Član od: 11.09.2008 Srbija, Beograd Poruka: 128 Pol: Muški
Poslato: 29.10.2008 u 09:44 | IP Prijavljen
DS18s20 je koliko sam skontao analogni senzor. Tako da moj kontroler to ne može da čita!
U pitanju je Festo kontroler FEC 440. Može da komunicira sa Windowsom preko DDE-a, odnosno EasyIP-a. Planiram da ustvari napravim Leder koji će kontroleru omogućiti, da nezavisno od PS-ja, 'vozi' aq. Kasnije bi se mogao povezati sa kompom i napraviti SendSMS kao vid nekog izveštaja rada aq-a.
Ako bi neko mogao da mi da smernice kako da nadljem neki senzor koji ce da okine digitalni signal u kontroler, kada se prekorači određena temperatura.
Član od: 13.01.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3386 Pol: Muški
Poslato: 29.10.2008 u 09:58 | IP Prijavljen
Citiraj: Rumplstincki
DS18s20 je koliko sam skontao analogni senzor. Tako da moj kontroler to ne može da čita!
U pitanju je Festo kontroler FEC 440. Može da komunicira sa Windowsom preko DDE-a, odnosno EasyIP-a. Planiram da ustvari napravim Leder koji će kontroleru omogućiti, da nezavisno od PS-ja, 'vozi' aq. Kasnije bi se mogao povezati sa kompom i napraviti SendSMS kao vid nekog izveštaja rada aq-a.
Ako bi neko mogao da mi da smernice kako da nadljem neki senzor koji ce da okine digitalni signal u kontroler, kada se prekorači određena temperatura.
Nisi pratio na na času: The DS18S20 digital thermometer provides 9-bit Celsius temperature measurements and has an alarm function with nonvolatile user-programmable upper and lower trigger points. (http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2815)
__________________ Cira
It's nice to be important but it's more important to be nice.
Rumpl, ako hoces da se igras, dacu ti ja jedan LM73, koji, osim sto je 14-bitni digitalni senzor T, ima i funkciju programabilnog termostata. Jedini uslov je da imas mogucnost lemljenja SMD komponenata, posto je SOT23 kuciste(6 pin).
Član od: 14.02.2010 Srbija, Zeleznik Poruka: 133 Pol: Muški
Poslato: 03.03.2010 u 10:40 | IP Prijavljen
Posto sam video ovu temu zeleo bih nesto da pretstavim i da vidimo dali se to moze koristiti kao kontrolna jedinica, sto u stvari to i jeste. Znaci ovako, u rahladnim sistemima novije generacije postoje umesto termostata kontrolne jedinice kao npr. FROF (koji se tesko nabavlja) i ENIVEL koji se moze naci na nassem trzistu, posto su slicni pricam za frof jer sa njim imam najvise iskustva. Znaci on radi na 24V kolko se secam, a mozda i na 12V, kao merna tela stoje 2 sonde (poseban kabal i na kraju zaliveno zadebljanje), jedna je sonda za led a druga za temperaturu. Sonda za led iskljucuje kompresor ako temperatura padne ispod zeljene (tj zaledi iskljucuje kompresor i pokrece se otapanje) i stavlja se u isparivac, a sonda za temperaturu meri da kazem temperaturu u prostoru i ona sluzi za odrzavanje temperature (termostat), i jos sto je najbolje ima i prekidac za svetlo koji se ubode preko USB prikljucka, koji se moze nabudziti sigurno i kao izlaz za komp. Prekodac je magnetni iz 2 dela, kada se spoje svetlo se gasi. Tako da se umesto zice za kompresor moze staviti grejac, naravno samo jedna zica jer ima ulaz zive struje. A sve temperature se mogu podesavati po izboru tako da mislim da bi moglo da se podese i temperature koje nama odgovaraju. Problem je sto nemogu naci na netu karakteristike, sto je najbitnije merni opseg sondi. Pa ako se neko sretao sa tim, ili nadje na net-u moze da iznese svoje misljenje dali bi to moglo da se iskombinuje.
Član od: 18.12.2010 Slovenia, Maribor Poruka: 5 Pol: Muški
Poslato: 22.12.2010 u 11:59 | IP Prijavljen
Citiraj: Cira
D1 1N5228 3.9v cener dioda (oznaka u katalogu radio kluba ZY3.9)
- 6.66 din/kom
D2 1N5234 6.2v cener dioda (oznaka u katalogu radio kluba ZY6.2)
- 6.66 din/kom
D3,D4 1N5818 Schottky dioda (ili 1N5819) - 5.84 din/kom
R1 1.5kohm
ženski DB9 konektor
DS18S20+ digitalni termometar - 338,19 din/kom
Koja je razlika između 1N5818 i 1N5819? Da li je potrebno šta
prilagoditi ako se koristi 1N5819? Nisam baš elektroničar, a voleo bi
da si sastavim nešto tako.
Da li bi mogao da na takvo kolo priključim i još kakav senzor osim za
temperaturu, da merim još koji parametar osim temperature?
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama