Gymnocorymbus ternetzi

Familija: Characidae
Ženka
Ćira 27.07.2005.
(640x480) (800x600)
Prvi opis:

Boulenger 1895 

Sinonimi:

Gymnocorymbus ternetzi 

Ime (eng):

Black Tetra 

Ime (srp):

Crna tetra
Udovica 

Poreklo:

Južna Amerika, Paragvaj 

Ekosistem:

 

Temperatura:

20-28 °C 

pH:

6-8 

DH:

5-20 

Dužina:

6 cm 

Životni vek:

preko 5 godina 

Ishrana:

Račići, crvi, insekti, sve vrste suve hrane 

Izgled:

Telo je bočno spoljopteno i visoko. Iza škržnog poklopca dve vertikalne crne linije presecaju sredinu tela. Imaju adipozno peraje. Osnova tela je srebrnasta. Repni deo zajedno sa leđnim i analnim perajem koje je počinje na polovini tela su crni. Otuda i uobičajeno ime udovica.
Mužjak je nešto manji i za razliku od ženke stomak mu je ravan. Takođe ima izduženije leđno peraje.
Boja tela i peraja menja se sa raspoloženjem ribe od crne do skoro providne što je odlika starijih ili riba pod stresom.
Često se krajevi škržnih poklopaca izvju prema napolje i tada reflektuju svetlost stvarajući utisak postojanja malih ogledala na boku ribe.
Svojim izgledom i vidljivim zubima vrlo podseća na svoje mnogo veće i zloglasne rođake pirane. 

Ponašanje:

Vrlo mirna riba koja se drži sredine akvarijuma. Prikladna za grupna uređenja. Prihvata svaku hranu. Potrebno je imati bar 4-5 jedinki da bi one ispoljile svoju prirodu. 

Akvarijum:

Radi se o vrlo plašljivoj ribi. Zato je neophodno obezbediti bogatu biljnu dekoraciju, što uostalom i jeste odlika tropskih voda iz kojih potiču. Akvarijum srednje veličine od 50 ili više litara je minimum za grupu ovih riba. Preterano agresivne i velike ribe nisu poželjne. Dobar su izbor za akvarijume u kojima se gaje skalari ili trihogasteri. 

Mrest:

Mrest se izvodi vrlo lako i u tom pogledu ovo je jedna od najlakših ikrašica.
Akvarijum može da bude 10-20l. Odnos polova je 1:2 u korist mužjaka.
Kvalitet vode nije preterano bitan. Poželjno je da voda bude 10-15 gH, 6.5-7pH, a temperatura 26-27°C.
Mrest se obično odvija u jutarnjim satima. Mužjaci prate ženku i dok se zajedno podižu ka površini vode dolazi do rasipanja ikre preko biljaka.
Veći problem od provociranja mresta je održavanje ikre. Budući da je sposobnost oplodnje kod mužjaka smanjena, a da ženke mogu da polože i nekoliko hiljada vrlo sitne ikre, mnoga jajašca budu neoplođena. To znači da čak i dodavanje fungicida ne rešava problem raspadanja ikre. Zato je poželjno ili sve vreme menjati deo vode istom vodom prethodno pripremljenom ili obaviti mrest u većem akvarijumu sa filtracijom preko sunđera.
Posle 24 sata izvaljuju se ribice, 3-4 dana potom ličinke proplivaju i počnu da se hrane. Prva hrana je žumance, infuzorija ili neka zamena. Artemiju obično mogu da prihvate već posle 2-3 dana hranjenja.
Brzo rastu, ali i neujednačeno, tako da je obično potrebno razvrstavati ih u nekoliko akvarijuma. 

Varijeteti:

Osim kolorita divlje forme postoje albino i srebrna ili bela varijanta (videti napomenu pored slike). Kada su peraja u pitanju razvijena je i šlajer linija. 

Napomena:

Ova riba može se naći i kao veštački obojena. Naravno, kao i za druge vrste koje zadesi ovakva sudbina apel je ne kupovati i ne pomagati mučenje nedužnih životinja. Po mišljenju nekih autora ovo je zasebna vrsta unutar datog roda
Mrvica 08.12.2004.
(640x480) (800x600)


Cira 24.01.2006.
(640x480) (800x600)
Ako posedujete svoje slike ove ribe mozete ih dodati u ovu galeriju.

Zatvori prozor