Prije sedam dana sam postavio novu neonku....Prije toga sam imao jednu aquarelle i jednu daylight.....Daylight sam zamjenio sa jos jednom aquarelle,medjutim primjecujem da lisce malo zuti....To je poslednje sto sam mjenjao na aq,pa se pitam da li je moguce da je zbog toga,ili je nesto drugo u pitanju(mjenjanje vode i dalje redovno svaki 3 dan)...Inace aq je 60l a svjetla ima 30w...Hvala....Bless
Član od: 27.02.2006 Srbija, Beograd Poruka: 3052 Pol: Muški
Poslato: 03.03.2008 u 22:52 | IP Prijavljen
Logicno je da je zbog toga onda......mislim philips je za ristekpa ali......necemo opet onu moju staru...turi obicnu sijalicu,a svi pitaju sta je to obicna sijalica
Član od: 05.12.2005 Srbija, Beograd Poruka: 856 Pol: Muški
Poslato: 04.03.2008 u 08:02 | IP Prijavljen
Kada sam zameni osram flora i osram cooldaylight neonke sa dve aquarelle u od po 18w u akvarijumu od 120l se javio perling i izgleda mnogo bolje. Bilje je prestalo da truli (vecina bilja u tom akvarijumu je iz malog akvarijuma od 40l koji ima 40w neonskog svetla+direktno Sunce nekoliko sati dnevno) i napokon raste kako treba (doduse jos ni blizu kao u malom akvarijumu)
Probaj da pojacas djubredjene ili CO2
__________________ Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic "Besnilo"
Član od: 22.12.2007 Srbija, Beograd Poruka: 35 Pol: Muški
Poslato: 04.03.2008 u 10:39 | IP Prijavljen
Ono sto ja mogu da kazem na ovu temu je sledece da se radi o dve totalno razlicite vrste osvetljenja a ta razlicitos se najbolje primecuje u spektru boja koje emituje aquarell i obicna daylight.Sto se tice tvog problema a ono sto sam siguran , bez obzira sto si stavio neonke iste snage , promenio se broj lm po litri tj. po mojim analizama raznih kataloga od raznih proizvodjaca ustanovio sam da aquarell imaju 1020 lm a da daylight ima oko 1300 - 1350 tako da su mozda biljke malo osetile tu razliku.Posto je aquarell Philipsov proizvod a njih sam proucio detaljno , do najsitnijih detalja :) , kompletet gamu rasvete, Philips preporucuje kombinovanje aquarell neonki sa neonkama NOVE GENERACIJE !!! A koje se kod nas prodaju pod nazivom Master TL-D Super 80 , to je i ujedno sve sto se po preporukama proizvodjaca moze naci na nasem trzistu.
Elem , posto si vec kupio rasvetu koja stvarno vredi i koja je kvalitetna , mislim da ce biljke preziveti.Mozda bih preporucio da im dodas malo nekog djubriva , makar do se malo naviknu na novi spektar boja.
Član od: 27.05.2006 Srbija, Beograd Poruka: 229 Pol: Muški
Poslato: 04.03.2008 u 19:48 | IP Prijavljen
Када се јави неки проблем, народ би га се најрадиј
77; решио уз помоћ неке мале, розе пилулице. Обично мало ,,чуднији'' проблеми имају чудна решења (на први поглед), т.ј. решавају се комбинац
80;ом одређени
93; мера.
Проблем никада није у самом светлу (када се ради о воденим биљкама). Биљкама је потребно више услова не би ли добро расле: подлога која ће је добро учврстит
80; и нахранит
80; преко корења, вода богата (уопштено говорећи) одређени
84; хемијски
84; елеметим
72; и једињењи
84;а, одговара 12;ућа светлост (како спектар тако и јачина) и механичк
72; заштита. Биљкама није најбитни 12;и интернет и слично. Заправо оне само траже храну за раст (осветљењ 077; је саставни део тога), услове за размножа
74;ање и физичко не малтрети
88;ање. Ово прво и треће је најбитни 12;е. Фактори су: минералн
72; исхрана преко корења (подлога) и лишћа (вода) и осветљењ
77;. Када се једначин
72; растави на основне чиниоце ради се о макро и микро елементи
84;а, угљен-дио 082;сиду и ЕМ таласима претежно црвеног и плавог спектра.
Значи, осветљењ
77; је само један од три неопходн
72; услова за пуко преживља
74;ање водених биљака.
Шта би код тебе могао бити проблем? Одговор лежи у односу горе-наве 076;ених (3) услова. Ако узмемо у обзир да су сва три услова у почетку били задовоље
85;и (шта не мора да је тачно), променио си један фактор - требало је и преостал
72; 2!
Član od: 15.10.2003 Srbija, Beograd Poruka: 3443 Pol: Muški
Poslato: 04.03.2008 u 22:33 | IP Prijavljen
Citiraj: Totalni off topic od mene kojem mnoge stvari idu na živce već duže vreme
AT forum ne radi najbolje sa ćirilicom. Verujem da ti to nije promaklo. Gornja poruka zahteva mnogo truda da bi se shvatila. U ovom trenutku više nego što sam spreman da uložim iako i sam pišem ćirilicom. Kako verujem da si u školi učio i drugo pismo kojim se građanstvo Srbije koristi, molim te da, ako ti nije teško, prebaciš svoje buduće diskusije na latinicu.
Takođe te molim da završnu poruku prebaciš u svoj potpis na koji imaš pravo. Ovako kako je meni isuviše liči na nešto što nije u skladu sa pravilima rada foruma.
Član od: 22.12.2007 Srbija, Beograd Poruka: 35 Pol: Muški
Poslato: 05.03.2008 u 10:28 | IP Prijavljen
Elem , mala replikica na predjasnje postove , covek ima pravo da koristi cirilicu jer je to nase pismo kao i latinica.A sto se tice A.T. -eovog komentara , mislim da ja covek bio jasan da je samo promenio neonku :) i da je tu poceo da se pravi problem, ili se meni cini :) Probaj da vratis predjasnju neonku dva tri dana pa vidi da li ima poboljsanja....
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama