Pistia stratiotes

Familija: Araceae
Prvi opis:

 

Sinonimi:

Pistia stratiotes 

Ime (eng):

 

Ime (srp):

Pistija
Lokvanj 

Poreklo:

Tropske oblasti 

Ekosistem:

Biljka stajaćih i sporotekućih voda 

Temperatura:

20-30 °C 

pH:

5-8 

DH:

5-12 

Dimenzije:

Visina 15-ak cm a širina i do 25 cm 

Brzina rasta:

Brzorastuća biljka 

Težina:

Srednje zahtevna biljka 

Izgled:

Tipična površinska biljka. Ima debele lopataste listove raspoređene u vidu rozete. Kod mlađih biljaka boja im je svetlo zelena, dok su starije biljke tamnijih listova. Na njima se nalaze sitne dlačice koje odbijaju kapljice vode, i tako sprečavaju prekomerno kvašenje jer bi biljka pod težinom vode potonula. Ima dobro razvijen koren koji može da ide i do 30-ak cm ka dnu. 

Zahtevi:

Kvalitet vode nema velikog uticaja na njen rast. Pošto je površinska biljka za nju je najvažnije osvetljenje koje bi trebalo da bude što jače. Bolje će uspevati pod svetlošću neonki, jer sijalice mogu da je sprže zbog toplote koju ispuštaju, svejedno na kojoj su udaljenosti od biljke. Nikako joj ne odgovara stakleni poklopac na akvarijumu jer, usled kondenzacije, kapi vode koje padaju na nju mogu da je oštete. Odgovaraju joj otvoreni akvarijumi zbog strujanja vazduha iznad površine vode. Poželjna je češća zamena vode, 1/4 zapremine barem 3-4 puta mesečno. Akvarijum treba da bude osvetljen najmanje 12 sati dnevno. Ako je svetlo slabijeg intenziteta listovi će joj biti manji i neće ih uzdizati prema njemu. U akvarijum u kome želimo da gajimo ovu biljku nije preporučljivo pustati skalare, barbuse i druge ribice koje će čupkati njeno korenje i usporiti joj rast ili je potpuno uništiti. 

Razmnožavanje:

Pistija se u odgovarajućim uslovima ekstremno brzo razmnožava pa je treba često proređivati. Pusta bočne izdanke koje treba odvajati kidanjem od matične biljke kad malo ojačaju. Ponekad se desi da biljka koja je prekrivala celu površinu akvarijuma odjednom počne da propada iz neobjašnjivih razloga. Uglavnom cveta leti. Beli cvetići su toliko mali da se jedva i vide golim okom. 

Napomena:

Koren ove biljke je odličan sakupljač i prerađivač raznih čestica koje plivaju u vodi. U njemu će utočište naći mlađ živorotki, a dvodihalice mogu da naprave gnezdo. Biljka je idealna i za razne vrste tetri jer prekriva površinu vode, a ove ribice ne vole baš prejako svetlo. Takođe će i većina biljaka iz roda Anubias ili Cryptocoryne bolje uspevati u senci koju prave njeni listovi. U toku leta može da se gaji i razmnožava u baštenskim jezercima. Ako pred zimu počne da propada možemo da je stavimo u neku teglu ili saksiju na čijem su dnu pomešani obična mahovina(ili treset)i pesak. Posudu ostavimo na neko osvetljeno mesto i pomalo ali češće je kvasimo vodom. Tako biljku možemo da gajimo do proleća kada skidamo stakleni poklopac sa akvarijuma i stavljamo je opet na površinu vode. 


Ako posedujete svoje slike ove ribe mozete ih dodati u ovu galeriju.

Zatvori prozor