Član od: 07.01.2007 Srbija, Dolovo Poruka: 899 Pol: Muški
Poslato: 03.12.2007 u 11:42 | IP Prijavljen
Posto mnogi ljudi zele staviti panj u aq, ovaj tekst ce im mnogo pomoci. Kad je rec o uredjenju akvarijuma, jedan od najcescih i najlepsih dekorativnih elemenata je komad drveta ili nekog efektnog cvornovatog stabla. U aq radnjama su dostupni mangro panjevi, koji pored lepote imaju i drugu znacajnu funkciju, a to je da zakisele i oboje vodu. Ovo prija ribama kojima odgovara takva voda (neonke, tetre, diskusi, ramirezi...). Na taj nacin im obezbedjujete ambijent koji je slican njihovim prirodnim stanistima, sto omogucava da se osiceju sigrunije. Jedini problem je cena mangro panjeva, koja nije zanemarljiva, pogotovu ukoliko je komad vecih dimenzija. Postoje resenja po principu uradi sam. Alternativa su prpremljeni panjevi od cokota vinove loze, vrbe, graba i drugih stabala. Ukoliko ste blizu reke, mozete pronaci komad drveta koji je bio duze vrama pod vodom, pa je vec delimicno pripremljen. U svakom slucaju najlakse je pronaci komad cokota vinove loze, koji istovremeno deluje vrlo efektno u aq. Pri izboru cokota treba posebno obratiti paznju, jer upravo vinograde dosta tretiraju hemikalijama. Zato se treba opredeliti za neki stari zapusteni vinograd koga sigruno nisu dugo prskali, a kise i vreme su ucinili svoje. Cokot vinove loze prvo treba detaljno ocistiti, oprati i prokuvati. Medjutim, ovo nije kraj pripreme. Tek je pocetak. U drvetu ima dosta prljavstine i mikroorganizama. Izbegavajte trule komade, jer ce se brze raspasti u aq. Osim toga, cokot treba dobro ocistiti od kore i trulezi. Od pribora su vam potrebni ostar nozic i grube cetke. Prvo treba izgrebati cokot do zdravog drveta i sve to isprati mlazom vode. Neka vas ne brine boja panja, jer ce posle prokuvavanja i duzeg stajanja u vodi potamneti. Panj treba potpuno potopiti u neku veliku posudu, dok se sasvim ne napije vode i ne potone. Ovo nekad ume da potraje. To je kritican period kada se na panju moze javiti i plesan, koju cete ukloniti. Sledeca faza pre unosenja je deznifekcija koju postizete kuvanjem u slanoj vodi. Ovaj postupak suzbija gljivice i mikroorganizme. Panj treba iskuvati u velikoj posudi. Neka to bude neka stara posuda jer ovo kuvanje moze da je oboji. Panj treba prokuvati sa sakom od dve soli na 10 litara vode. Ovaj postupak treba da traje sto duze, ali ne manje od 3 sata. Posle toga sve ostavite da se samo ohladi. Sledeci dan ponoviti postupak u novoj vodi i tako nekoliko dana. Koliko izdrzite. =) Posle sledi novo ciscenje i ispiranje mlazom vode. Ako cokot ispliva na povrsinu, dobro je da ga nakon kuvanja stavite naglo u hladnu vodu. Trebalo bi da posle toga potone. Ukoliko ste nestrpljivi, mozete mu pomoci tako sto cete ga malo vecim kamenom usidriti za dno. Sada je panj spreman za aq. Ako ste sve dobro uradili, ne bi trebalo da imate problema. Moguce je da se na cokotu pojavi plesan u vidu belicaste skrame, ali to nije strasno. Izvadite ga, ocistite i ponovite proceduru prokuvavanja u slanoj vodi. panjevi u aq su cesto odlicna podloga za koju se hvataju neke vrste biljaka kao sto su Anubias nana i Vesicularia dubyana i sl. Nadam se da ce ovo nekome pomoci.
__________________ Poseti Limundo, ima mnogo dobrih aukcija:
www.limundo.com/ref/dexyCo
Član od: 29.05.2007 Srbija, Niška Banja Poruka: 122 Pol: Muški
Poslato: 04.12.2007 u 00:46 | IP Prijavljen
Ja sam ga upravo tako spremio panj (mislim na čokot vinove loze) i izuzetno lepo izleda. On već tokom kuvanja potamni. Sada ga moje japanke dodatno obrađuju.
Kuvajte ga što više da vam ne bi obojio vodu naglo. Da ne liči da ste ribice stavili u ružicu.
Vi ne možete slati nove teme Vi ne možete odgovarati na poruke Vi ne možete brisati svoje poruke Vi ne možete menjati svoje poruke Vi ne možete praviti nove ankete Vi ne možete glasati na anketama