Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 85
Gostiju: 85
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4346
Najnoviji korisnik foruma: Stole75
Najviše poseta: 316
Dana: 11.03.2017
Članova [0], Gostiju [309]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku test
Autor: Srle
Forum: Ostalo

Poslata: 19.11.2017 u: 10:47

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26

Vidi zadnju poruku Bela tetra napada crny
Autor: Dario
Forum: Ribe

Poslata: 18.08.2016 u: 19:17

Vidi zadnju poruku problem spoljasnji filter
Autor: Dario
Forum: Ostalo

Poslata: 18.08.2016 u: 19:01

Vidi zadnju poruku Gupike i borac....
Autor: Blacky
Forum: Ribe

Poslata: 23.06.2016 u: 20:58


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Ostalo
 Akvaristika » Ostalo
Tema Naslov: Opasnosti morske akvaristike Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Diabolique
Član


Član

Član od: 08.01.2006
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 69
Pol: Muški
Poslato: 30.05.2010 u 04:17 | IP Prijavljen Citiraj Diabolique

Upravo čitam o trovanjima koje mogu da izazovu korali.

1. Otvorena rana i morska akvaristika ne idu zajedno. U slučaju da se posečete OBAVEZNO izvadite ruke iz akvarijuma,
2. Kada razmnožavate polipe OBAVEZNO nosite zaštitne naočare.
3. Posle radova u akvarijumu OBAVEZNO perite ruke.
...
Da ne bih smarao sa lošim prepričavanjem, evo nekih citata.


Palytoxin, the neurotoxin fi rst isolated from Palythoa toxica, is said to
be the most toxic organic substance known. A complex molecule with
a chemical formula of C129H223N3O54, palytoxin has been estimated to
be lethal to humans in dosages of as small as 4 micrograms. Note that
a single crystal of table salt weighs approximately 65 micrograms!
Palytoxin disrupts the ability of cell membranes to control ion flow. The heart muscle is particularly sensitive and poisoning results in constriction of the blood vessels of the heart and lungs. Additionally, the toxin causes rupture of red blood cells. Symptoms of palytoxin exposure include chest pains, breathing diffi culties, racing pulse, and unstable blood pressure. Death can occur within minutes after poisoning. One recommended antidote is papverine injected directly into the heart.If you happen to go into the ER at around 2 am and start talking about reading on MichiganReefers and you are pregnant and palythoa toxin. You may find they hear only the words, pregnant, REEFER and toxin. I've never been escorted to pee in a cup so fast in my life! Needless to say no one had a clue what palythoa toxin was and they had to google it and came up with that I should be dead blah blah blah. I was given some fluids, an ultrasound, a slew of blood and urine tests, an IV and I was sent on my way with strict instructions to stay out of my tank.
Long story short I feel like death but the baby is fine which is all I was concerned with to begin with. I guess I'm either going to need to invest in some gloves or teach the hubby to frag. *sigh*
At some point yesterday I managed to cut myself. I don't think it was when I was fragging. However, that is when I noticed it. As I did some last minute fragging into some paly rocks for the swap I felt the powerful sting of saltwater and paly juice flow into the cut. I finished what I was doing, washed my hands with soap/water and went to bed.

This morning I woke up and the end of my finger was throbbing and burning. No problem, I put some neosporin on it and a bandaid, packed my frags and went off to the swap. Progressively through the day it felt worse. And from 3 o'clock to 5 o'clock, my red finger started to become streaks all the way up my arm. Leaving my joints in shear pain.

So, I went to urgent care tonight and they hooked me up to I.V. antibiotics for a half hour. I still have the IV contraption in my arm and need to go back tomorrow for more antibiotics. My finger looks like crap and feels even worse.

It's never good when the doc says "I hope this works". It was obvious she had to go look the situation up to determine the best treatment. And, I'm not sure what she was getting at when she asked whether I am right or left handed, I answer right (its on my left finger)....and she says "good". Hopefully, it isn't like "good, in case this doesn't work and becomes too infected to save."

I knew better than to continue working on the frags last night with an open cut. Truly a stupid move to not stop and clean the cut with alcohol and properly bandage it.

Link 1

Link 2

 

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Diabolique's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Diabolique
 
Rogus
Administrator
Avatar

Administrator

Član od: 15.10.2003
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3443
Pol: Muški
Poslato: 05.06.2010 u 14:04 | IP Prijavljen Citiraj Rogus

Plitoxin je neverovatna supstanca. Veći je broj razloga za takvu tvrdnju.

Prvo za njega je vezana vrlo zanimljiva legenda puna misterije, užasa, smrti i naknadne kazne. I to se delom može videti na stranici ka kojoj vodi link The legend, the molecule, the mechanism of Death.

Za one koji su dovoljno odvažni da malo čačnu po naučnoj literaturi evo i jedan sjajan kratki članak na linku iz arhive časopisa PNAS.

Palitoksin je supstanca molekulske mase od preko 2.5 kilograma po molu. Primera radi jedan mol NaCl, kuhinjske soli, teži oko 58 grama. Za one koji se ne sećaju, jedan mol bilo koje supstance je zapravo ona količina date supstance u kojoj se sadrži Avogadrov broj atoma/jona/molekula i to je u suštini jako veliki broj (6.022 x10^27). Kada dakle Avogadrov broj molekula kuhinjske soli rastvorimo u litru vode dobijamo ono što se u nauci zove jednomolarni rastvor natrijum hlorida (1M NaCl). Uobičajena stvar u laboratoriji, ali u životu se javlja ređe, jer je mnogo slaniji od valjane supe i sa gotovo dva puta više soli od morske vode. A zašto o tome uopšte pričamo. Zbog matematike i užasa koji sledi.

Ako našem litru 1M NaCl dodamo tačno 99.999.999 (devedesetdevet miliona devetstodevedesetdevet hiljada i devetstodevedesetdevet) litara vode dobijamo 100 miliona litara rastvora u kojem je koncentracija NaCl 1/10^8 u zapremini vode koja se može smestiti u sud solidne zapremine. Osnova suda bi recimo mogla biti 100x500 metara i zahtevala bi dubinu od 2 m. Ne znam da li ko ima toliki akvarijum ili bazen, ali sigurno je da bi samo vrlo skupa oprema utvrdila prisustvo kuhinjske soli u našem rastvoru. Ako bi se umesto 1M NaCl na isti način razblažio palitoksin koncentracije 1M dobila bi se baš ona koncentracija koja posle primene na ćelije ili tkivo izaziva ozbiljne i uglavnom trajne posledice koje na nivou organizma znače smrt.

Palitoksin deluje na ključni deo molekularne mašinerije koja održava jonski balans u ćelijama, svim ćelijama. U normalnim uslovima, membrane ćelije su slabo propusne za jone natrijuma čiji elektrohemijski gradijent (proizlazi iz razlika u koncentraciji jona sa dve strane mebrane i razdvajanju naelektrisanja na njenoj površini) je takav da natrijum ima težnju da ulazi u ćeliju. Višak natrijuma iz ćelije se izbacuje uz utrošak hemijski deponovane energije i istovremeno ubacivanje kalijumovih jona (u odnosu 3Na+ napolje/2K+ unutra/jedan molekul ATP-a preveden u ADP). Palitoksin ovaj jonski izmenjivač blokira pretvarajući ga u poru koja gubi svoju selektivnost i stohiometrijsku aktivnost dozvoljavajući pasivan tok katjona u skladu sa njihovim elektrohemijskim gradijentima. Osnovna posledica je promena razlike potencijala sa dve strane membrane koja ćelije čini nadražljivijim i sklonijim tome da obave svoje funkcije. Rezultati su uglavnom skupljanja muskulature krvnih sudova i disajnih puteva bez kontrole moždanih struktura i to već vodi ka medicinskim simptomima koje opisuju linkovi dati u ovoj temi.

Izuzetno je zanimljivo da palitoksin nije protein niti neki drugi biološki polimer, a ima toliku masu i tako složenu hemijsku strukturu. Još više može da nas začudi činjenica da je ova supstanca krajem '80-ih izgrađena hemijskim putem.

Jednom prilikom sam bio prilično grub prema svojim zoantusima, naravno imao sam i neke ranice, a čak i kad to nije slučaj petljenje sa kamenjem u morskom akvarijumu uvek pravi posekotine. Tek pošto sam završio setio sam se legende. Kasnije tog dana osećao sam blagu glavobolju i javio mi se utisak da imam blage bolove u grudima i otežano dišem. Seo sam za računar i proverio listu uobičajenih simptoma. Onda sam se setio da sam se posle završetka sređivanja setio legende i kazao sam sebi dosta umišljanja. Čudna je psiha ljudska, ali uglavnom se preživi, ako doza nije preterana.

Za palitoksin je poznato da izaziva smrtnost u 50% tretiranih miševa sa koncentracijom od 100ng/kg telesne težine. Ako se to usvoji kao mera za sisare odnosno ljude, svaki drugi čovek težine 100 kg morao bi intravenski da primi 10 mikrograma. Budući da često radim sa otrovima ovog tipa imam predstavu količine, ali me mrzi da ozbiljnije računam. Ipak cenim da kolika god da je proizvodnja odnosno koncentracija neke prirodne supstance koja nastaje u našem akvarijumu uz neko uobičajeno vreme izlaganja nikako ne može da dođe do akumuliranja dovoljne količine u našem telu da bi stvar mogla biti ozbiljna. Svakako to ne znači da ne treba biti pažljiv u radu i da nije poželjno koristiti zaštitu.

No nije opasnost od palitoksina jedina ružna posledica bavljenja morskom akvaristikom. Mogućnost zaraze nekim mikroorganizmima mene je uvek više plašila. Koga zanima može da potraži teme sa ključnom reči Mycobacterium marinum, ali vreme je za ručak pa i vama želim da ostatak dana potrošite na prijatnije teme.


 

Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Rogus's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Rogus Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Rogus
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2188 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2