Autor |
|
Blue Zaslužni član

Član od: 06.02.2003
Srbija Poruka: 800 Pol: Muški
|
Poslato: 05.04.2009 u 15:57 | IP Prijavljen
|
|
|
Imam jednu cudnu situaciju o kojoj bih voleo da cujem vase misljenje. Naime, pre nekoliko meseci sam dobio relativno mali Echinodorus Bleheri (sto bi mi rekli Amazonka:), sa 3-4 lista velicine jedva 10 cm. Taj Echinodorus je normalno rastao u jednom akvarijumu neko vreme, sve po PS-u. Pre nekih mesec dana, presadio sam ga u drugi akvarijum, u kome je sve nastavio po starom nekih 2 nedelje. Od tada (znaci 10-15 dana), taj moj Echinodorus Bleheri pocinje da se pretvara u nesto drugo!? Dodjem ja jedno po podne kuci, pogledam u akvarijum i vidim da se pojavljuje novi list, tek mu viri vrh, 2-3 cm, ali je cudne boje. Nije zelen, vec nekako zeleno-braon-crveno. Prvo sam pomislio da mu nesto fali i da cu ga iseci cim malo poraste, a do tada poraditi na otkrivanju problema. U roku od 24 sata, taj list je bio dugacak 10 cm i znatno uzi od ostalih, zadrzavajuci pri tome svoju retardiranu boju. Jos 24 sata kasnije, list je bio dugacak 20ak cm, zadrzavajuci sve navedene odlike. Kad sam video, umalo se nisam slogirao. A onda, hladan tus, ugledam da se novi mali 'mutant' sprema. Od tada, na svakih 2 dana (par sati manje-vise), imam po jedan novi, mutirani list zeleno-braon-crvene boje. Da napomenem, svo lisce koje je ranije poraslo (pre premestanja), i dalje izgleda normalno. Pitanje je, da li ovoj biljci nesto fali ili se pretvara u ljudozderku? 
|
Povratak na vrh strane  |
|
|
Haracin Zaslužni član

Član od: 10.07.2008
Srbija, Beograd Poruka: 1581 Pol: Muški
|
Poslato: 05.04.2009 u 21:18 | IP Prijavljen
|
|
|
Uf,tesko je reci...Meni na pamet jedino pada da je to neki biljni parazit,pa uzima hranu tvom Echinodorusu... A,je l' su listovi te zivuljke isti kao Echinodorusu? Aj uslikaj da vidimo to cudo!
__________________ Post Nubila Febus
|
|
|
Stevo.er Zaslužni član

teta Saveta :)
Član od: 11.03.2008
Srbija, Vrbas Poruka: 2275 Pol: Muški
|
Poslato: 05.04.2009 u 22:00 | IP Prijavljen
|
|
|
mozda mu fali nesto, neki element, svetlo ili nesto sto je imao u tom drugom akvarijumu a sada nema?
__________________ Carpe diem
|
|
|
KlincaVR Zaslužni član

Član od: 16.12.2008
Srbija, Vranje Poruka: 473 Pol: Muški
|
Poslato: 05.04.2009 u 22:08 | IP Prijavljen
|
|
|
Nije nista strasno.
Isto to se dogodilo i meni,kada sam doneo E.bleheri imao je desetak listova duzine 10ak cm.Dok je bio u malom aq izbijali su novi listovi i bili su isti kao i oni kad sam je doneo.Ali kad biljku prebacio u veliki aq,gde je imala dosta prostora,poceli su da izbijaju ogromni listovi,zuto-zelene boje i tek kad bi dostigli duzinu od nekih 60cm dobili bi tamno zelenu boju.
Predpostavljam da je i kod tebe isti slucaj.
|
|
|
ExVrisak Zaslužni član

Član od: 26.01.2009
Srbija, Plandište Poruka: 638 Pol: Muški
|
Poslato: 06.04.2009 u 00:24 | IP Prijavljen
|
|
|
Da ti nisi slucajno posejao carobni pasulj? Ako nastavi tim tempom da raste mogao bih da ocekujes u skorije vreme da se probudis,zajedno sa krevetom,u dvorcu nekog dzina sa velikom peckalicom za muve u ruci . zezam se naravno,ali...nikad se ne zna. U svakom slucaju,zanimljivo.
__________________ O Boze,jos samo par hiljada litara i smiricu se obecavam :-)
|
|
|
Photoivek Zaslužni član

Član od: 14.09.2007
Srbija, Novi Sad Poruka: 775 Pol: Muški
|
Poslato: 06.04.2009 u 00:45 | IP Prijavljen
|
|
|
postoji šansa da se ukrstio sa nekom drugom vrstom kod osobe od koje si dobio... ja imam jedan tropikin hibrid koji je nastao ukrštanjem ko zna kojih sve echinodorus-a i on redovno izbacuje stabljiku sa cvetovima i novim pelcerima (echinodorus red special). da imam još neki koji cveta moguće da bi se mogli ukrstiti....
|
|
|
Gliga Zaslužni član

Ultras Plants
Član od: 10.02.2004
Srbija, Vlasotince Poruka: 890 Pol: Muški
|
Poslato: 06.04.2009 u 20:29 | IP Prijavljen
|
|
|
Daj sliku tog mutanta!
|
Djura Član

Član od: 13.03.2004
Srbija, Pančevo Poruka: 50 Pol: Muški
|
Poslato: 06.04.2009 u 20:50 | IP Prijavljen
|
|
|
Dobra podloga u novom Aq + puno svetla
|
|
|
KlincaVR Zaslužni član

|
Poslato: 06.04.2009 u 21:09 | IP Prijavljen
|
|
|
Sliku samo E.bleheri nema,ali mislim da se na ovoj moze videti velicina.
|
|
|
Photoivek Zaslužni član

Član od: 14.09.2007
Srbija, Novi Sad Poruka: 775 Pol: Muški
|
Poslato: 07.04.2009 u 01:17 | IP Prijavljen
|
|
|
Citiraj: Gliga Daj sliku tog mutanta!
......
Citiraj: KlincaVR Sliku samo E.bleheri nema,ali mislim da se na ovoj moze videti velicina.
mislim da je gliga islio na sliku mutanta echinodorus-a korisnika Blue....
|
|
|
Bolepleco Zaslužni član

Član od: 14.12.2006
Srbija, Novi Sad Poruka: 149 Pol: Muški
|
Poslato: 07.04.2009 u 01:36 | IP Prijavljen
|
|
|
Prava dzungla
|
|
|
NEBOJSA1983 Član

Član od: 28.03.2009
Srbija, Sremska Palanka Poruka: 38 Pol: Muški
|
Poslato: 07.04.2009 u 04:36 | IP Prijavljen
|
|
|
nov sam u akvaristici,ali imam nekog znanja o boljkama od ranije: Pa verovatno i vodene biljke imaju neki sistem razmnozavanja kao kopnene,ono seme,tucak trasnici,samo malo drugacije...ali kao i kopnene i one mogu da se ukrstaju sa razlicitim sortama biljaka...e sad mozda si dobio bolju prilagodjeniju biljku,a mozda nekog zeznutog meleza koji bi mogao da ne da boze zezne ceo aq...moj ti je savet da id vadis odatle,iskreno ja ne bi rizikovao...prost primer ,stavi ljutu papriku pored slatke,i sledece godine ces dobiti trecu sortu koja je negde izmedju...vajda ovo ima logike
__________________ da pametniji uvek popustaju, budale bi vladale svetom...
|
|
|
KlincaVR Zaslužni član

|
Poslato: 07.04.2009 u 05:01 | IP Prijavljen
|
|
|
Nije u pitanju nikakav mutant ili melez,jednostavno E.bleheri je nezahtevna biljka i kad je zasadite u hranljivu podlogu,co2 i svetla ima vise nego sto joj treba i dosta slobodnog prostora oko nje,raste ko luda.
Imao sam listove duge i po 70cm.
|
|
|
Blue Zaslužni član

Član od: 06.02.2003
Srbija Poruka: 800 Pol: Muški
|
Poslato: 07.04.2009 u 17:36 | IP Prijavljen
|
|
|
Hvala svima koji su ucestvovali u ovoj zavrzlami. Posle visednevnog glupiranja, iz biljke je izraslo ovo:

Pokusao sam da slikam i celu biljku, ali na fotografijama izgleda sasvim normalno. Jedino da napravim jedan 10-dnevni time-lapse, da vidim koliko brzo raste... :)
|
|
|