Član od: 15.10.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3443 Pol: Muški
Poslato: 17.08.2009 u 21:17 | IP Prijavljen
Mnogo je vode proslo Savom od susreta na Jalti, a mi još uvek nismo podelili ceo serijal knjiga koje je tom prilikom Boban_Nz ostavio. Izdavač je Tropical Fish Hobbyist, Publications, Inc. – te su sve knjige na engleskom jeziku, a izdate su sredinom devedesetih. Ideja o tome kako da se ti naslovi rasporede članovima je bilo, ali uglavnom ništa nije sprovedeno. Ako me sećanje ne vara TurinTurambar je dobio knjigu koja je bila posvećana akvarijumskom bilju. Neko (???) je dobio primerak posvećen ciklidima, a takođe nisam uspeo da nađem knjige o gajenju i mrestu sijamskih boraca i knjigu o gajenju živorodnih vrsta. Moguće je da su poslednje dve još uvek kod mene, zaturene na nekoj polici. Ako se ispostavi da je tako, dopuniću temu kad ih pronađem. Preostali su donji naslovi:
ANGELFISH – Keeping & Breeding them in Captivity. Braz Walker & Dr. Herbert R.Axelrod
CATFISH - Keeping & Breeding them in Captivity. Richard Geis.
PIRANHAS - Keeping & Breeding them in Captivity. Prof. Manolito Pinkguni.
Literatura je vrhunski napisana i ilustrovana i može služiti početnom upućivanju u biologiju i hobističko gajenje vrste.
Molim zainteresovane da mi pošalju PP ili ovde ostave link ka temi/temama koje pokazuju njihovo interesovanje ili neko postignuće (interesovanje za gajenje određenih vrsta, mrest, sređen biotop...) u vezi sa naslovom koji žele. Naknadno ćemo objaviti ko će dobiti koju knjigu, kako im se ne bi zaturio trag, odnosno sa nadom da će i drugi članovi moći da posude knjige od novih vlasnika.
(@ momci koji znaju o čemu govorim - nije baš iste večeri kao što sam obećao, ali tek večeras svatih da su većnici grada Rume narodu dali virajles. Nikad do sada nisam pisao temu iz parka .)
Član od: 14.09.2007 Srbija, Novi Sad Poruka: 775 Pol: Muški
Poslato: 18.08.2009 u 10:32 | IP Prijavljen
e da nije ona o akvarijumskom bilju otišla dobro bi se potrudio da je zaslužim jer me takva literatura interesuje.... za ostale nemam nameru da se prijavljujem jer mi ne trebaju i ne bi bilo uredu... pozdrav i puno sreće onima koji konkurišu za knjige...
Član od: 18.07.2009 Srbija, Beograd Poruka: 27 Pol: Ženski
Poslato: 23.08.2009 u 09:38 | IP Prijavljen
zanimale bi me pirane.Prvi put sam sa njima imala kontakt u
zoo-vrtu i veoma su mi se svidele,ali o njima ni reci od
prodavca. Nije zeleo da mi pruzi ni jednu informaciju,osim:"to
nije za vas".E,pa ...ja imam zelju da ih gajim
Poslato: 23.08.2009 u 21:16 | IP Prijavljen
Pronašao sam i ostale knjige. Celokupni spisak sada je sledeći:
ANGELFISH – Keeping & Breeding them in Captivity. Braz Walker & Dr. Herbert R.Axelrod
MOLLIES – Keeping & Breeding them in Captivity. Spencer Glass
SWORDTAILS - Keeping & Breeding them in Captivity. Dr. Herbert R.Axelrod & Dr. Myron Gordon.
Siamese Fighting Fish - Care-Breeding-Combat-Raising-Varieties-Diseases. Gene Wolfsheimer
CATFISH - Keeping & Breeding them in Captivity. Richard Geis.
PIRANHAS - Keeping & Breeding them in Captivity. Prof. Manolito Pinkguni.
Za sada su dve poslednje knjige sa spiska zatražene od mene. Sve ostalo je još uvek dostupno.
Molim zainteresovane da mi kroz PP pošalju ili ovde ostave link ka temi/temama koje pokazuju njihovo interesovanje ili neko postignuće (interesovanje za gajenje određenih vrsta, mrest, sređen biotop...) u vezi sa naslovom koji žele.
Naknadno ćemo objaviti ko će dobiti koju knjigu, kako im se ne bi zaturio trag, odnosno sa nadom da će i drugi članovi moći da posude knjige od novih vlasnika.
Član od: 20.11.2007 Crna Gora, Podgorica Poruka: 781 Pol: Ženski
Poslato: 24.08.2009 u 13:53 | IP Prijavljen
Ja bi rado uzela nesto o sijamskim borcima jer me njihov uzgoj jako zanima ( a ovde sam nasla samo uopstene enciklopedije o svim vrstama koje i nisu bas detaljne), ali pretpostavljam da je van Srbije isporuka na ,,malo sutra" sistemu.
__________________ Ko s djavolom tikve sadi, studira biologiju...
Član od: 16.12.2008 Srbija, Vranje Poruka: 473 Pol: Muški
Poslato: 25.08.2009 u 14:16 | IP Prijavljen
Xiphophorus helleri - maconosa
Jedna od najrasprostranjenijih zivorotki u akvarijumima sirom sveta je ksifo.U prirodi naseljavaju juzni Meksiko i Gvatemalu,a u Evropu je donet 1907 godine.Muzjaci dosezu 8 do 10,ne racunajuci "mac",a zenke oko 12cm duzine.Muzjaci,dakle,imaju upadljiv droduzetak,u obliku maca,na donjoj ivici repnog peraja,po kome se lako razlikuju od zenki i po dobili svoje domace ime.Kod ove vrste se ponekad pojavljuje polna transformacija plodnih zenki u plodne muzjake.Obrnuta transformacija do sada nije zabelezena.
Prirodna populacija je zelenkasto krem boje,ali je u zarobljenistvu mnogo radjeno na njoj,pa postoje brojni varijateti.Varijateti se razlikuju kako po boji tako i po obliku peraja.Prema boji najpoznatiji su:zeleni ksifo,crveni ksifo,rubin,albino,zlatni,plavi,berliner,toksido.
Voda za njih treba da je sveza,sa neutralnom ili slabo baznom reakcijom,temperature 20-24C ,a dodavanje kuhinjske soli godi ribama.Potpuno odrasle zenke mogu okotiti i do 200 mladih.Interval izmedju dva mresta je oko 5 nedelja.Od maja do septembra mladi se mogu u otvorenim bazenima gde veoma brzo rastu.Ne biraju hranu,a dobro im je nuditi i biljne obroke kao kod molija.
Poslato: 26.08.2009 u 13:05 | IP Prijavljen
Nije bilo neke navale. Takođe većina ne čita pažljivo, pa je sve potrajalo duže nego što sam se nadao. Naravno na kraju nije bilo po mome, ali hajde da podelimo knjige, pa da nekom i koriste.
Dakle ovako stoje stvari:
ANGELFISH – n.ekv
MOLLIES – Ilija 92
SWORDTAILS - KlincaVR
Siamese Fighting Fish - Molamola (Srecansd se takođe prijavio za ovu knjigu. Predložio bih, ako se slažete, da prvo Srecansd dobije knjigu na čitanje, te da je onda pošalje/preda u ruke Molamole. Nadam se da vas dvoje možete to da ugovorite.)
CATFISH - Anabb
PIRANHAS - Stefke
Čestitam osvajačima i podsećam one čije kontakte nemam da mi jave kako da im pošaljem knjige.
Poslato: 16.09.2009 u 20:36 | IP Prijavljen
Prošlo je tri nedelje od moje poslednje poruke u ovoj temi. Sve knjige su poslate ili su na putu ka dobitnicima osim poslednje sa liste. Stefke ne odgovara na privatne poruke niti na mail koji je u našoj bazi.
Ako ima neko drugi zainteresovan za ovu knjigu neka se javi...
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama