se primecuje ralika u rastu. ne znam tacno koliko meseca imaju, jedan je npr od usta do kraja repa 6,5cm.
da napomenem, ove ribice nisu zajedno u akvarijumu, odvojene su. tu su naravno u oba aq koridorasi.
ono sto ja zelim, jeste da im pored gore pomenute ishrane, ubacim i zivu hranu kako bi jos bolje napredovale, a na forumu sam citao kako drinski lipljan koji za ishranu koristi ove racice sazreva i raste nenormalno brzo i premasuje lipljane iz ostalih reka.
danas je bio lep dan, zadnji u oktobru i resio sam da odem do Niske Banje, da posetim njene potoke, da vidim ima li necega. moji sugradjani akvaristi znaju da gore postoji potok tople banjske vode (topla i zimi) i u njemu se nalaze tzv slajeri. drugi potok je klasican potok, sa klenovima, krkusama itd. zadrzao sam se na toploj vodi jer sam spazio i par maticnih slajera koje sam hteo da uhvatim.
dok sam njih jurio, prilikom vadjenja mrezice primetio sam nesto sto bi moglo da lici na Gammarusa. posto sam tu zivuljku dugu par mm prikupio iz trave, odlucio sam da nastavim sa cesljanjem tog zbuna i na kraju za nekih 30min prikupio oko 50kom potencijalnih racica. uglavnom su oko 8-10mm. odgovaraju opisu-sa jasnom deobom tela, nogama, glavom sa antenama, po boku spljosteni, savijeni... slikao sam jednog pa cu postaviti sliku ako se snadjem.
eh sad, obzirom da je post vec dosta dug a jos nisam zavrsio , zanima me kako da ih serviram ribicama? i da li rizikujem neku povredu s njima jer su racici i imaju ljusturu?
pazljivo sam gledao, bacio sam par komada za probu. prvo seckane a onda cele. seckane su i skalari i japanke pojeli bez problema. a onda celi. japanke kao svinje medju ribama su ih progutale odmah i drobile (ili kako li vec jedu) a skalari su u par zalogaja-na prvo uzimanje su ih odmah izbacivali a onda u zavisnosti od velicine racica na drugi i treci griz definitivno pojeli. narocito skalari kidisu na njih.
zanima me i da li mogu i japankama da ih dajem bez neke bojazni da ce da nastradaju? i da li mogu vise njih slobodno da ubacim u akvarijum jer sam procitao da mogu biti i veoma korisni stanovnici?
Član od: 05.10.2004 Srbija, Beograd Poruka: 37 Pol: Muški
Poslato: 01.11.2010 u 16:45 | IP Prijavljen
Posto tvoji gamarusi zive u potoku gde ima ribe mislim da rizikujes da ubacis neku bolest sa njima.Ako svoje ribe ne zarazis,slobodno nastavi sa hranjenjem...
Član od: 09.01.2010 Republika Srpska, Banja Luka Poruka: 287 Pol: Muški
Poslato: 01.11.2010 u 17:44 | IP Prijavljen
A ako ih zarazi, šta će onda??????
Ja nebi rizikovao, druže daješ im toliko raznovrsnu haranu da
čak i nema potrebe da im daješ živu.
Ili uzmi kišnih glista prokuvaj ih i onda im daj, i nema bojazni
od bolesti, a japanke ih strašno vole a primjetio sam da i btže
rastu od njih.
Pozzz:.
Poslato: 01.11.2010 u 18:12 | IP Prijavljen
strepnja od zaraze je uvek prisutna. ono sto me tesi jeste cinjenica da sam i ranije hvatao ribice u tom potoku i ubacivao ih u aq. cak su i svi moji koridorasi i ta zenka japanka bili sa tim ribicama. njih sam posle odredjenog vremena poklonio, a ove moje evo vec godinu dana kako ih imam i da kucnem u drvo, nikakav problem nisam imao-ali bas nikakav. inace, imam zaseban aq, pa ih tu prvo pustim kroz par voda i malo ubacim so i to je sve od preventive.
treba da napomenem da je potok, odnosno deo potoka gde se nalaze racici 15m duzine, jer se u nastavku spaja sa drugim. ta voda, gde zive racici, je izvorska i potocic nastaje od cesme sa pitkom vodom. ranijih godina je to bila atrakcija jer je ribica bilo toliko da se nije videlo dno.
"zasejao" sam i gliste koje su mi ostale od pecanja u posebnoj kutiji od drveta. mislim da su to kalifornijske jer su sve crvene, i malo spljostene. hranim ih kukurznim brasnom, otpalim liscem, odrzavam vlaznost zemlje i ocekujem da se razmnoze. onda krece i ishrana njima.
naravno, nije nikakav problem kupiti ih u radnji za pecanje, 30din, ali moram da vidim da li mogu da ih gajim, da osetim tu draz
Poslato: 01.11.2010 u 18:16 | IP Prijavljen
ako sve bude kako treba (pupupu) i ispostavi se da ribice stvarno napreduju bolje sa tim racicima, otkricu tajnu mesta i hvatanja pa ko voli nek izvoli na prolece.
Član od: 09.01.2010 Republika Srpska, Banja Luka Poruka: 287 Pol: Muški
Poslato: 01.11.2010 u 21:56 | IP Prijavljen
Dobro je, nisi pohlepan. A gliste je lako razmnožiti, ja sam
uspio i ima ih koliko hoćeš, uspjećeš i ti..
Meni je sad izazov dobiti larve komaraca dosad mi nije
uspijevalo, i to je jako ukusna hrana za ribe.
Pozz.
Poslato: 01.11.2010 u 23:04 | IP Prijavljen
uffff, ne znam da li je moguce sad kad je hladno naci larve leto je idealno, sve sto ti treba je neka veca kanta, npr od disperzije. ostavi je napolju u dvoristu, sacekaj par dana i imaces ih koliko hoces. ja sam ovog leta imao dosta, i to crvene larve, ali sam bio lenj i mrzelo me da ih skupljam i cistim. to je najbolji nacin, drugi, prljaviji je da obidjes neku baru ili bilo koju stajacicu i odatle da ih vadis. srecno
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama