Član od: 31.10.2003 Slovenia Poruka: 2375 Pol: Muški
Poslato: 28.03.2004 u 05:45 | IP Prijavljen
Ne,Diskusi sa ovom vrstom ne bi dobro prošli,čak bi ih to i pogubilo.Ni skalari nit Uaru-uaru ciklidi ne idu sa tim ciklidom Sa tim ciklidima bi išli :Mesonauta festiva, te vrste iz genusa Acarichthys,Geophagus,Satanoperca.
Samo gdje to dobiti?.
Eto ti još slike nekog dobrog komšije vrsti Heros severus:Geophagus
__________________ Lepo je biti akvarista,a najlepše biti Malawijski akvarista
Član od: 15.10.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3446 Pol: Muški
Poslato: 28.03.2004 u 14:03 | IP Prijavljen
Pedja je sad vec vanredni profesor na Katedri za morfologiju kicmenjaka. Mozda da ga pitam da postavimo taj tekst ovde. H.severus je vrlo miroljubiv za ribu svoje velicine. On je po meni sirotinjski diskus, ali nikako ih ne bih kombinovao. Jako se retko vidjaju u Bgd. Ja sam poslednje kupio u zelenoj varijanti koja ima izrazenije crne pruge, odnosno ostaje vise toga kad odrastu.
Član od: 06.11.2003 Srbija, Beograd Poruka: 66 Pol: Muški
Poslato: 28.03.2004 u 18:16 | IP Prijavljen
Obavezno ga pitaj Roguse, a i pozdravi iako cojeka ne znam. Ja imam taj tekst Zova samo u kuci mi je Crnoj Gori sa ostalim brojevima, ali bi sigurno dobro dosao mnogim ljudima koji vole Ciklide.
Mozda je sirotinjski diskus u pitanju, ali i kad je sirotinjski divan je. Ajde kad dodjes u Bg. zovi me da pogledam tu zeleno smaragdnu varijantu. Ili kupuj sta u Italiji i ponesi vamo od ovih intenzivnijih boja.
Član od: 15.10.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3446 Pol: Muški
Poslato: 28.03.2004 u 22:07 | IP Prijavljen
Vazi Bozodare, mozda on ima tekst i u nekoj elektronskoj formi.
Inace jasam vec skoro dve nedelje u Bgd. A zelene Heros severus sam poklonio pre nekoliko meseci drugaru koji ima radnju i sada su ko zna gde.
U Italiji bas nisma uzivao u pogledu koji su mi pruzile torinske akvaristicke radnje. Ne mogu sad da se setim, kad nisam zapisao odma, ali osim diskusa koje sam tamo video u nekoliko varijanti, jedini ciklidi su bili mali oskari i zenka P.saulosi koja se zvala naravno po nekoj vrsti koja je jednom pre bila u tom akvaijumu. Ovo povodom price o zebra ciklidu. MOram reci da od kako sam video tih nkoliko radnji, slucajnim izborom koji me je mozda prevario, imam mnogo bolje misljenje o akvaristickim radnjam na ovim prostorima.
Poslato: 29.03.2004 u 07:25 | IP Prijavljen
Pošto medju ciklidima Novoga svijeta ima i patuljastih ciklida,najpoznatiji su Ramirezi i Apistogramme.Ti ciklidi ne traže velike akvarije,nego mogu ,da su zadovoljni i u manjim.No jedini je problem kod tih ciklida voda,jer oni trebaju meku vodu,možda slićnih parametara ko diskusi,ipak su ti patuljasti ciklidi više manje iz južne Amerike.
Kad ovako razmišljam,sigurno ima dosta akvarista,koji bi htjeli,da prihvataju izazov,te imaju te jako zanimljive ciklide u svojim akvarijima.
Pa sad ko ima kakva iskustva,dobro je došao,jer jedno iskustvo više vrijedi nego sve moje knjige,jer jedno je teorija a drugo je praks.
A evo i jednog prekrasnog ciklida:Apistogramma nijjseni,zbog boja zvani i panda ciklid /ustvari je to ženka/ :
Poslato: 30.03.2004 u 05:17 | IP Prijavljen
Pa šteta što se ne javi koji Apistogramma ciklidaš.
a dobro evo ja sam prikupio par informacija o tom genusu i konkretno i o vrsti Apistogramma nijsseni.
Genus Apistogramma uveo je Regan 1913 godine.U tom genusu ima najviše vrsta i to je najzastupljeni genus/ima čak 58 vrsta i možda još negdje oko 30 još neopisanih vrsta/.U poslednje vrijeme najaktivniji ihtiolog jeste Kullander koji je opisao puno novih vrsta Apistogramma. u tom genusu ima tako velikih ko patuljsatih primjerka.
No Apistogramma nijsseni opisao je Kullander godine 1979 godine.Tek 1983 prve su panda ciklide doneli nemački akvaristi u Europu.
Kod ove vrste mužjak dostiže dužinu 6.5 cm.,a ženka 4 cm.Treba jako puno bilja u akvariju i tamna podloga,temperatura 23-30 stupnjeva,a ph 5,5 a tvrdota ne sme biti iznad 5dGH.Tu vrstu treba hraniti živom hranom
A mrest ču samo prevoditi tekst od Dušana Jermola/original na Akvazinu/.
Nakon "obilatog"hranjenja par mi se izmrestio več dve nedelje posle unošenja u moj akvarij.Bili je oko 40 mladunca,koje sam "podigao"bez nekih poteškoča.,tvrdoća vode mi bila 3-4 dGH,a ph 6.5.A i kasnije mi se više puta izmrestili,tako matični par ,ko njihva djeca.Mrijest je tipički i sličan svim vrstama iz genusa Apistogramma.
Ženka "šarmira "mužjaka tako da ide sa natraški prema njemu i kao da oče ,da legne pod njega.Sa takvim ponašanjem ona privabi mužjaka do špilje,koje je prethodno očistila i uradila.Najviše voli špilje iz kamneja,kokosovog orasa ili pak od razcepane glinene saksije.Ulaz neka bude što uži,toliki,da se ženka jedva provuče unutra.Ikre pušta na strop ili pak na stijenu.A mužjak oplodi te ikre od vani.Kad je ovo završeno,ženka čuva ikre,i jako je u tom poslu brižljiva.Taj akvarista ipak preporučuje,da se mužjaka dadne u drugi akvarij,jer zna on ,kad mu je ženka previše dosadna,nju oterati i pojesti ikre.
I na kraju još jednom napomene,da bez žive hrane i treseta nema ništa od mresta.
Apistrogamma power !
Član od: 06.03.2004 Srbija, Novi Beograd Poruka: 467 Pol: Muški
Poslato: 30.03.2004 u 08:01 | IP Prijavljen
Hvala na informacijama Bojko! Moja voda iako je GH 6, KH4, pH mi je 7.5-8. Da li su mozda Pande priviknute na "nasu" vodu i uslove ili su i dalje blizi svojim rodjacima u Amazonu?
Poslato: 31.03.2004 u 04:19 | IP Prijavljen
Apistogramma,sad,kad više tražim informacije o njima,sve mi se više svidaju.Jeste,to su ciklidi,koji imaju neki svoj stil,ponašanje a i ljepotu,šteta,što se u diskusiju ne javi koji pravi Apistogramma fan i da se koja rekne o tim prekrasnim ciklidima iz prve ruke.
Pa ko bi volio te ciklide?U prvome redu,mora biti akvarista pravi biljeljubac,jer te Apistogramme potiću večinoma iz rijeke svih rijeka-Amazonke i tu ima bilja .A i držanje,mrijest,te ishrana tih ribica predstavljaju za akvarista izazov,kome se teško uprijeti i to je po mom vidu jedan čin,zašto biti Apistogramma zaluđenik.
Jedna isto tako zanimljiva vrsta jeste i :Apistogramma cacatuoides.Tu je vrstu prvi opisao ihtiolog Hoedeman 1980 godina,a nalazište Amazonka.
Samci su veči i lepše boje od ženke.Mužjaki dostiže dužinu od 9 cm.,ženka oko 5 cm. Ta vrsta je teritorialna i poligamna,pa treba mužjaku obezbediti od 5-6 ženki.
Akvarij mora biti gusto zasadjen biljem,dosta špilja od kamenja,glinenih saksija,te kokos orasa,koji služe,kako več znamo za mrest.O mrestu ništa novo,isto kao što sam več gore napisao,isto parametri vode te ishrana.
Još samo slika mužjaka/slika je vlastništvo g.Brede Torkar/i sad to pogledajte kako akvaristica brine za Apistogrammu cacatuoides.
Apistogramma power!
Poslato: 07.04.2004 u 07:01 | IP Prijavljen
Pa šteta što se ne javi koji ciklidaš sa ciklidima Novoga svijeta.Ja kad gledam ove ciklide,to su jedno jako lijepi i zanimljivi ciklidi.Uredjenje akvarija jeste za nekog kraetivnog,sa puno domišljije,akvarista pravi izazov,A izazov mu predstavljaju i ti ciklidi.
Tih ciklida ima nebroj vrsta jedna lepša od druge,jedna zanimljivija od druge.
Baš sam gledao neke slike od genusa Crenichla,to ko neke štukice,sa obaveznim tačkom na repnoj peraji,gdje su ženke veče i možda i ljepše obojene.Eto u knjigi slika Aequidens cueviceps,pa Uaru,pa jel takve ljepote stvarno nitko nema.
Pa ti su ciklidi kao stvoreni za akvarista koji voli:
boje,naime ti su ciklidi čudesnih boja
bilje,pa tu kod Južno američkih ciklida ima dosta bilja,dok kod Centralno američkih bilja baš nema
panjevi,grane,korijeni
i mrest,mrest jeste izazov i stvarno neka velika nagrada za akvaristov trud.
Ma šta ja tu opet davim teoretski,ajde ciklidaši,napišite po koje vaše iskustvo
Poslato: 29.04.2004 u 21:25 | IP Prijavljen
Pa eto,tako izgleda akvarij sa ramirezima kod jednog SLO akvarista.Ima bilja u stvari džungla od bilja,ima lepi patuljki,ciklidi........,šta bi drugo.Ma zar stvarno iko nema takve ljepote kućI?
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama