Autor |
|
Pedjasladja Član

Član od: 22.09.2009
Srbija, Beograd Poruka: 33 Pol: Muški
|
Poslato: 22.09.2009 u 23:33 | IP Prijavljen
|
|
|
Pozdrav svima. Moja draga i ja smo izvukli iz podruma danas akvarijum kako bi smo ga oformili. Potpuno smo novi u ovome tako da moramo da krenemo iz pocetka. Akvarijum je dimenzija 60x30x30 (54 litre) i taman nam je toliki dovoljan jer nemamo uslova za veci. U njemu smo vec imali kvarcni pesak, kamenje, drvo.. Sve smo lepo prokuvali i poredjali u akvarijumu. Nalili smo vodu. Otisli smo do radnje da kupimo pratecu opremu. U svakoj su nam predlagali za filter da kupimo Atman i taj smo na kraju i kupili - Atman At-F102. Rekose nam da je taj dovoljan za ovu litrazu. Medjutim, procitao sam da voda treba da odstoji jedno vreme zbog hlora i da za to vreme moze da joj radi filter, tako smo i uradili. Potopili smo filter u vodu i pustili ga da radi. Uz njega smo dobili i neko crevce jer taj filter moze u isto vreme da bude i pumpa. Medjutim, taj vazduh strasno jako ulazi u akvarijum da je to ludo. Na kraju creva koji je napolju postoji kao neki podesivac za kolicinu vazduha medjutim potpuno je neupotrebljiv jer sta god uradis kolicina vazduha se ne menja. A uz sve to se podigla taaaakva prasina da to nije bilo normalno. Pomislio sam da imamo ribice unutra tacno se ne bi lepo videle koliko se cuda podiglo. Pa gde smo pogresili? Neko mi rece da je to zbog peska jer posle prokuvavanja ga nismo procedili kroz najlon carapu..I drugo, filter UOPSTE nije besuman kako pise na pakovanju vec zvrnda nekako..hm..mozda se i naviknemo na to. Posto smo skinuli crevce za vazduh sada ne dize toliku prasinu i naravno nema ulaska vazduha. Znaci sada moramo da kupimo pumpu. Kakvu predlazete? Grejac? Kakav? Sa termostatom? Jooooj znam da smo dosadni sada ali smo u haosu. Ja sam se straaaaasno smorio kada sam video tu prasincinu jer ni u cijem aq nisam vide ni trun da ide kroz vodu...Posavetujte nas, molimo vas!!
|
Povratak na vrh strane  |
|
|
ExVrisak Zaslužni član

Član od: 26.01.2009
Srbija, Plandište Poruka: 638 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 01:46 | IP Prijavljen
|
|
|
Pumpa ti nije potrebna jer to sto ona stvara dobices obicnim talasanjem vode,sto se tice grejaca dovoljan je od 50 w sa termostatom,a sto se prasincine tice to ce filter resiti. Ja bih vam predlozio neku biljcicu da ubacite. Atman ne bi trebao da bude bucan osim ako nije dobro spakovan ili vam akvarijum stoji na cvrstoj povrsini bez stiropra pa se vibracije prenose na postolje. Filter stavite na jednu petinu duze strane i usmerite ga,ukoliko je moguce, vise ka blizoj kracoj strani pa ce strujanje biti manje. Srecno i ne zaboravite cikliranje,pa prve ribice za jedno dvve nedelje.
__________________ O Boze,jos samo par hiljada litara i smiricu se obecavam :-)
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 08:27 | IP Prijavljen
|
|
|
Cek, cek, cek..ne kontam kako nam ne treba pumpa? Pa jel ljudi stavljaju pumpu da im pravi baloncice samo ukrasa radi ili to daje kiseonik ribama? Evo nema sta nismo radili sa filterom a on se i dalje cuje..akvarijum je na stiroporu od 5cm tako da je svako vibriranje na toj osnovi nemoguce..mislili smo da kamencici vibrairaju, sve smo mulali, pomerali i nije..tek se onda setim da izvadim filter napolje i da ga upalim i on se CUJEEEEEE! ZNaci da je on definitivno..i stvarno iritira..E sad smo ga nekako okrenuli da duva u staklo tako da prasine u principu vise i nema onoliko..skoro pa je nema uopste..
OK, znaci da ne nasedam na fazone grejaca od 100w i tako to? Posadili smo biljcicu Kabombu, ako se ne varam da se tako zove..i nadamo se da ce se primiti..
|
|
|
ExVrisak Zaslužni član

Član od: 26.01.2009
Srbija, Plandište Poruka: 638 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 10:48 | IP Prijavljen
|
|
|
Ne stavlja se pumpa samo zbog baloncica,ali talasanje vode je u normalnim uslovima kada imas biljke i normalan broj riba sasvim dovoljno.Svaki atman se cuje kad nije u vodi. Pokusaj da ga otvoris i ponovo celog prepakujes,mozda nisu gumice koje rotor drze u centru dobro stavljene. Grejac od 50 w ti je sasvim dovoljan.
__________________ O Boze,jos samo par hiljada litara i smiricu se obecavam :-)
|
|
|
Djordje933 Član

Srbija, Čačak Poruka: 42 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 10:57 | IP Prijavljen
|
|
|
ako i dalje drci a ti kupi novi,ako mozes!
__________________ Niko mene ne zna slusati,
ko moj verni drugar usati,
za mnom ici i sanjariti,
a ne kvariti...
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 12:29 | IP Prijavljen
|
|
|
Filter zamenjen!! Zvao je tip iz radnje distributera koji mu je rekao da sam uzeo taj preeeeeejak filter za moju litrazu i da bi mi pravio virove po akvarijumu. E zato sam lepo uzeo neku drugu filter-pumpu, potopili je i fantazija!!!!!! Tisina..samo se baloncici cuju..extra..nema dizanja nikakve prasine jer je onaj filter bio prejak pa je vukao sve zivo.. Nego, od kako smo sipali vodu imamo one sitne baloncice po zidovima aq..kako se toga resiti i zbog cega su tu?
U radnji mi danas predlazu da ipak uzmem grejac od 100w jer ce on, kao brze dogrevati vodu..a od 50w nisam nigde nasao!!
|
|
|
Stevo.er Zaslužni član

teta Saveta :)
Član od: 11.03.2008
Srbija, Vrbas Poruka: 2275 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 13:55 | IP Prijavljen
|
|
|
Citiraj: Pedjasladja Nego, od kako smo sipali vodu imamo one sitne baloncice po zidovima aq..kako se toga resiti i zbog cega su tu?
U radnji mi danas predlazu da ipak uzmem grejac od 100w jer ce on, kao brze dogrevati vodu..a od 50w nisam nigde nasao!!
nestace oni sami od sebe neka te to ne zabrinjava. nisi nista spomenuo za osvetljenje?
__________________ Carpe diem
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 14:22 | IP Prijavljen
|
|
|
Pa ovaj akvarijum ima svoj poklopac, a na njemu nosac i neonku. MEdjutim, sumnjam da je ova neonka dobro resenje (akvarijum smo nasledili)..u pitanju je najobicnija OSRAM 15w neonka..
|
|
|
Blue Zaslužni član

Član od: 06.02.2003
Srbija Poruka: 800 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 16:00 | IP Prijavljen
|
|
|
Ne smeta sto je obicna, samo moze da bude malo za biljke, narocito za tu Cabombu. A grejac, 50W, 100W, sve jedno. Ovaj od 50W bi trebalo da bude fizicki manji, ali to nije pravilo.
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 18:19 | IP Prijavljen
|
|
|
Gledao sam cifre neonki i nema ispod 700din a trenutno mi je to puno..pa videcemo sta ce Cabomba da uradi..ionako znam da mnogi muku muce sa biljem..moja u nasem akvarijumu sigurno nece biti izuzetak..
Evo uzeli smo Atman grejac od 100w..ne znam koliko mu od prilike treba da ugreje vodu na oko 26C? Toliko sam ga natempirao..
|
|
|
Ciciban Član

Član od: 02.09.2008
Srbija, Beograd Poruka: 56 Pol: Ženski
|
Poslato: 23.09.2009 u 18:53 | IP Prijavljen
|
|
|
E, posto si kupio grejac kupi i termometar da proveris temperaturu vode. I ja imam Atmanov koji je natempiran na 24 a greje do 28. Nije to bas tako pouzdano. I naravno, srecan vam pocetak!
__________________ Strpljen spasen
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 19:18 | IP Prijavljen
|
|
|
Hvala vam svima!!! Sve kupili ,evo i dve gupike stigle!!! FANTAZIJA!!!
|
|
|
Pedjasladja Član

|
Poslato: 23.09.2009 u 19:25 | IP Prijavljen
|
|
|
Preko noci se iskljucuje samo svetlo ??? jel tako?????
|
|
|
Njezic025 Zaslužni član

Član od: 19.02.2009
Srbija, Odžaci Poruka: 148 Pol: Muški
|
Poslato: 23.09.2009 u 19:52 | IP Prijavljen
|
|
|
Ako misliš pod"samo svetlo"i ostalu opremu onda je odgovor da i nebi trebalo da ti je svetlo upaljeno duže od 12h
__________________ Mauzer
|
|
|