Aktivne temeAktivne teme  Prikaži spisak članova forumaSpisak članova  Pretraga forumaPretraga  PomoćPomoć
  RegistracijaRegistracija  PrijavaPrijava
 
Navigacija na sajtu

Statistika
Osoba na sajtu: 39
Gostiju: 39
Robota: 0
Članova: 0
Broj članova: 4346
Najnoviji korisnik foruma: Stole75
Najviše poseta: 316
Dana: 11.03.2017
Članova [0], Gostiju [309]

Poslednjih 10 poruka
Vidi zadnju poruku Skalari - mrest - pitanje
Autor: Vedry
Forum: Ribe - Mrest

Poslata: 24.05.2020 u: 13:10

Vidi zadnju poruku Šta još od životinja imate?
Autor: Milos87popovic
Forum: Ostale životinje

Poslata: 14.10.2019 u: 12:01

Vidi zadnju poruku zamena vode
Autor: Luna5
Forum: Voda

Poslata: 21.02.2019 u: 16:25

Vidi zadnju poruku Preporuka biljaka za novi akvarijum
Autor: Dario
Forum: Biljke

Poslata: 05.08.2018 u: 10:22

Vidi zadnju poruku test
Autor: Srle
Forum: Ostalo

Poslata: 19.11.2017 u: 10:47

Vidi zadnju poruku Poklanjam 2 akvarijuma
Autor: dr Bouz
Forum: Ostalo

Poslata: 09.09.2017 u: 12:17

Vidi zadnju poruku Projekat prvog ciklidnog akvarijuma
Autor: Nikouro
Forum: Ribe - Ciklidi

Poslata: 23.04.2017 u: 22:26

Vidi zadnju poruku Bela tetra napada crny
Autor: Dario
Forum: Ribe

Poslata: 18.08.2016 u: 19:17

Vidi zadnju poruku problem spoljasnji filter
Autor: Dario
Forum: Ostalo

Poslata: 18.08.2016 u: 19:01

Vidi zadnju poruku Gupike i borac....
Autor: Blacky
Forum: Ribe

Poslata: 23.06.2016 u: 20:58


Traži
 
Web www.akvaristika.org

AdSense

   
Bolesti riba
 Akvaristika » Bolesti riba
Tema Naslov: Dijagnosticka karta! Pošalji odgovorDodaj temu
Skok na forum  
Autor
Poruka Predhodna tema | Sledeća tema 
Molamola
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
Nevidjena pitanja

Član od: 20.11.2007
National Flag of Crna Gora Crna Gora, Podgorica
Poruka: 781
Pol: Ženski
Poslato: 08.05.2009 u 16:08 | IP Prijavljen Citiraj Molamola

 Evo jedne dijagnosticke karte za koju se  nadam da ce dobro da posluži novajlijama, ali i iskusnijim akvaristima.

 UOPŠTENO:

 Bakterijska oboljenja: mirovanje, gubitak boje, oštecena peraja, naduveno tijelo, zamucene oci, otvorene rane, abcesi (potkožni cirevi), crvenilo na koži i upala, crvene pruge na tijelu, oboljenja peraja ili unutrašnjih organa, ispupcene oci, teškoce u disanju.

 Gljivicna oboljenja (cesto kao sekundarno oboljenje uz neku drugu bolest): uznemireno plivanje, trzaji, ceškanje, vidljive paperjaste pufne na koži, ocima ili ustima.

 Paraziti: mirnoca, gubitak apetita, suvišno lucenje sluzi ili bijeli film na koži, vidljive tacke ili crvi, ubrzano disanje, ceškanje.

 ZA DIJAGNOZU OVO NIJE DOVOLJNO! SLIJEDE SIMPTOMI SVIH BOLESTI I LIJECENJE!

 Kolumnaris, cotton wool – sivo-bijeli film na koži kasnije paperjaste grudvice, oštecenja na perajima, žute do sive mrlje na škrgama, tkivo na glavi može biti uništeno. Lijecenje: mora se tretirati odmah sa lijekom na bazi antibiotika, vrlo je zarazno pa se tretira cijeli akvarijum, a dezinfikuje se sve što dolazi u dodir sa vodom (mrežica, crijevo za usisavanje podloge itd.)

 Korneobakterioza – otok glave i ispupcene oci. Lijecenje: lijekovi na bazi antibiotika, posebno dobre rezultate daje tetraciklin i penicilin.

 Driopsy, Bloat, Trbušna vodenica -  Napomena: može biti uzrok unutrašnje bakterijske infekcije ako se otok javi naglo, ako se otok razvija sporo može biti zbog tumora u tijelu ribe! Otok stomaka, krljušti oko otoka su nakostriješene (podignute) Lijecenje: teško, preporucuje se 1/8 cajne kašicice epson soli na svakih 19 l i pratiti dve nedelje. Uz to posmatrati da li ima simptoma bakterijskog ili parazitskog oboljenja.

 Truljenje peraja – oštecenja na perajima, peraja se raspadaju, nekad se javlja bijeli rub oko oštecenja, raspadanje brzo napreduje. Lijecenje: provjeriti prvo pH, ako je u redu, lijecenje lijekovima na bazi antibiotika.

 Tuberkuloza – mirnoca, gubitak boje i apetita, riba mrša, na koži se javljaju razni defekti (otvorene rane, apcesi, potkožna crvenila, jake pigmentacije), može napasti skelet kada dolazi do jakog deformisanja tijela i oteklina abdomena. Lijecenje: u ranim fazama mogu pomoci lijekovi protiv tuberkuloze za ljude. Jako zarazno oboljenje pa treba dezinfikovati sve što dolazi u dodir sa vodom i ribom. Treba dobro oprati rukee jer može izazvati kožna oboljenja!

 Miksobakterioza (rijetka) – nesmireno plivanje, otok tijela, crne fleke na tijelu ili perajima. Lijecenje: nema poznatog lijeka, možda da se proba sa FMC-om.

 Septikemija – tromost, nedostatak apetita, oštecenje peraja, gubitak boje a pojava crvenila, ispupcene oci, skupljena peraja. Lijecenje: antibiotici koji se daju preko hrane.
 
 Katarakta – bijela ili siva gljivica na oku (kao film ili paperjasto). Lijecenje: lijekovi na bazi fungicida.

 Gljivicno oboljenje usta i tijela – bijeli do sivi dijelovi na tijelu koji slice vati, pojacano lucenje sluzi. Lijecenje: lijekovi na bazi fungicida, bolje ako se direktno nanose na oboljela mjesta.

 Saprolegnija – bijele paperjaste pufne na perajima, koži ili ustima. Javlja se cesto na mjestima povreda. Lijecenje: lijekovi na bazi fungicida i obavezna provjera da li ima još neko oboljenje.

 Crv sidro – mali crvi vidljivi na koži ili ukopani u kožu ribe jednim krajem koji visi kao koncic. Lijecenje: lijekovi za kožne parazite.

 Hilodonela – plavicasti do bijeli film na koži, disanje sa naporom zbog oštecenja škrga, koža se ljušti. Lijecenje: slana kupka.

 Kopepode – misli se na parazitske vrste, gubitak težine i otežano disanje. Lijecenje: lijekovi za spoljašnje parazite uz dodatak nekog od fungicidnih lijekova jer cesto gljivice prate ovo oboljenje.

 Kostija – bijeli fim na razlicitim dijelovima tijela, nepravilno plivanje, ceškanje, skupljena peraja, dodajem da se bijeli film može javiti i na krajevima peraja i u kasnijim stadijumima guli se koža. Lijecenje: mora biti brzo, podici temperaturu vode i koristiti lijekove za spoljne parazite. Slana kupka nekad može biti lijek ili se koristiti kao pomoc.

 Krvni flagelati, riblja bolest spavanja (rijetka) – gubitak težine, nepravilno plivanje, riba generalno izgleda jako slaba, cesto prati oboljenje ,,pijavice". Lijecenje: slane kupke za ,,pijavice", ali za flagelate nema lijeka.

 Girodaktilus – tromost, plivanje u trzajima, lezije na koži koje podsjecaju na paukovu mrežu, gubitak boje, crvenilo na perajima, peraja koja vise, oštecenja peraja. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite.

 Heksamitija, rupa u glavi (cešca kod cihlida) – gubitak apetita, guitak težine, male rupe ili jame koje se otvaraju na glavi, jame izgledaju kao da se ispod kože gubi tkivo. Lijecenje: lijek namijenjen za ovu bolest.

 Ihtioftirijaza, ich, bijele tacke (cesta) – ceškanje, bijeli cvorici, kao da je riba posuta solju, pocinju da se javljaju najcešce na glavi, pa se šire na ostatak tijela, ubrzano disanje, može se javiti zamucenje ociju i peraja. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite, slane kupke pomažu, povecati temperaturu, zamraciti akvarijum.

 ,,Pijavice" – ceškanje, mali crvici vise sa tijela. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite i slane kupke.

 Vaši – Ceškanje, vidljivi paraziti na koži zelene do braon boje. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite.

 Bolest neonki i tetri (obolijevaju i barbusi!) – nepravilno nesmireno plivanje, gubitak težine i boje. Lijecenje: teško, koristiti lijekove za gram negativne bakterije ili sa nidiksickom kiselinom kao aktivnim sastojkom.

 Oodijum – strelovito plivanje, male žute do bijele tackice kao zrnca brašna. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite najbolje namjenski lijek za oodijum.

 Trihodina (u 90% slucajeva samo u slatkovodnim akvarijumima) – koža ima mutnu prevlaku, crveni pecati na koži gdje su ujedi parazita. Lijecenje: slana kupka.

 Trovanje amonijakom – o ovome u postu ,,Bolest novih akvarijuma" jer ima dosta toga da se kaže.

 Crne tacke – male crne pjege na perajima i tijelu, nekad ceškanje. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite. Crne tacke tj ciste parazita mogu ostati i poslije lijecenja.

 Zamucenje oka – mutno jedno ili oba oka. Lijecenje: prvo provjeriti da li riba ima somotsku bolest, bijele tacke ili tuberkulozu. Lijekovi na bazi antibiotika.

 Zatvor – iz analnog otvora viri feces ili nit sluzi, otok stomaka, tromost, nezainteresovanost za hranu, plivanje uz gubitak ravnoteže. Lijecenje: ne hraniti ribe 2-3 dana, poslije nastaviti ishranu ali uvesti raznolikost kao što je živa hrana i ona na bazi bilja.

 Riblje boginje – pocinje kao male bijele tacke koje zatim rastu i javljaju se jace pigmentacije kroz kožu. Lijecenje: nema lijeka, važno je da se popravi kvalitet vode i tako održava, a bolest ce sama nestati poslije 11-12 nedelja.

 Uvrtanje ribljeg mjehura – plivanje jako otežano, riba pliva izvrnuto, pluta na površini, riba može biti na dnu i nemože ili jedva izroni, ne treba ovo miješati sa uklještenjem ribljeg mjehura. Lijecenje: provjeriti da li je uzrok neko drugo oboljenje, posebno unutrašnji paraziti. Vazduh iz mjehura može odstraniti veterinar i to hirurškim putem ako je riba velika. Desi se da prode samo.

 Upale – nagla pojava abnormalnog ponašanja, crvenilo na ili u koži. Lijecenje: lijekovi na bazi antibiotika.

 Pop-eye, egzoftalamia, ispupceno oko – ispupceno jedno ili oba oka. Lijecenje: provjeriti da li ima još neko bakterijsko ili parazitsko oboljenje, koristiti terapiju i za parazite i antibiotike. Može se javiti kao posljedica jako loših uslova u akvarijumu ili zbog velikog temperaturnog stresa.

 Uklještenje ribljeg mjehura – riba se bori da bi plivala, može da pluta na površini pri cemu je glava usmjerena ka dole, teško izranjaju, nemaju ravnotežu, može se javiti i poslije prejedanja. Lijecenje: prestati sa hranjenjem 3-4 dana, ako simptomi ostanu hraniti ribu malom kolicinom svježeg spanaca ili zelenog graška bez ljuske, ovo ce djelovati kao laksativ.

 Tumori – otok ili ispupcenja na ribi ako su unutrašnji, riba se ponaša normalno a cini se kao da nešto pritiska iznutra kao da ce probiti kožu, ako su vanjski vide se kako rastu na koži. Lijecenje: nema ga, ako su tumori na tireoidnoj žlijezdi veterinar ce objasniti lijecenje jodom.

 Cirevi – tromost, gubitak apetita, otvorene rane sa crvenim ili oteklim ivicama, moguce raspadanje peraja. Lijecenje: lijekovi na bazi antibiotika. Paziti na pojavu gljivica.

 Velvet, somotska bolest – ceškanje, male zlataste do bijele tackice kao da je na ribi prašina, gubitak boje i težine, otežano disanje zbog oštecenja kože, u naprednim slucajevima guli se koža. Lijecenje: lijekovi za spoljne parazite.

 Kapilarija – gubitak apetita, rijetko ceškanje, sluzav bjelicast izmet u obliku niti se vuce za ribom, nekad toliko dug da se prilikom plivanja obmotava oko ribe. Lijecenje: lijekovi za unutrašnje parazite.

 NAPOMENA!!! Kada se govori lijekovi za unutrašnje, spoljašnje parazite, na bazi antibiotika ili fungicida misli se iskljucivo na lijekove za ribe, tamo gdje se preporucuje korišcenje lijekova za ljude naglašeno je. Iako se izmedu svakog simptoma nalazi zarez to ne znaci da se može javiti neki od tih simptoma, nego se oni javljaju zajedno. Ako se neki simptom javlja rijetko ili se javlja samo jedan ili drugi simptom u tekstu je to precizirano.


   Nadam se da sam pokrila sve bolesti riba, ako neko zna još neku bilo bi dobro da je doda. Ako neko ima drugacije iskustvo ili bi želio da doda nešto bilo bi odlicno,ali da to bude provjereno, isto kao što je i ovaj tekst formiran iz iskustva, provjeren iz strucne literature i sa interneta.

 Moj licni predlog za lijekove su SERA asortiman, a posebno tražiti one sa dodatkom ,,PLUS" jer je to poboljšana formula. Ukoliko postoji interesovanje mogu postovati tabelu sa preporukama za korišcenje lijekova za ljudsku upotrebu u kojim slucajevima bolesti. Licno imam dobra iskustva sa njima, ali samo kod ranih stadijuma bolesti i u slucajevima kad je apetit ribe dobar pa ih ona unosi i oralno.

 Pošto vidim da je to i dalje goruca tema na forumu, u postu ,,Bolest novih akvarijuma" ce biti detaljno opisano kako nastaje trovanje amonijakom, po cemu se razlikuje od trovanja nitratima i nitritima, kako se sanira, kako se sprijecava, kako se manifestuje itd. To uskoro.
 
 

__________________
Ko s djavolom tikve sadi, studira biologiju...
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Molamola's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Molamola
 
Haracin
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 10.07.2008
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 1581
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2009 u 16:54 | IP Prijavljen Citiraj Haracin

Opet !Korisno za pocetnike!

__________________
Post Nubila Febus
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Haracin's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Haracin Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Haracin
 
Stevo.er
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
teta Saveta :)

Član od: 11.03.2008
National Flag of Srbija Srbija, Vrbas
Poruka: 2275
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2009 u 21:18 | IP Prijavljen Citiraj Stevo.er

Mola svaka cast a sada je red na admine ta to postave negde gde ce svi videti.

__________________
Carpe diem
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Stevo.er's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Stevo.er Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Stevo.er
 
Silwert
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 07.03.2006
National Flag of Srbija Srbija, Petrovaradin
Poruka: 1363
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2009 u 21:33 | IP Prijavljen Citiraj Silwert

cuj za pocetnike ovo je korisno i za nas koji nismo pocetnici da se malo podsetimo
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Silwert's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Silwert Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Silwert
 
MarkoDC
Član
Avatar

Član

Član od: 26.10.2005
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 50
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2009 u 21:48 | IP Prijavljen Citiraj MarkoDC

Svaka cast, bravo!  Bas koristan tekst!

__________________
www.x-kings.com
pa ukoliko volite da se igrate izvolite!
guild _SRBIJA_
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi MarkoDC's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor MarkoDC Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor MarkoDC Poseti MarkoDC's Homepage
 
Bosemani
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 06.12.2007
National Flag of Srbija Srbija, Smederevo
Poruka: 152
Pol: Muški
Poslato: 08.05.2009 u 22:58 | IP Prijavljen Citiraj Bosemani

Da si ziva sto godina alal da ti je za ovo
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Bosemani's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Bosemani Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Bosemani
 
Molamola
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
Nevidjena pitanja

Član od: 20.11.2007
National Flag of Crna Gora Crna Gora, Podgorica
Poruka: 781
Pol: Ženski
Poslato: 09.05.2009 u 09:39 | IP Prijavljen Citiraj Molamola

 Evo na karju pocrvenih. Ne stvarno, vidim da nema bas kompletnih tekstova o bolestima, a nisam mogla da nadjem za ova trovanja amonijakom i nitratima, a non stop su to goruce teme, ne znam jeste li primijetili. Stalno neke misteriozne smrti i hiljadu objasnjenja sta su bijele tacke, sta je raspadanje peraja itd. Ovo ce bar ljudima pomoc, nadam se, da sto brze postave dijagnozu (da ne cakaju dok im neko ne odgovori na post) i pocnu sa lijecenjem ranije. Mada uvijek ce bit nekih cudnih slucajeva kad bolest i lici i ne lici, ali tu je onda najbolje misljenje vise ljudi. I nadam se da ce ovo odvojit u onaj arhiv iznad foruma ,,bolesti riba,, da ljudi mogu odmah da nadju.


__________________
Ko s djavolom tikve sadi, studira biologiju...
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Molamola's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Molamola
 
Dario
Administrator
Avatar

Administrator
Ciklid - matori ;)

Član od: 27.02.2006
National Flag of Srbija Srbija, Beograd
Poruka: 3052
Pol: Muški
Poslato: 09.05.2009 u 12:34 | IP Prijavljen Citiraj Dario

 Teme su izdvojene tako da ce uvek biti prve u forumu bolesti riba.....

__________________
Istina je tamo negde........

Koristite pretragu.......s'rch
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Dario's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Dario Poseti galeriju akvarijuma čiji je autor Dario Poseti Dario's Homepage
 
SAMUM
Novi član
Avatar

Novi član

Član od: 23.12.2007
National Flag of Srbija Srbija, Bačka Topola;Beograd
Poruka: 7
Pol: Muški
Poslato: 13.12.2009 u 22:56 | IP Prijavljen Citiraj SAMUM__________________
Ljudi bi trebali procitati malo literature pre nego sto zapocnu svoj novi hobi.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi SAMUM's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor SAMUM
 
Blue
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član

Član od: 06.02.2003
National Flag of Srbija Srbija
Poruka: 800
Pol: Muški
Poslato: 14.12.2009 u 07:19 | IP Prijavljen Citiraj Blue

A kad neko popuni upitnik, sta onda? Salje ga tebi i dobija diplomu za posvecenost? 
Salim se, lepo sto si se potrudio, ali ljudima na forumu koji imaju problem trebaju odgovori, a ne pitanja. Ako vec posedujes odgovarajuce znanje, napravi neke smernice, npr. simptomi, pa koje bi bolesti mogle biti, a onda nacin lecenja. Ili tako nesto, ovo je samo moja ideja.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Blue's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Blue Poseti Blue's Homepage
 
SAMUM
Novi član
Avatar

Novi član

Član od: 23.12.2007
National Flag of Srbija Srbija, Bačka Topola;Beograd
Poruka: 7
Pol: Muški
Poslato: 14.12.2009 u 08:55 | IP Prijavljen Citiraj SAMUM

Poz!!!!__________________
Ljudi bi trebali procitati malo literature pre nego sto zapocnu svoj novi hobi.
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi SAMUM's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor SAMUM
 
Molamola
Zaslužni član
Avatar

Zaslužni član
Nevidjena pitanja

Član od: 20.11.2007
National Flag of Crna Gora Crna Gora, Podgorica
Poruka: 781
Pol: Ženski
Poslato: 14.12.2009 u 18:58 | IP Prijavljen Citiraj Molamola

 Ideja nije losa, ali ja nisam primijetila da imamo problema na forumu oko toga. Uglavnom ako se neko javi, vec u sledecem postu iskusni akvaristi znaju sta bi mogao biti problem i postave par kljucnih pitanja poslije kojih je sve jasno. Problem jedino nastaje kad se ukljuce i oni koji ne znaju bas, ali eto zele da pomognu pa se sve oduzi. Hocu da kazem da ako nastanu simptomi slicni trovanju amonijakom, nece ga niko pitati prvo kad si kupio ribu, vec se prvo pomisli na filter ili cikliranje i sve se brzo razrijesi. Odgovaranje na svako pitanje na ovom formularu.... ne znam koliko bi ljudi imali strpljenja sve da procitaju, jer po meni problem ne postoji u dijagnostici, bio je samo u tome sto ljudi nisu htjeli da koroiste pretrazivac i traze ranije teme. Jedino sto bi mozda moglo da se doda je uzroci raznih bolesti, ali svi znamo da su osnovni uzroci, stres i/ili losa bioloska ravnoteza u akvarijumu, koja je opet zbog previse riba, premalo prostora, filtracija, sastav vrsta, navike pri mijenjanju vode, hemikalije i ishrana, podloga i bilje. A ovo se rijesava prethodnim informisanjem o ribama i akvarijumu koje je svaki pocetnik duzan da sam uradi kao svoj domaci zadatak, a mi smo tu da pomazemo.


__________________
Ko s djavolom tikve sadi, studira biologiju...
Povratak na vrh strane Verzija za štampu Vidi Molamola's Lični podaci Traži ostale poruke čiji je autor Molamola
 
Skok na forum  

Ako želite da pošaljete odgovor na ovaj niz, uloguj
Ako još niste član foruma, rešenje je registracija

  Pošalji odgovorDodaj temu

 
Verzija za štampu Verzija za štampu
Vi ne možete slati nove teme
Vi ne možete odgovarati na poruke
Vi ne možete brisati svoje poruke
Vi ne možete menjati svoje poruke
Vi ne možete praviti nove ankete
Vi ne možete glasati na anketama

Ova strana je generisana za 0.2344 sekundi. Powered by SOOP Portal version Raven RC2